Kleuters zijn leuk; 12 redenen waarom kleuters geweldig zijn

Heb jij een kleuter in huis? Dan is dit lijstje voor jou vast heel herkenbaar! Kleuters zijn leuk. Ja je kan er ook moe van worden, maar ze zijn bovenal erg leuk. En wel om deze redenen:

kleuters zijn leuk

Kleuters zijn leuk; 12 redenen

Waarom kleuters zo’n leuke en bijzondere wezentjes zijn, dat weet iedere ouder die in de kleuterfase zit (of gezeten heeft), maar ik geef je een voorzet. Misschien heb jij nog wel meer redenen waarom je kleuters leuk vindt!

  1. Ze hebben humor

Kleuters hebben humor. Ze kunnen enorm lachen om simpele grapjes of woordspelingen en komen soms heel humoristisch uit de hoek. Grappige rijmpjes of simpele moppen, het is allemaal lachen gieren brullen. En o wee als mijn dochter een vriendinnetje te spelen heeft, dan is het lachen en gieren van pret, zo’n lol hebben ze met elkaar over de simpelste grapjes. Kleuters zijn leuk ja, en hun grapjes ook!

  1. Ze zijn leergierig

Ik vind het super om te zien dat mijn dochter steeds opnieuw op zoek is naar nieuwe dingen. Ze kent de cijfers inmiddels en begint ook letters te herkennen. Ze is dolblij dat ze haar eigen naam kan schrijven en ze is erg geïnteresseerd in kleuterboekjes met educatieve spelletjes.

  1. Kleuters krijgen een eigen leventje

Wist je van je peuter nog alles af wat hij of zij gedaan had, van je kleuter moet je het maar gissen. Geen kleuterleidster meer die jou vertelt hoe de dag van je kind is geweest en je moet maar afwachten of hij of zij zin heeft om te praten. Ik vond het in het begin echt wennen. Maar nu Laura langer dan een jaar op school zit zie ik dat ze echt een eigen leventje heeft gekregen op school, de Bso en met speelafspraakjes met vriendjes en vriendinnetjes. En vergeet de kinderfeestjes niet, dat is echt het hoogtepunt in het leven van een kleuter hoor!

Kleuterruzie, wat doe je dan?

  1. Met kleuters kan je een gesprek voeren

Een gesprek voeren met een peuter is erg lastig. Je moet maar afwachten wat er binnenkomt en tot ze door dringt. Met kleuters daarentegen kun je al echt een gesprek voeren. Ze kunnen zich duidelijk maken. Erg fijn vind ik dat!

  1. Ze stellen goede vragen

Mijn kleine meid lijkt af en toe wel een filosoof zo’n rake vragen stelt ze soms. “Mama, waarom gaan er mensen dood?” Zo die hakt er even in, daar moet ik even over nadenken hoor. Of: “Waarom eten we eigenlijk een vis of dier op?” Ongelofelijk hoe die kleintjes al over allerlei levensvragen nadenken!

  1. Kleuters slapen beter

Onze kleine meid stond altijd om half 6 naast ons bed te vragen: “Zijn jullie al wakker mama en papa?” Inmiddels heeft ze geleerd wat langer te blijven slapen tot maar liefst half 7. Fijn hoor zo’n uurtje erbij, maar het blijft een vroege vogel. Maar goed, dan heb je tenminste nog iets aan je dag 😉 .

  1. Kleuters zijn creatief

Kleuters zijn leuk én creatief. Niet alleen worden ze beter in knutselen, tekenen en knippen en plakken. Ze kunnen ook heel goed oplossingen bedenken en creatief zijn in hun speelgedrag.

  1. Ze kunnen zichzelf goed vermaken

Dit vind ik toch wel een van de fijnste eigenschappen van een kleuter. Laura vond het als peuter altijd moeilijk om zichzelf te vermaken. Ze wilde het liefst de hele dag samen spelen. Leuk hoor, maar goed, ik heb nog meer te doen kleine meid! Inmiddels gaat het haar steeds beter af om zelf te spelen. Bovendien mag en kan ze nu zelf buiten spelen bij ons in de buurt, wat ze ontzettend leuk vindt om te doen en wat ook nog eens erg gezond is.

  1. Kleuters zijn eerlijk en direct

“Mama ik vind jou stom!” of ik als ik een keer boos op haar ben of als ze van mij iets niet mag: “Ik vind papa veel liever!” Lekker direct en duidelijk inderdaad, weet je meteen waar je aan toe bent.

  1. Ze hebben een rijke fantasie, die kleuters

Zo leuk is het om te zien wat kleuters allemaal verzinnen in hun spel. “Zullen we dan spelen dat jij de hond bent en ik de poes?” of “Dan ben jij de grote broer en ik het kleine zusje. En dan liep ik weg en was verdwaald en dan kwam jij mij zoeken”. Als Laura speelt met een vriendinnetje of vriendje beleven ze de grootste avonturen en gebeuren er de ergste dingen. Maar gelukkig komt het ook altijd weer goed. Wat een rijke fantasie hebben die kleuters!

Fantasie bij kleuters, hoe ga je hier verstandig mee om?

  1. Ze zijn sportief

De meeste kleuters houden er van om heerlijk rond te rennen, te fietsen, te klauteren en springen. Ga naar het bos of naar een speeltuin en ze leven zich helemaal uit. Ikzelf word er altijd gelukkig van als Laura zo lekker sportief bezig is.

  1. Kleuters zijn leuk en ontzettend lief

Het allerlei fijnste van een kleuter in huis is dat ze ontzettend lief kunnen zijn. “Mama jij bent de liefste”, of “Mama ik houd zo veel van jou” met een dikke knuffel om je nek. Heerlijk vind ik het! Dit zijn toch wel de mooiste momenten in het leven van een kleutermoeder?

Heb jij ook een kleuter in huis en zijn deze eigenschappen ook zo herkenbaar voor jou?

Shutterstock foto van leuke kleuter door Monkey Business Images

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven