Het kleutersmoeltjesschrift: zonder moeite in gesprek met je kleuter

Vraag jij je ook af wat jouw kind op school heeft gemaakt? Maar vertelt jouw kind nauwelijks iets over school? Ik heb het kleutersmoeltjesschrift geprobeerd met mijn dochter om het gesprek te openen, met succes. Probeer het ook eens!

Wat heb je gedaan op school? En met wie heb je gespeeld? Regelmatig stel ik Laura allerlei vragen als ze uit school komt of als ik terug kom van mijn werk. Maar vaak is ze zo moe, dat ze weinig zin heeft om te vertellen. Soms zegt ze zelfs: “Mam, ik heb geen zin om te vertellen hoor!” Op zo’n moment weet ik genoeg en dan houd ik mijn mond. Alle indrukken van de dag zijn even te veel geweest en Laura wil gewoon rust.

kleutersmoeltjesschrift

Kleutersmoeltjesschrift, hulpmiddel om met je kind in gesprek te gaan

Het kleutersmoeltjesschrift, uitgeven door Scrivo Media, is een uitstekend hulpmiddel om met je kleuter in gesprek te gaan. Zeker voor kleuters die net naar de basisschool gaan is het een mooie manier om iets te weten te komen over wat jouw kind heeft gedaan en meegemaakt.

De eerste van fase van de basisschool is vaak zo heftig, dat kinderen vaak te moe zijn om te vertellen. Daarnaast vinden veel kleuters het ook best lastig om terug te koppelen wat ze nu gedaan hebben. Dat is natuurlijk erg jammer, want als moeder wil je het liefst alles weten over wat je kind heeft gedaan en heeft meegemaakt. Ik moest er in het begin heel erg aan wennen, dat ik niet zoals bij het kinderdagverblijf een terugkoppeling kreeg van de juf over hoe de dag van Laura was geweest. Met het kleutersmoeltjesschrift ben ik weer beter op de hoogte.

 

Hoe zit dit schriftje voor kleuters er uit?

Het boekje bestaat uit bladzijdes die je samen met jouw kind kan invullen. Op iedere bladzijde kun je de datum invullen en kan jouw kind allerlei smoeltjes omcirkelen om aan te geven hoe zijn of haar dag is geweest.

Er worden geen vragen gesteld. Maar je kind kan echt laten zien hoe hij of zij zich voelde door een emotie aan te geven zoals verdrietig, vrolijk, zenuwachtig of bang of boos. Jouw kind kan ook aangeven of hij of zij samen heeft gespeeld of alleen. Of ze het eten wel of niet lekker vond en hoe het weer was. Het zijn mooie aanknopingspunten om door te vragen en er achter te komen wat er op school is gebeurd.

kleutersmoeltjesschrift

Praten over emoties

Het kleutersmoeltjesschrift valt bij Laura ook in de smaak. De eerste keer dat we ermee aan de slag gaan kies ik een moment later in de middag als ze een beetje is uitgerust van school. Ze vindt het erg interessant. Vooral de diverse stickers die ze kan inplakken zijn een succes.

Maar ze begint ook te vertellen over haar schooldag als ik vraag met wie ze heeft gespeeld. Ze heeft met een van haar vriendinnetjes lekker buiten gespeeld en ze heeft ook iets mee gemaakt wat ze niet leuk vond. Ze mocht van twee klasgenootjes niet mee doen met spelen en ze omcirkelt het smoeltje dat ‘verdrietig’ betekent. We praten er even over en ik besef me dat dit een goede manier is voor Laura om te leren vertellen over haar ervaringen op school. Daarnaast merk ik welke emoties er bij komen kijken.

Later pakken we het boekje er nog regelmatig bij. Het blijkt dat er ook allerlei opdrachtjes in het boek staan die kinderen aan het nadenken zet. Vragen zoals: “Waar word je blij van?” of “Waarover ben je trots op jezelf?” Ook staan er zoekplaatjes in en is er ruimte om te tekenen, kleuren en zelf wat op te schrijven. Kortom, het kleutersmoeltjesschrift is een goede manier om spelenderwijs met je kind te praten over zijn of haar ervaringen op school of over een niet alledaags onderwerp met elkaar in gesprek te gaan.

Kleutersmoeltjesschrift en het ‘gewone’ smoeltjesschrift

Al eerder reviewde Jolinda met haar zoon het ‘gewone’ smoeltjesschrift. Niet bedoelt voor kleuters, maar juist voor iets oudere kinderen die al wel kunnen schrijven. In dit schriftje worden wel vragen gesteld en wordt er wel de mogelijkheid geboden om antwoorden te schrijven. Iets meer in de vorm van een dagboek voor kinderen.

Ook Jolinda was destijds erg enthousiast over het schriftje, net als ik enthousiast ben over dit kleutersmoeltjesschrift voor de iets jongere kinderen.

De uitgever Scrivo Media

De uitgever Scrivo Media, uitgever van dit kleutersmoeltjesschrift, maar ook van nog veel meer andere boeken specialiseert zich in het uitgeven van boeken voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen.

Zoals ook Jolinda al aangaf zijn in ieder geval alle smoeltjesschriften ook zéér geschikt voor kinderen die geen label hebben. Gewoon, om aan het einde van de dag alvast een klein stukje van de dag te verwerken voordat ze gaan slapen.

<3 Je koopt de boeken van schrijfster Josina Intrabartolo bij Bol.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven