Klusjes voor kinderen, met toffe printable en tips

Het is dan wel geen 1 Januari, maar ik heb voor mezelf (en voor mijn kinderen) goede voornemens bedacht in deze vakantie. Tijd over en jezelf toch vervelen, dat is wat! Mijn kinderen zijn daar goed in. Het doen van klusjes lijkt daar dan toch de oplossing voor. Geen ‘out of the blue’ takenlijstjes, want daar houden ze niet zo van. Nee, het gaat om klusjes en structuur. Klusjes, structuur en lijstjes, daar zijn ze allebei gek op!

Zoonlief (bijna 11) is wel gewend om iedere dag de hond in ieder geval 1 keer uit te laten, maar daar blijft het bij. Verder moeten ze eigenlijk hun eigen kamer een beetje opgeruimd houden. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer, maar gaat redelijk. Ik vind het echter tijd worden dat ze allebei (ook dochter van 6) iets meer meedraaien in het huishouden. En dan gaat het om kleine klusjes natuurlijk.

Klusjes en kinderen in verschillende leeftijden

Om het eenvoudig te houden heb ik een lijstje gemaakt met klusjes die ze allebei kunnen doen. De kleinere klusjes… het schoonmaken van de badkamer staat er nog niet bij 😉 . De afspraak is dat ze allebei s’avonds aankruisen wat ze de volgende dag voor klusjes willen doen. Drie per kind, om het overzichtelijk te houden maar ze wèl echt te betrekken.

Natuurlijk heb ik ook gelijk een leuke printable pdf gemaakt, dat maakt het voor de kids leuk (ze stonden te trappelen om voor vandaag de kruisjes te zetten) en zo hebben jullie er wellicht ook nog wat aan!

Takenlijst met hond uitlaten

Takenlijst met slaapkamer opruimen en was vouwen

Takenlijst zonder huisdier, met zelf in te vullen regel

Mochten de klusjes niet helemaal naar je zin zijn op deze pdf, of heb jij andere ideeën voor klusjes die bij jullie beter passen? Laat het ons in een reactie hieronder, of op facebook, gerust weten. Dan maak ik een andere variant, dat is geen probleem!

klusjes_voor_kinderen

Mijn kinderen zijn dolenthousiast begonnen met deze lijst en het doen van de klusjes. Om ze zo enthousiast te houden heb ik me enkele dingen voorgenomen:

  • ik verwacht geen perfectie van ze
  • ik help ze als het niet lukt maar neem de taak niet over
  • ik moedig ze aan en geef ze complimentjes
  • ik blijf consequent

Ik wil graag dat mijn kinderen leren dat we met zijn vieren in dit huis leven en allemaal onze verantwoordelijkheden en taken hebben om het voor iedereen prettig te houden.

Doen jullie kinderen al klusjes, en zo ja, hoe heb jij dat geregeld? Mocht je de pdf gaan gebruiken, laat me dan weten hoe het werkt, in ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Over de auteur

5 gedachten over “Klusjes voor kinderen, met toffe printable en tips”

  1. Mijn dochter van 14 laat doordeweeks ’s morgens de hond uit voordat ze naar school gaat. Verder doet ze ’s avonds de afwas, haar broer van 9 droogt af. En ze dekt doorgaans de tafel terwijl ik sta te koken. De jongste van 4 heeft nog geen klusjes, maar vindt het wel heel leuk om te helpen. Dus soms helpt hij mee met de afwas en droogt de plastic bekers en bakjes af, of hij haalt de kliko mee binnen. De oudste 2 moeten hun kamer enigszins opgeruimd houden en 1x per week zelf stofzuigen, en nadat ik hun was heb opgevouwen ruimen ze het zelf op. En ook de kleinste helpt mee met het opruimen van zijn eigen was, hij de sokken en het ondergoed, ik de shirts en de broeken. Eigenlijk doen ze dus best veel.

  2. Wat handig! Mijn zoontje is pas vier maar die heeft ook al vaste klusjes in huis. Simpele zoals zijn eigen spullen naar de keuken brengen enzo en helpen met tafel dekken/afruimen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven