Knuffel in bed: je kindje slaapt zacht (en jij hebt even je handen vrij)

Op iedere babykamer ligt de knuffel of troetel vóór de geboorte van het kindje al klaar!
Of vaak zelfs een hele stapel… Minstens 20% van de kraamcadeaus bestaat uit zachte pluizige knuffelbeesten. Dat je door de knuffels je kindje niet meer ziet, zoiets 😉 . Slaapt jouw kind ook (nog) met een knuffel in bed? Helemaal niet erg. Want zo’n pluche beest heeft meer betekenis dan je misschien denkt. En vroeg of laat kiezen ze zelf wel hun lievelingsknuffel uit.

troetel

Knuffelen: een universele behoefte

Ieder mens heeft af en toe behoefte aan een knuffel. Als je klein bent volstaat een knuffel in bed. Als je groter wordt verdwijnt dat pluche dier (meestal), maar de behoefte om te knuffelen niet. En wist je dat er zelfs in de dierenwereld heel wat wordt geknuffeld? Wetenschappers hebben eens een groep jonge aapjes getest op hun drang om te knuffelen. De babyaapjes kregen de keus: óf een melk gevende, metalen surrogaat mama (die niet knuffelt), of een pluche variant. Zonder melk, maar zeer knuffelbaar. En jawel: de kleine apen bleken knuffelen zelfs belangrijker te vinden dan voedsel. Zo zie je maar: ieder babyaapje kan een knuffelaap gebruiken. En iedere mensenbaby ook 😉 . Slaapt jouw kind met een knuffel in bed? Dan slaapt hij of zij vast als een roosje. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Knuffel in bed

Knuffels of troetels zijn zacht, zien er lief uit, geven geborgenheid èn veiligheid. Het is vooral de vertrouwde geur die troostrijk is en rust geeft. Zoonlief is nu 10 en heeft nog steeds dezelfde troetel als in zijn couveuse tijd. Maar het is geen must. De door jouw gekozen babyknuffel is niet altijd de favoriete troetel van je kind. Sommigen zijn onafscheidelijk van jouw T-shirt en gebruiken dat als hun troetellap. Zo’n knuffel kan bij het opgroeien wel echt een vriendje worden. Dan moet knuf overal mee. Kleuters geven soms hun knuffel de schuld van iets dat ze zelf op hun geweten hebben: ‘nee mam , dat was ik niet, dat was knuf!’.

Voor de echte kleintjes biedt een knuffel vooral warmte en geborgenheid. Fijn, want zo hou jij ook je handen af en toe vrij. Wordt je kind wat ouder, dan kan de lievelingsknuffel echt een fantasievriendje worden. Geen zorgen, dat gaat meestal vanzelf weer over als ze wat groter worden 😉 . En tot die tijd kunnen ze hun hartje fijn luchten bij hun knuf. Maar vergeet je kleintjes niet te vertellen dat ze met al hun problemen natuurlijk ook bij papa of mama terecht kunnen 🙂 .

Lees ook: Zo leer je je kind omgaan met emoties

Tips voor de troetel

Tip 1 Wassen van de knuf of troetel is wel een must! Geen kind wil zijn Knuf in de wasmachine zien ronddraaien, maar zo nu en dan een keertje schoonmaken is wel belangrijk. Vindt je mini-me zo’n sessie in de wasmachine een ramp? Dan kan je de knuffel ook gewoon met het wasmomentje van je kind mee laten doen. Ze hebben er minder moeite mee als Knuf met hen mee in bad of onder de douche gaat!

Tip 2 Iedere ouder kan het je vertellen: zorg altijd voor een identieke reserveknuffel! Dat voelt een beetje als je kind belazeren. Maar o wee als lievelingsknuf opeens kwijt blijkt te zijn. Dán heb je pas echt problemen.

Het is ook niet onverstandig om de gang van je kind nog eens goed na te gaan. Waarschijnlijk ligt knuf weer ergens te slingeren. En als je hem buiten bent verloren, zijn er meestal mensen die begrijpen dat zo’n knuffel van onschatbare waarde is. Voor een kindje. Ogen open houden dus, en duimen voor een goede afloop. Anno 2017 kan je natuurlijk ook de moderne technologie inzetten om de lievelingsknuffel van je mini-me terug te vinden. Zo is er op Facebook een verloren en gevonden knuffelbeest pagina.

Tip 3 Voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat je straks de wijk door moet op zoek naar een knuffel, kan je ook gewoon wat strenger zijn. Wees duidelijk waar de knuffel wel en niet mee naar toe mag. Blijft de knuffel in bed, of mag ‘ie alleen mee naar opa en oma? Heeft je kind moeite met het achterlaten van de lievelingsknuffel, dan kan je het proberen langzaam af te bouwen. Zo stimuleer je je kind ook om kleine probleempjes zelf te overwinnen zonder hun knuffel, en is de kans op kwijtraken kleiner 😉 .

Heeft jouw kind een favoriete knuffel of troetel? En hoe ver gaat die liefde? Wij zijn benieuwd!

troetel_harrie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven