Knutselen doen veel kinderen heel graag. Maar knutselen is meer dan alleen maar fijn bezig zijn. Het geeft je kind (en jezelf) veel meer dan dat. Waarom is knutselen belangrijk en wat zou je zoal kunnen doen?
Waarom is knutselen belangrijk?
Knutselen dient eigenlijk meerdere doelen. Kortweg kan je hierbij denken aan:
- Ontspanning
- Ontwikkelen fijne motoriek
- Creativiteit wordt gestimuleerd
- Leren inbeelden en dat omzetten naar iets concreets
- Concentratievermogen wordt vergroot
- Doorzettingsvermogen wordt getraind
- Kinderen kunnen trots zijn op hun resultaat en daarmee zelfvertrouwen kweken
- Technische vaardigheden kunnen aan bod komen
- Bepaalde creatieve werkwijzen zullen ook de grove motoriek beter laten worden, zoals schilderen
- Werkt uitstekend tegen verveling
Waarom is creativiteit belangrijk?
Knutselen heeft alles te maken met creativiteit. Je zou dit kunnen omschrijven als ‘scheppend vermogen’.
Omdat je iets gaat maken wat er dus nog niet is, gaan er allerlei processen van start. Dit stimuleren is heel goed voor je kind, omdat het zo vaardigheden opdoet die het later ook goed kan gebruiken.
Ruimte krijgen om hierover na te denken en een eigen eindresultaat te mogen behalen zullen dit proces nog mooier maken.
Niks is fout of goed bij knutselen en het gaat in de eerste plaats om het ontwerpen, het bezig zijn, het creëren.
Het eindresultaat is eigenlijk van minder belang… Het kind zal zo veel ontdekken. Het mag experimenteren met de dingen die het doet. Het mag ontdekken en zelf tot oplossingen komen.
Eigenlijk is het zo ook al meteen duidelijk dat een werkje waarbij alles al vastligt (bijvoorbeeld bij een compleet knutselpakket) veel minder zal brengen aan je kind dan een vrije manier van knutselen.
Natuurlijk kan je een voorbeeld geven, maar laat vooral het ontdekken en plezier hebben voorop staan! Knutselwerk, maar ook speelgoed, waarbij de eigen fantasie het uitgangspunt is, is gewoon veel leerzamer en eigenlijk ook leuker… Je maakt hierdoor het creatief proces alleen maar groter!
De tekst gaat onder de blogs verder, specifieke informatie over knutselprojecten en inspiratie vind je in onderstaande blogs.
Knutselen op leeftijd
Natuurlijk zal je met een klein kind andere dingen maken dan met een puber. Maar dat neemt niet weg dat je kind er heerlijk zoet mee kan zijn.
Probeer wel te voorkomen dat je iets aanbiedt wat te moeilijk is. Dat kan enorm frustrerend zijn en daarmee zal je kind juist niet geholpen worden. Daarbij is de kans dan ook groot dat jij degene bent die aan het knutselen slaat en je kind alleen maar toekijkt. Ook dat zal het uitgangspunt niet moeten zijn.
Wie knutselt er?
Misschien een beetje flauw, maar je ziet nog weleens dat een ouder uiteindelijk aan de knutsel is in plaats van het kind.
Wie help je hiermee? Je kind krijgt eigenlijk te ‘horen’ dat hij of zij het niet kan. Het gaat toch om het knutselen en niet omdat er een mooi resultaat moet zijn? Voor je kind is het iets om trots op te zijn, als hij het juist helemaal zelf heeft kunnen doen.
Lukt het echt niet zelf? Dan heb je dus duidelijk een te moeilijk werkje gekozen. Hou hier de volgende keer dan rekening mee, zodat knutselen gewoon leuk is om te doen!
Waar let je op bij het kiezen van een knutselwerk?
Ga je knutselen met je kinderen? Waar let je dan op bij het kiezen wat je gaat maken? Zoals gezegd zal je allereerst moeten kijken of het niet te moeilijk is voor je kind.
Maar let op: te makkelijk is ook niet leuk. Uiteraard is dat voor een keer niet erg, maar wil je je kind enthousiast houden én dat hij er ook nog iets van leert, dan is uitdagende knutselen wel zo leuk.
Let hierbij niet alleen op de leeftijd die erbij staat. Ieder kind is anders, dus kan het best zo zijn dat jouw kind er al aan toe is terwijl hij jonger is. Of juist andersom, natuurlijk. Zorg dat je alle spullen in huis hebt, want er is niks frustrerender dan ergens volop mee bezig zijn en dan kan je het niet afmaken…
Wat is handig om in huis te hebben?
Uiteraard heel veel knutselspullen, die je voor leuke prijsjes kunt kopen bij bijvoorbeeld de HEMA, de Action of Bol.com. Hou ook de aanbiedingen in de gaten, want knutselspullen hebben immers geen houdbaarheidsdatum.
Verder zijn scharen, lijm, kliederschorten en dat soort dingen ook heel fijn. Eveneens een aanrader: een groot plastic tafelkleed dat je over je tafel of de vloer kunt leggen, zodat ze lekker hun gang kunnen gaan zonder dat jij in de stress schiet!
Waarmee kan je knutselen?
Dat is echt een heel breed assortiment. Zoals gezegd kan je veel knutselspullen gewoon kopen. Maar vergeet ook de normale huishoudelijke dingen niet. Verzamel bijvoorbeeld:
- Wc-rollen
- Keukenrollen
- Karton
- Lege potjes babyvoeding
- Lege plastic verpakkingen van melk
- Bierdoppen of andere doppen
- IJslollystokjes
- Knopen
- Klosjes van je naaigaren
- Kurken
- Vla pakken
- Schoenendozen en andere dozen
- Wol
- Enz, enz…
Maar je kunt ook kiezen voor materialen uit de natuur. Deze verzamel je eerst met de kids tijdens een wandeling door het park, het bos (knutselen met bladeren) of misschien kan je wel een keer gaan strandjutten. In het laatste geval kan je met de raarste dingen thuiskomen!
Waar haal je inspiratie vandaan?
Inspiratie kan je op veel manieren vinden. Uiteraard op Mamsatwork zelf! Wil je toch iets anders dan wat wij (op dit moment) aanbieden?
Natuurlijk staat internet vol met leuke ideeën. Pinterest is hierbij ideaal om een idee te krijgen van een werkje. Wil je zien hoe je iets moet maken, dan is juist YouTube hét kanaal.
Maar er zijn ook talloze boeken te vinden die ingaan op bepaalde knutseltechnieken of met een bepaald thema. En vergeet ook de tijdschriften in de boekwinkel niet.