Je ziet het steeds vaker en het is een goede zaak: kunst of gebruiksvoorwerpen die vervaardigd zijn uit afval. In deze eeuw is duurzaamheid een belangrijk thema, en creatief met afval zijn past daar prima tussen! Er zijn overigens creatievelingen die al tientallen jaren raad weten met schijnbaar overbodige spullen, van kapotte tegels tot conservenblikjes. We nemen er een aantal met je door zodat jij ook lekker kan knutselen met afvalmaterialen!
Knutselen met afvalmaterialen; je maakt er de leukste dingen mee
Ga lekker aaan de slag deze zomer met knutselen en maak de leukste dingen zelf of met je kinderen.
Verpakkingsmaterialen gebruiken om te knutselen
Veel verpakkingsmaterialen zijn zó mooi vormgegeven dat het simpelweg zonde is om ze weg te gooien. Ga er mee knutselen!
Neem bijvoorbeeld de blikken gepelde tomaten van het Italiaanse merk Mutti (hun tomatenkweek geschiedt trouwens ook op duurzame wijze, dus die paar centen extra betaal je er graag voor). Deze blikken hebben geen papieren omhulsel, maar zijn bedrukt. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als plantenbakjes, dat kleurt mooi.
Zeker bij de basilicumplantjes knalt het felrode artwork er van af, en smaak-technisch zit je natuurlijk in de goede hoek. Maar als je op Pinterest kijkt, zie je dat er nog veel meer gemaakt kan worden van conservenblikken. Lampjes, speelgoed, kandelaars, het houdt niet op.
Heb je ook conservenblikjes in huis, maar dan met een papieren wikkel er omheen? Die wikkel haal je er gelukkig makkelijk af met wat warm water.
En wil je knutselen met dit afvalmateriaal, dan kan je er bijvoorbeeld ook een plantenbakje van maken zoals ik gedaan heb. Ik heb het blik zwart gespoten en in een macraméhanger gedaan. Zo heb je in no-time een leuke unieke plantenhanger.
Knutselen met afvalmaterialen: resten hout gebruiken
Hout moet je nooit weggooien. Van de kleinste latjes tot de zwaarste balken: hout is sowieso al het meest duurzame bouwmateriaal dat er bestaat en als je er echt niks mee kunt, kan het altijd nog de kachel, houtoven of vuurkorf in.
Van pallets is algemeen bekend dat ze prima kunnen dienen als loungeset in je tuin, maar wie ze uit elkaar haalt heeft een voorraad vers vurenhout om nieuwe (tuin)meubels mee te maken. Twee van die latten vormen samen al gauw een prima boekenplankje. Wil je meubels maken van pallets, lees dan ook dit blog eens.
Creatief mety afval: maak kattenspeeltjes van touw
Restjes touw bewaar je simpelweg in een plastic bak en zo nu en dan haal je deze tevoorschijn om mee te knutselen. Zo kan je knutselen met de kleinste afvalmaterialen.
Een simpel kattenspeeltje is zo gemaakt (maak er een verloren vogelveertje aan vast, hang het aan een kast en klaar is Kees), en stevige dunne veters kunnen de basis vormen van een kralenketting. Die kralenkettingen kun je weer gebruiken in een kroonluchter of voor andere decoratie die van jezelf bijvoorbeeld.
Creatief met afval 2.0: Dick & Angel
Die kroonluchter komt (gelukkig) niet uit de lucht vallen: je kent vast wel het programma Het Roer Om: Een Frans Kasteel waarin het Britse stel Angel & Dick een kasteel opknapt.
Zij zijn het schoolvoorbeeld van mensen die niks weggooien, maar ook niet als hoarders overkomen. In een aparte ruimte belanden alle dingen die ze in het oude gebouw vinden en zo nu en dan duikt designer Angel er in om te kijken waar ze iets van kan maken.
Van een oude, verroeste ring van een regenton ontstaat zo een schitterende kroonluchter met houten kralen. Creatief met afval 2.0! Sowieso een leuke kijktip als je van ontspannende knutsel-tv houdt. Bekijk ook de aflevering waarin Dick een rookoven maakt van een oude tank.
Plastic tasjes en zakjes: van drollenschep tot …
Wat moet je met al die plastic tasjes? Gelukkig is er nu een wet die de gratis verstrekking ervan verbiedt, maar tóch heb je ze in groten getale in huis. Die kleine groentezakjes (of gebruikte boterhamzakjes) kun je als handschoen gebruiken om drollen mee uit de kattenbak te vissen.
In de zomer vul je ze met water om wespen te verjagen: die kunnen niet tegen de schittering van water in een plastic zakje.
Grotere stukken doorzichtig plastic (ook bubbeltjesfolie) doen dienst als ‘raam’ in een plantenkas en de rest van de plastic tassen breng je op gezette tijden naar de kringloopwinkel.
Al is het ook leuk om al die logo’s eruit te knippen en daar een collage van te maken. En wat denk je van een toffe slinger die je zelf kan knutselen van afvalmaterialen met plastic zakjes?
Collages van je favoriete merken knutselen met afvalmaterialen
Over collages gesproken: week de etiketten van je favoriete dranken of sauzen los, knip de logo’s uit verpakkingen van je lievelings-pastamerk, combineer ze in een fotolijst en hang het geheel op. Zo kunnen gasten zien wat jouw favoriete merken zijn en geef je je woning een persoonlijke touch.
Maar het geheel heeft achter glas ook een homogeen effect, een kleurig geheel van logo’s die soms iconisch aandoen. Het is weer eens wat anders dan de houten bordjes met clichématige teksten die iedereen al heeft. Afval hergebruiken én je huis opvrolijken – twee vliegen in een klap.
Kapotte tegels gebruiken om mozaïk van te maken
Badkamer betegeld en het nodige verknipt of laten vallen? Als je nog een restje tegellijm over hebt, kun je er een tafeltje mee beplakken, of een bloempot.
Zo creëer je je eigen mozaïek; check ook deze mozaiek voorbeelden. Gooi grote stukken tegels nog eens extra kapot, zodat je nog meer details kunt aanbrengen in je tegeltjes-tekening. En kapotte tegels en scherven van stuk gevroren potten kun je ook gebruiken als luchtige basis onderin bloempotten in de tuin. Dat scheelt weer een paar zakken aarde sjouwen.
Zo zie je maar dat je heel veel afvalmaterialen opnieuw kan gebruieknom te knutselen of voor iets anders.
Minimalistische kledingrekken van metalen buizen
Een (minimalistisch) kledingrek past helemaal in deze eeuw, waarin creatief met afval zijn uitermate goed combineert met het ruilen of hergebruiken van kleding. H&M had al een mooi initiatief waarbij je kortingsbonnen kreeg in ruil voor een zak textiel.
En de Vinted-app is mateloos populair. En toch, op de één of andere manier, heb je nog ontzettend veel kleding. Niet erg! Heb je tenminste ruim de keuze, en wie weet wat er weer ‘in’ raakt. Maar met een paar metalen buizen heb je zo een kledingrek in elkaar gedraaid. De voorbeelden zie je in de winkels, of kijk eens rond op Pinterest zoals wij gedaan hebben.
Zoek meer inspiratie op Pinterest
Pinterest is een onuitputtelijke inspiratiebron, ook als het gaat om knutselen met afvalmaterialen. Want wat we hier hebben opgesomd, is nog niet eens het topje van de ijsberg.
Maak een account aan en vergaap je aan de ideeën. Van wijnkurk tot cd-rek, van lege waxinelichtjes tot oude truien (kattenmandje!), alles wordt gerecycled. Wat zijn we heerlijk creatief met z’n allen! Gelukkig maar, want dit tijdperk vraagt daarom.
Natuurlijk vanwege de coronatijd waarin we ons vaak vervelen, maar op de eerste plaats het welzijn van Moedertje Aarde. Voortaan kijk je heel anders tegen afval aan!
Wij hebben ook nog wat pallets in onze schuur liggen. Ons doel is ook om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een boekenplank is overigens een goed idee. Deze had ik overigens ook nog nodig. Daarnaast kan ik deze ook gebruiken voor planten natuurlijk.