4 ideeën om te knutselen met bijzondere materialen

Heb jij een bedrijf waarbij je knutselworkshops geeft of vind je het gewoon leuk om te knutselen (zelf of met je kinderen) met bijzondere materialen? Dan vind je hier meer knutsel inspiratie. Knutselen kan namelijk niet alleen met de bekende knutselspullen, zoals papier, klei of kralen. Je kan ook knutselen met bijzondere materialen en gebruiksmateriaal dat misschien van oorsprong niet bedoeld is om mee te knutselen.

Zo kun je krimpkous niet alleen gebruiken om kabels te beschermen, maar bijvoorbeeld ook om er leuke gekleurde figuurtjes van te maken, of kindersieraden die je in de gewenste vorm laat krimpen.

knutselen met bijzondere materialen, 3 leuke ideeën

Knutselen met bijzondere materialen

Bijna al het materiaal dat je om je heen ziet, kun je wel gebruiken om iets nieuws mee te maken, als je er maar op de juiste manier kijkt. Door samen met je kinderen met materialen te knutselen die hier niet per se voor bedoeld zijn, leer je ze om creatief naar dingen te kijken en in mogelijkheden te denken. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam dus! Lees verder als je benieuwd bent naar ideeën om met bijzondere materialen te knutselen. 

Een kaarsje maken van mandarijnen

Wellicht heb je er nog nooit aan gedacht, maar van een mandarijn kun je vrij eenvoudig een kaarsje maken. Snijd een mandarijn door de helft en haal het vruchtvlees eruit door de bovenkant voorzichtig uit de schil te tillen.

Zorg ervoor dat je hierbij de schil en het witte steeltje dat aan de binnenkant van de schil zit intact houdt, want daar maak je de lont van. Je kind kan de schil versieren, bijvoorbeeld met gekleurde stiften of glitters.

Schenk vervolgens een heel klein laagje olie in de schil. Dit kan bijvoorbeeld een geurolie zijn die je kind uitkiest, of gewone olijfolie. Droog dan het steeltje uit door een vlam tegen het uiteinde aan te houden. Het kan 1 tot 2 minuten duren voor het goed droog is en vlam vat, maar dan is het mandarijnenkaarsje klaar!

Bron: Pinterest

Een vaas maken van een fles en een ballon

Bijna iedereen heeft wel een lege glazen fles in huis. Je kan zo’n fles op 2 manieren heel leuk maken met een ballon. Deze manier van knutselen met bijzondere materialen is een fluitje van een cent.

Eerste methode:

Zorg dat de lege fles goed schoon en droog is voordat je ermee aan de slag gaat en dat eventuele etiketten zijn verwijderd. Voor het grootste effect kies je voor een ballon met een leuke print. Knip ongeveer de helft van het tuurtje van de ballon en rol de ballon aan de buitenkant over de fles. Zorg ervoor dat het gat bovenop komt te zitten en als de fles helemaal is ingerold, duw je het tuutje naar binnen en is de bloemenvaas af!

Tweede methode (zie ook afbeelding):

Bij deze methode gebruik je de ballon juist aan de binnenkant van de fles. Hiervoor is het belangrijker dat je een leuk flesje gebruikt, aangezien deze ook aan de buitenzijde zichtbaar blijft. Je stopt de ballon in de fles en zorgt ervoor dat het tuutje over de rand van de fles gerold wordt. Zo zit de ballon stevig vast.

Laat er voorzichtig wat water in lopen en je vaasje is klaar. Estetisch toch?

Bron: Pinterest

Een 3D-afbeelding maken van karton en aluminiumfolie

Laat je kind een kleurplaat natekenen op een stevig stuk karton, of teken zelf een eenvoudige afbeelding op het karton. Vervolgens kan je (samen met je) kind met behulp van een lijmpistool alle lijnen langs gaan en ze zo verdikken, waardoor reliëf in de afbeelding ontstaat.

Smeer vervolgens de hele afbeelding in met knutsellijm en breng stukjes aluminiumfolie aan, dat aan de voorgelijmde afbeelding blijft plakken. Door met je handen de verdikte lijnen te volgen en de tussenruimtes juist glad te wrijven, haal je de afbeelding naar voren en ontstaat diepte in het kunstwerk. Kortom, ook zonder hobbymaterialen in huis valt er genoeg te knutselen!

Bron: Pinterest

Een 3D tekening maken met paperclips

Hoe leuk is bovenstaande tekening? Je begint met het tekenen van het bovenlijf en tekent de omtrek van de rok alvast ligt in met potlood zodat je de contouren hebt.

Daarna ga je knutselen met bijzondere materialen zoals bijvoorbeeld de papaerclips hierboven. Maar je kan ook hagelslag gebruiken, of bloemblaadjes, of wattenstokjes of wat dan ook. Op Pinterest kan je heel veel leuke ideeën vinden om dit soort 3D tekeningen te maken.

1 gedachte over “4 ideeën om te knutselen met bijzondere materialen”

  1. Hallo
    ik wil graag wat ideeën op doen ,wat wij kunnen doen .
    waar kan ik bij u dat vinden .
    met vriendelijke groet
    Jacqueline Maas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven