Knutselen met bladeren: 25+ leuke knutselideeën met blad uit bos of tuin

Eindelijk: het is herfst! Goed, de zakdoekjes zijn nu al niet aan te slepen… En na een halve minuut buiten heb ik dooie vingers. Mijn ogen tranen aan één stuk door en het is KOUD! Maar toch… lang leve de herfst. Heerlijk, die stormen en we kunnen namelijk weer knutselen met bladeren!

Ik krijg spontaan zin in thee! En in gezellige binnenactiviteiten. Die je lekker dicht bij de verwarming kan uitvoeren. Zoals knutselen met bladeren bijvoorbeeld! Net als de vorige keer toen knutselen met karton aan bod kwam hebben we ook nu weer een hoop leuke creatieve ideeën met baderen voor je op een rijtje gezet.

We gaan dus creatief met bladeren knutselen. Knutsel je gezellig mee?

knutselen met bladeren

Er ligt al genoeg om te knutselen met bladeren

Nog een voordeel van de herfst: aan knutselmateriaal geen gebrek. De eikels en dennenappels liggen voor het oprapen. En als ik hier buiten rond loop dan ligt de stoep ook bezaait met bladeren.

Goedkoper knutselen met bladeren kan niet. Je hoeft er alleen maar even een korte herfstwandeling voor te maken. Dus stuur je kleine bladverzamelaars maar de regen in… Even lekker warm aankleden!

En dan kunnen ze daarna, met een kop warme choco, lekker opwarmen tijdens het knutselen met blaadjes.

5 Lekkere herfst traktaties: makkelijk te maken, nog makkelijker op te smikkelen!

Creatief knutselen met bladeren: de leukste knutselideeën

In de herfst creatief met bladeren knutselen; favoriet bij onze kinderen en waarschijnlijk ook bij die van jou. Hieronder vind je inspiratie genoeg om aan de slag te gaan. En wil je die van jou ook delen? Post hem op onze Facebookpagina, of mail hem naar ons, dan zetten we hem er graag bij in dit artikel.

Mandela knutselen met bladeren
Mandela knutselen met bladeren

1. Stempelen met bladeren

Staat er buiten een gure wind en heb je geen zin om de deur uit te gaan? Ga dan lekker samen stempelen! Het enige dat je nodig hebt zijn:

 • verschillend gevormde herfstbladeren
 • gekleurde verf
 • papier

Stempelen met blaadjes, dat vinden de allerkleinsten al leuk! Maar ook de wat grotere kinderen kunnen zo creatief met bladeren aan de slag. Bekijk deze Mandala maar eens, die we hebben gespot bij Krea d’Ingen. Prachtig met die verschillende kleuren.

Even de bladeren aan een zijde beschilderen en vervolgens met die zijde op het papier drukken. Niet schuiven terwijl, dan wordt het knutselresultaat het mooiste!

egeltje knutselen met blaadjes
Egeltje knutselen met blaadjes

2. Een egeltje van herfstbladeren

Is dat stempelen misschien toch nog een beetje te hoog gegrepen? Of heb je geen zin in het opruimen van verfspatters? Dan is dit ook een heel leuk idee om te knutselen met bladeren. Maak een egeltje van herfstblaadjes!

Je hebt nodig:

 • papier
 • herfstblaadjes
 • lijm, stift en schaar

Knip uit het papier de vorm van de egels. Met een stift teken je een gezichtje… En daarna kunnen de blaadjes geplakt worden! Het is ook leuk om verschillende kleuren herfstblaadjes te gebruiken.

Creatief knutselen met bladeren kan zo simpel zijn, en het resultaat mag er nog wezen ook. Dit idee komt van Creative Live, maar onderstaande egeltje is ook hartstikke tof!

Egeltje met blad geknutselend en papier / hout
Egeltje met blad geknutselend en papier / hout
Waxinelichthouders knutselen met bladeren
Waxinelichthouders knutselen met bladeren

3. Zorg voor licht in de duisternis

Door creatief met bladeren aan de slag te gaan kan je ook nog hele nuttige decoraties maken! Zo zorg je met deze knutsel zelf voor wat extra gezellig licht in huis, een beetje à la de potten die je kon knutselen voor Halloween, maar toch weer anders. En je hebt er niet eens veel voor nodig.

 • bladeren (echt of nep)
 • lege potten
 • waxinelichtjes op batterijen of losse lampjes
 • lijm met eventueel een kwastje

Bestrijk de blaadjes met lijm en plak ze op de binnenkant van de (goed schoon- en drooggemaakte) potten. Knoop een mooi lintje om de bovenkant van de pot, en plaats het lichtje er in.

Het gebruik van echte kaarsjes is in dit geval misschien niet 100% brandveilig, dus hou daar rekening mee. Het levert zo wel een heel gezellige herfstdecoratie op! Dit knutselidee komt van Spark and Chemistry.

portretten knutselen met blaadjes
Portretten knutselen met blaadjes

4. Je eigen zelfportret van blaadjes knutselen!

Door te knutselen met bladeren kan je alle kanten op. En hoe leuk is dit idee van Krokotak! Laat je kinderen hun zelfportret maken. Dat is op zich al een hele uitdaging…

Maar zeker als je in plaats van stiften en kleurtjes ook nog eens andere materialen gebruikt. In plaats van heel veel streepjes zetten voor het haar, gaan we nu met bladeren aan de slag. Welke bladeren passen het beste bij het haar van jouw mini-me?

Zijn ze te vlug klaar met hun eigen portret? Dan kan je ze altijd nog het hele gezin laten knutselen met bladeren. Reken maar dat het een hoop pret op zal leveren. Wat je nodig hebt ligt vast al in de knutsel kast. Behalve de herfstblaadjes misschien.

 • blaadjes
 • lijm, kleurpotloden of stiften, en papier
Binnendeur pimpen door met bladeren te knutselen
Binnendeur pimpen door met bladeren te knutselen

5. Met bladeren knutselen op de deur

Je kan met herfstblaadjes natuurlijk ook een heel groot kunstwerk maken! Mag er bij jullie gerust op de deuren geknutseld worden? Dan kan je met bladeren heel wat kunst knutselen en creëren.

Mocht de deur geen optie zijn, dan kan je dit natuurlijk ook gewoon op papier maken. Je kan de kinderen even meehelpen met het optekenen van het figuurtje als dat nodig is. Maar het plakken van blaadjes kan je ongetwijfeld best aan je kleine creatievelingen over laten!

Het idee voor deze herfstige knutsel komt van Pinterest. Wij zijn benieuwd: mogen jouw kinderen blaadjes plakken op deuren en ramen? In dat geval zijn we natuurlijk ook heel benieuwd naar hun creaties!

Een vos knutselen met bladeren
Een vos knutselen met bladeren

6. Allemaal beestjes knutselen met blad

Bij de herfst horen natuurlijk ook beestjes. Die zijn in deze tijd druk bezig om tussen de herfstblaadjes hun broodnodige voedsel te zoeken. Dat geldt ook voor de vos.

En met dit knutselidee kan jij zelf je eigen herfst vosje in elkaar knutselen! Scoor oogjes bij de knutselwinkel, en die vos is zo gemaakt. Dit knutselidee komt van Skapligt Enkelt, een crea bea knutselsite.

Allerlei beestjes met bladeren knutselen
Allerlei beestjes met bladeren knutselen

De Libelle had overigens ook leuke ideeën, zie hierboven. Zo kom je met stift en verf al een heel eind, denk je niet?

Leeuw knutselen met bladeren
Leeuw knutselen met bladeren
uil knutselen met bladeren
uil knutselen met bladeren
Een vlinder knutselen met bladeren
Een vlinder knutselen met bladeren

7. Een mobile van blaadjes maken

Als je wilt knutselen met bladeren met wat jongere kids dan is dit misschien nog iets te lastig, maar leuk is deze van blaadjes geknutselde mobile wel. 

En je kan hem ook zelf maken – als je tenminste van creatief bezig zijn houdt! Wissel herfstblaadjes af met bloemetjes voor dit mooie resultaat.

Op RealSimple lees je hoe je dat aanpakt. Daar vind je trouwens nog veel meer leuke knutsels met bladeren. Een ander voorbeeld met prachtige kleuren vind je hieronder.

Wil jij dit kunstwerkje voor altijd bewaren? Ga dan voor kunstbloemen en nepblaadjes. Want het zou toch zonde zijn om zoiets moois uiteindelijk weg te moeten gooien?

8. De mobile voor mensen met linkerhanden

Vind je die mobile van blaadjes heel mooi, maar be je niet zo heel creatief? No worries. Je kan namelijk op een heel makkelijke manier een soortgelijke creatie maken. En het enige dat je nodig hebt zijn een takje, blaadjes, en een heel dun touwtje.

Kijk de mobile hierboven maar eens. Ook heel erg leuk, toch? En deze kan je best met jongere kinderen maken. Je kan ook variëren met dennenappels, die je gemakkelijk aan een touwtje kan vastmaken. Leef je uit! Dit knutselidee is afkomstig van Design Sponge.

9. Alle blaadjes kunnen (weer) de boom in

Ook leuk is deze boom met bladeren erin geknutseld. Alle gevallen blaadjes die je hebt opgeraapt hang je zorgvuldig weer in de boom. En dat levert een leuk, en mooi knutselwerkje op. Het idee voor deze herfstknutsel vonden we op Pinterest.

10.  Uiltjes maken

Deze uiltjes kan je ook knutselen met bladeren, maar je hebt er ook nog wat ander materiaal voor nodig.

 • Verf
 • Papier (verschillende kleuren)
 • Schaar

De handjes zijn van je kind zelf, even in de verf dopen en op een papiertje duwen. Laten drogen en uitknippen. Al het andere is gemaakt van papier en het lijfje van de uil kan je volplakken met stukjes blad.

11. Knutselen met bladeren en lippenstift

Wat je doet met restjes lippenstift? Vraag dat maar aan je dochter 😉 . Heel creatief is het om met de restanten lippenstift te knutselen door bladeren op een stuk papier af te ’tekenen’. Je kan het met potlood of inktspetters doen zoals je hieronder ziet, maar met lippenstift puntjes zetten is toch net weer even anders.

12. Slinger knutselen van blaadjes

Deze slinger vind ik helemaal fantastisch. De in het bos of de tuin gevonden blaadjes kan je eerst met een witte stift mooi versieren met tekeningen. Vervolgens rijg je de blaadjes aan een draad en je hebt je eigen herfstige slinger gemaakt!

13. Schaal van blaadjes maken

Deze schaal van bladeren knutselen doe je met wat hulpmiddelen. Blaas een ballon op en plak hierop met behanglijm (of stijfsel) de blaadjes. Zorg ervoor dat de blaadjes een overlap met elkaar hebben.

Als alles gedroogd is dan kan je de ballon kapot prikken. Wat je overhoudt zijn de blaadjes zelf. Ik zou er alleen vanwege de brandveiligheid geen kaarsje in zetten.

Ben je toe aan meer uitdaging dan kan je ook deze bal maken natuurlijk, met dezelfde werkwijze.

14. Herfstkroon maken van bladeren

Op pinterest vonden we ook deze herfstkroon die je kan maken van bladeren, veertjes en kralen. Op Moodkids leggen ze je precies uit hoe dit werkt.

15. Poppetjes knutselen van blaadjes

Leuk voor op je herfsttafel of voor in de tuin, deze poppetjes. Wat je nodig hebt zijn:

 • veel bladeren
 • tempex of houten balletje
 • een langer stokje
 • stift
 • vilt voor een hoedje
 • lijm

Stapel alle bladeren op elkaar, van groot naar klein. Op het einde van de dunne stok gaat het tempex bolletje. Het viltjen hoedje maak je door een rondje te knippen uit vilt (kan ook met papier natuurlijk) .

Dat rondje daar knip je een snee in vanaf de buitenrand naar het middelpunt en dan ka je het samenvouwen tot een puntmuts.

16. Herfstkrans maken van blaadjes

Deze mag natuurlijk niet ontbreken, een mooie herfstkrans van blaadjes. Gelukkig is hij heel eenvoudig om te maken. Je start met een decoratiekrans van bijvoorbeeld takken die je zo ergens kan kopen en steekt daar alle bladeren in die hebt gevonden. Voor de afwisseling nog een denneappel erbij en klaar ben je.

Shutterstock foto van meisje aan tafel door Maria Evseyeva

Zijn jouw kids al aan het knutselen met bladeren? Dan zijn we natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven