Knutselen met dennenappels: tips en inspiratie voor leuke knutselwerkjes

Dennenappels zoeken en er dan mee aan de slag gaan en knutselen: wie vindt dat nou niet leuk? Zeker met kinderen is het een leuke bezigheid, maar eigenlijk is het voor volwassenen net zo goed heerlijk om met onder andere dennenappels te knutselen en van andere herfstvondsten een mooi werkje te maken voor de herfst of de kerst.

Of wat dacht je van een prachtig kerststukje? We laten hier voorbeelden zien voor zowel kinderen als volwassenen!

knutselen met dennenappels

Creatief met dennenappels aan de slag

Je kunt natuurlijk pas creatief aan de slag met dennenappels als je ze ook hebt.

Logisch natuurlijk, maar het leuke is hierbij dat je nu niet verplicht naar de winkel hoeft om het materiaal te kopen. Zelf dennenappels buiten zoeken is veel leuker! Geen dennen te vinden?

Geen nood: dan kan je alsnog toch naar de winkel toe! En dan op naar de leukste knutselwerkjes.

Hieronder zie je wat leuke voorbeelden, tips en ideeën voor het knutselen met dennenappels voor de herfst en de kerst. Veel plezier!

Wat heb je nodig voor onderstaande knutsels?

Knutselen met dennenappels in de herfst

We beginnen met voorbeelden van knutsels die te maken hebben met de herfst of die gewoon leuk zijn en niet specifiek ergens bij horen.

1. Kuikentjes

Kijk dan, wat leuk zijn deze kuikentjes! Hartstikke leuk door het hele jaar heen en eigenlijk misschien zelfs wel om met Pasen te knutselen!

Verf de dennenappels in een felgeel kleurtje en geef het van oranje vilt voetjes. Het hoofdje zou je kunnen maken van een gele pompon die je kunt kopen.  Of kies voor een foamballetje.

Een ander (goedkoop) idee is een zak met piepschuimballetjes kopen en deze geel verven. Met het oranje vilt een snaveltje erop en van die leuke oogjes en klaar!

2. Egeltjes van dennenappels en klei knutselen

Een ander lief diertje die je kan maken is een egeltje. En een egeltje knutselen met dennenappels blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Hierbij is de dennenappel het lijfje en maak je van klei de pootjes en het gezichtje. Je hebt dus niet veel materialen nodig!

Kies voor meerdere kleurtjes klei, zodat je ook oogjes en een neusje hiermee kunt maken.

Deze klei is hier ideaal voor!

3. Een uil knutselen met dennenappels

Een uil voor in de boom met kerst, maar natuurlijk kan een uil ook hartstikke goed bij je herfststukje of gewoon voor het mooi op de kast…

Met vilt en een dennenappel kan je dit leuke beestje zo knutselen. Beetje lijm erbij en voilà, klaar ben je.

https://nl.pinterest.com/pin/847450854864244363/

4. Dennenappels hanger

Een leuke hanger maak je heel eenvoudig met dennenappels. Verf de dennenappels in mooie kleuren. Hoe meer kleur, hoe vrolijker het wordt. Je kunt ook glitters gebruiken.

Als de verf nog nat is, stop na het verven je de dennenappel in een bakje met glitters.

Ook die glitters kan je in heel veel kleuren krijgen en een mix hierin is juist leuk!

Met ijzerdraad maak je de hanger, waar de ‘appel’ aan komt te hangen. Het ijzerdraad zelf rijg je vol met heel veel vrolijke kralen.

Als je de bovenkant van het ijzerdraad in een hartjesvorm vouwt maak je het helemaal af!

5. Decoratie voor aan de muur

Dit is leuk om te maken met de kids of gewoon zelf, want je kunt hier een prachtige eyecatcher van maken voor in je woonkamer of keuken.

Zoek een prachtige tak op in de tuin of het park en hang hier allerlei mooie natuurlijke materialen aan.

Gedroogde bloemen van de hortensia’s, zoals in dit voorbeeld, zijn een prachtig idee. En in combinatie met dennenappels knutsel je in een no-time een machtige, natuurlijke sfeer.

Maar je kunt natuurlijk ook andere spullen kiezen die je goed op kunt hangen. Andere takken met mooi gekleurde bladeren bijvoorbeeld. Maak er een mooie herfsthoek van, zoals op het voorbeeld, door onder deze decoratie ook wat spulletjes op een tafeltje neer te zetten!

6. Herfstmannetje maken van dennenappels

Ook kastanjes zijn gewild als knutselmateriaal. Dit voorbeeld gebruikt zowel een kastanje als een dennenappel om te knutselen en daarmee wordt het dus een heel leuk bosmannetje.

Teken op de onderkant van de kastanje het gezichtje en een blad dient als mutsje. Met een koordje eraan en meerdere mannetjes (vrouwtjes) kan je een leuke slinger door je huis of langs je schutting maken!

7. Windgong

Een windgong maken met takjes, dennenappels, kralen, steentjes en misschien is het toevoegen van belletjes ook nog wel een leuk idee!

Een leuk voorbeeld om eenvoudig met wat herfstmateriaal en dennenappels te knutselen.

Knutselen met dennenappels voor kerst

Zoals gezegd kunnen dennenappels met de kerst ook prima gebruikt worden. Ze zijn een prachtige aanwinst in een kerststukje, of je gebruikt ze als decoratie in de kerstboom! Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden om te knutselen voor kerst!

1. Dennenboompjes knutselen met dennenappels voor de kerst

Met de dennenappel een dennenboompje maken! De dennenappel staat voor het boompje en hierop prik of plak je een houten sterretje.

Plaats het geheel op een stukje boomstam en je hebt een hele mooie, natuurlijke kerstdecoratie. De boomstammetjes en sterretjes kan je gewoon zo kopen.

Ben je handig met hout en wil je graag alles zelf doen? Dat kan uiteraard ook. Je kunt eventueel er ook nog voor kiezen om er een sneeuweffect aan te geven door het hier en daar een likje witte verf te geven, of wat van deze poedersneeuw overheen te strooien.

2. Vrolijke kerstboom

Wedden dat je kinderen hier blij van worden door al die leuke kleurtjes? Ook nu is de dennenappel de kerstboom en met kleine balletjes is het alsof er kerstballen in hangen.

Van geel karton maak je de piek in de vorm van een ster! De balletjes kan je kopen of maak ze met klei.

Tip: Kies voor bonte pompons als je van kleur houdt en voor witte als een je iets meer gestylede kerstboom wilt hebben. Hier vind je goedkope pompons.

3. Rendieren maken van dennenappels

Natuurlijk horen ook rendieren bij Kerst. Dit knutselwerkje met dennenappels vind ik zelf helemaal te gek.

De takjes onder de dennenappel zijn de poten en het lijf is dus de dennenappel zelf.

Met overige attributen maak je het rendier compleet. Chenille draad, nepoogjes en rode balletjes en je hebt je eigen ‘Rudolph, the red nosed reindeer’ geknutseld met dennenappels!

4. Kerstkrans maken

Knutselen voor gevorderden, maar dan heb je ook wat. Misschien dus niet iets om te maken met je kinderen, maar wel voor jezelf om voor kerst met dennenappels te knutselen.

Deze mooie kerstkrans is gemaakt met heel veel dennenappels en je kunt het prachtig ophangen aan je voordeur.

Gebruik een foamkrans en ijzerdraad om de boel aan elkaar te bevestigen. Met wat leuke kerstlichtjes voor buiten erin maak je een toffe blikvanger!

5. Kerst ballen knutselen in je kerstboom van dennenappels

Kerstballen maken is niet moeilijk met dennenappels. Je kunt ze gewoon zo ophangen voor een natuurlijke sfeer of je geeft ze (gedeeltelijk) een wit kleurtje om een sneeuw-look te maken.

Natuurlijk kan je ze in iedere kleur verven en ze daarmee laten matchen met de overige kerstboomdecoratie.

Of je laat de kinderen heerlijk met allerlei kleuren hun gang gaan. Maar het voorbeeld hierboven is eveneens een héél leuk idee.

Koop (of zoek) lange dennenappels en plak er twee tegen elkaar zoals je bij dit voorbeeld ziet. Hiermee heb je de vorm van een hart geknutseld met je dennenappels! En daarmee is het meteen weer net even anders!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven