Knutselen met karton: 15+ leuke ideeën om te maken van karton

Een twee drie vier, hoedje van, hoedje van… Een twee drie vier een hoedje van papier natuurlijk! Wie is er niet groot mee geworden? Tegenwoordig doen we steeds minder met papier en meer digitaal. Iemand uitnodigen voor een kinderfeestje bijvoorbeeld. Of feliciteren voor zijn verjaardag. En zelfs spelen doen onze kids veel digitaal. Tijd voor een ‘ode aan papier en karton’. Dus zet de tv maar uit en leg die tablet even weg. We gaan knutselen met karton!

Ideaal voor een druilerige middag , dat knutselen met karton. Of lekker buiten in het zonnetje. Doen jullie nog wel eens een knutselmiddag? Hartstikke gezellig. En het is nog goed voor de kids ook, om eens lekker creatief bezig te zijn. Voor mama ook trouwens. Dus knutsel je gezellig mee? In dit blog vind je de leukste knutselideeën. En je hebt er niet veel voor nodig. Wat oude wc-rollen en een lege doos zijn vaak al genoeg. Knutselen met karton; you gotta love it!

knutselen met karton

Lees ook: Zo houd je thuis je eigen escape-room kinderfeest

Alle wc-rollen verzamelen om te knutselen met karton

Het blijft een begrip op basisscholen. Wc-rollen inzamelen. Want als je ergens lekker mee kan knutselen dan zijn het wel wc-rollen. En keukenrollen, voor een formaatje groter. Knutselen met karton is ideaal. Je kan er van alles opplakken. Het beschilderen. En in leuke vormen knippen. Perfect dus voor kids met een goede portie fantasie.

Knutselen stimuleert je kind om creatief te denken. Niet alleen leuk dus, maar nog leerzaam ook! Wat wil je nog meer. Nog een voordeel van knutselen met karton: het hoeft nauwelijks iets te kosten, bij je supermarkt kan je het zelfs gratis ophalen. Dus doe maar even niks bij het oud papier. Tijd om te gaan knutselen met karton:  dat is dus nog duurzaam knutselen ook.

Allerlei knutselspullen vind je hier ⇒

Knutselen met karton; 15+ toffe ideetjes

Het is gratis en je kan er alle kanten mee uit. En ook mooi meegenomen: je hebt het altijd wel in huis. Al moet je er misschien voor op je kop in de oud papierbak gaan hangen 😉 . Dus is op zondag de knutselwinkel dicht en willen je kids toch aan een leuk project beginnen? Dan vindt je hieronder de fijnste ideeën om te knutselen met karton. Zelf nog een tof papier project? Deel het in een reactie 🙂 .

Voor de goede orde: deze knutsels hebben we niet zelf gemaakt. We vonden de ideeën op Pinterest. Alle credits voor hun creatieve makers!

1. Knutselen met karton voor de kleintjes: maak een lapjeskat

Zorg voor eetbare lijm en je kleuter kan aan de slag. Knip een leuke poezenvorm uit een stuk stevig karton. En kind kan de was doen! Of het ‘behangen’, eigenlijk. In plaats van lapjes stof kan je ook wat oude tijdschriften klaarleggen. Kan je kindje lekker scheuren en plakken. Heeft mama nog ergens wat oude knopen liggen voor de ogen? En een mooi halsbandje misschien? Het eindresultaat mag er in ieder geval wezen. Schattig toch, die poesjes van papier? Dit knutsel idee is afkomstig van Daily Dachsie Journal.

2. XL knikkerbaan van karton

Iedere kleuter kan er van genieten. Een constructie waarop knikkers of ballen naar beneden rollen. Speelgoed waar onze grootouders al mee speelden… Maar je kan ook zelf zo’n baan maken door te knutselen met karton bijvoorbeeld!

Zorg voor een grote doos als ‘bodem’. Vervolgens kan je met stukken karton het parcours gaan maken. Ook leuk: versier de hele baan met leuke kleuren en maak er een heuse flipperkast van!

Wil je liever een kleine variant maken? Knutsel dan een kleine knikkerbaan/doolhof in een schoenendoos. Dan krijg je zo’n ‘handspel’ wat je samen kan spelen.

 

3. Een wasmachine van karton maken

Voor mama is het allesbehalve kinderspel. Bergen wasgoed moeten we wegwerken. Staat de machine aan? Mooi, dan heb jij best even tijd om ouderwets te knutselen met karton. Als je een grote doos hebt kunnen jullie heel gemakkelijk samen deze toffe wasmachine maken.

Met een dikke watervaste stift kan je mini-me van een simpele doos een echte wasmachine maken. Snijd de deur uit met een scherp mes (klusje voor mama), en laat een zijkant vastzitten. Zo kan de wasmachine echt open. Want het is wel bedoeling dat al die kleine en grote wasjes er in kunnen natuurlijk. Kan je spruit eens zien wat mama allemaal doormaakt. We vonden deze toffe knutsel ook via Pinterest.

4. Een drive-in bioscoop

Deze bioscoop is dan wel buiten, maar uiteraard kan je dit ook binnen toepassen. Eigenlijk een super leuk kinderfeestje idee. Eerst allemaal hun eigen auto laten knutselen met karton en daarna gezellig een filmpje kijken met wat popcorn!

5. Kleine knutsels van karton, groot plezier

Knutselen met karton is leuk… Maar knutselen met wasknijpers ook! En dit is een mooie combi. Een stukje karton heb je altijd in huis. En dat geldt ook voor wasknijpers. Met een beetje knip en plakwerk maak je een hele leuke interactieve knutsel.

Knip eerst de vorm uit van het beestje dat je op de knijper wilt maken. Een beetje speurwerk op Pinterest levert je nog veel meer inspiratie op! Deze ideeën vind je op Crafts Unleashed.

Vervolgens moet je de ‘verrassing’ maken. Die zie je pas als de knijper open gaat! Die plak je onderop de knijper. Vervolgens plak je ook de bovenkant er op. Nog een leuke tekst erop en je kartonnen knutsel is klaar!

Zelf zo’n grappig knijper-beestje gemaakt? Dan zijn we natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat!

6. Je eigen pennenbak knutselen met karton

Je kan natuurlijk een leuke pennenbak maken van een schoenendoos, maar wat dacht je van deze leuke pennenbak van karton? Hartstikke mooi!

De lege wc-rollen (daar zijn ze weer!) stapel je eenvoudig op elkaar nadat je ze gepimpt hebt.  Maak er verschillende formaten van door ze schuin af te snijden en plak mooie washi tape aan de randen om ze af te werken.

We vonden dit leuke knutselidee op Pinterest. Natuurlijk kan je de doos ook nog beplakken met mooie plaatjes. Of wat dacht je van foto’s? Heb je meteen een leuk Vaderdagcadeau voor op het bureau van papa.

7. Het poppenhuisje van papier

Misschien wel een klassiekertje als het gaat om knutselen met karton… Maak je eigen poppenhuis! Je kan er alle kanten mee op. En een extra kamer is zo toegevoegd. Gewoon nog even een lege doos uit het schuurtje halen 😉 .

Super schattig toch, deze kartonnen huisjes van Lady Lemonade? Je kan helemaal losgaan met verf, oude tijdschriften, wasabi tape en je pritt-stift. Ook een leuk lange-termijn project, want dat huis hoeft natuurlijk niet in één dag af. Ook leuk: je eigen Barbie-huis maken van karton. Is één huis je nog steeds te simpel? Kijk dan maar eens naar het volgende knutsel-idee…

8. Een hele stad van karton

Wauw, dit is zeker geen projectje voor 1 dag. Maar knutselen met papier mag ook best een geduldwerkje zijn, toch? Dit is geen knutselproject voor de allerkleinsten. Maar zodra je mini-me er een beetje handig in wordt zal je je verbazen over hoeveel creativiteit er in dat kind schuilt. Kinderen vinden het heerlijk om hun fantasie de vrije loop te laten. En zijn er vaak nog een stuk beter in dan ‘grote mensen’.

Dus leg een flinke voorraad karton klaar. Een schaar en wat lijm. En bouw gewoon je eigen wereld! Ga je voor een Braziliaanse stad zoals deze? Of toch voor oer-Hollandse puntgeveltjes?

Al met al een heel tof knutselproject voor de lange termijn. En je zult zien hoe verslavend het is om die wereld steeds een beetje uit te breiden. Misschien wel nóg verslavender dan de tablet of pc? We zullen het zien.

6 leuke ideeën om te knutselen voor vaderdag

9. Gitaren maken van karton

Hoe tof zijn deze gitaren? We vonden ze op een spaanse website waarvan we de uitleg helemaal niet begrepen, maar hé, als je goed kijkt zie je zo hoe je deze kan knutselen met karton toch? Vooral de snaren zijn fantastisch!

10. Fornuis maken van karton

Aan huishoudelijke apparatuur geen gebrek als je je kinderen met karton aan de slag laat gaan. Die wasmachine van hierboven was leuk, maar een heus fornuis met oven mag uiteraard ook niet ontbreken als je eenvoudig wilt knutselen met karton. Zo heel moeilijk is het namelijk niet 😉 .

Ook hier mag mama de deur van de oven weer snijden. De knoppen op deze oven zijn gemaakt van hout, maar hier kan je ook weer wc rollen voor gebruiken. Afknippen op de gewenste lengte, dichtmaken aan de voorzijde met bijvoorbeeld een velletje papier en plakken maar.

11. Kartonnen vissen maken

Een schoenendoos en wat andere stukjes karton. Wat verf, een draadje en een dopje van bijvoorbeeld lege melkpakken en je bent ‘klaar’ om te gaan knutselen met karton en zo”n mooi aquarium te maken als hierboven. Gevonden op Zelfmaak ideetjes.

12. Vliegtuig maken van kartonnen dozen

En wat dacht je van dit bijzondere vliegtuig? Daar zijn de kinderen wel eventjes mee zoet, zeker als je er ook nog een mooi schilderproject van maakt!

13. Knutselen met karton en een garage maken

Hier moet je wel eventjes wat wc rollen voor sparen, maar als je ze eenmaal hebt dan kan je volop aan de bak met het maken van deze enorme garage voor alle autootjes. Niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook leuk om de autootjes eind van de dag weer in op te ruimen. Zo heb je niet persé een opbergmand in de kinderkamer nodig.

14. Stoomlocomotief maken van karton

Heb je genoeg dozen in huis dan is deze stoomlocomotief ook fantastisch om te maken. De wielen knip je nog apart uit zodat je die er echt tegenaan kan maken, zo krijg je nog meer 3D effect met het karton. Finishing touch: de witte balonnen! Gevonden op Pitty Pat.

15. Poppenkast maken van karton

Maak samen een poppenkast van karton en vergeet vooral ook niet de ‘poppen’ te knutselen met karton. Zoals je hier ziet kan je eenvoudig zelf bijvoorbeeld leuke dieren knutselen. Een gordijntje in de poppenkast en je kind is er klaar voor om een hele toneelvoorstelling op te voeren. Gevonden op een Franse DIY website.

Shutterstock foto door Dragon Images

 

12 gedachten over “Knutselen met karton: 15+ leuke ideeën om te maken van karton”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven