Knutselen met kastanjes; toffe ideeën en inspiratie

In de herfst is het heerlijk om met natuurlijke materialen aan het knutselen te slaan zoals bijvoorbeeld met kastanjes. Zeker kastanjes zijn onmisbaar, want wat kan je daar veel leuke dingen van maken! Van simpele kastanje poppetjes tot prachtige spinnenwebben knutselen, leuk voor peuters maar ook voor wat oudere kinderen, chek de voorbeelden maar.

knutselen met kastanjes

Je maakt een mooi herfststukje of wat dacht je van het knutselen van prachtige bloemen? Wij laten je hier de leukste creaties met kastanjes zien en hopen dat ook jij zo inspiratie opdoet om te knutselen!

Knutselen met kastanjes

Om onderstaande knutsels te maken heb je niet heel veel nodig. In ieder geval hetvolgende:

  • Kastanjes
  • Cocktailprikkers of satéprikkers
  • Nepoogjes (of een kwastje met wat verf)
  • Chenilledraad
  • Stukjes touw
  • Eventueel wat veertjes
  • Soms een stukje karton
  • Kralen en rietjes
  • Eventueel papieren cupcake houders om met kastanjes vrouwtjes te knutselen met je peuter

1. Een lief klein kuikentje maken

Is hij niet ontzettend schattig, dit kuikentje? En daarbij zo eenvoudig om te maken! Met nepoogjes en karton kom je al heel ver. En als je dan ook nog leuke veertjes erbij doet, maak je het helemaal af!

Wil je even snel knutselen met kastanjes, dan is dit wat voor jou. Leuk om samen met je kindjes te doen, toch?

ps. wil je nog meer kuikentjes maken? Check dan ons knutselen met Pasen blog ook even!

2. Een spinnenweb knutselen met kastanjes voor peuters

Eén van de bekendste dingen om te knutselen met een kastanje is een spinnenweb, ook leuk voor peuters om te maken.

Je prikt rondom prikkers in de kastanje en hier ga je net als een spin een draad over en onderdoor laten lopen. Je kunt ervoor kiezen om er nog een echt spinnetje in te maken zoals bij dit voorbeeld.

Of je maakt van het hart de spin, door de kastanje die daar zit een gezichtje te geven en eventueel pootjes.

3. Een tol van kastanjes maken

Het lijkt een beetje op de manier waarop je een spinnenweb maakt met een kastanje. Maar nu is er gekozen voor een tol!

In dit voorbeeld zie je precies hoe je met je peuter een tol kan knutselen met kastanjes en nog wat andere materialen.

Zorg dat er aan de stokjes materialen zitten die kunnen rollen en je maakt zo een grappige tol. Door een stokje bovenop in de kastanje te steken kan je de tol laten draaien.

4. Knutselen deze plant met een gezichtje van een kastanje

Hoe leuk zijn deze ‘plantjes’ in je vensterbank! Groot voordeel: water hebben ze niet nodig!

Je knutselt deze bloem heel eenvoudig met kastanjes. De kastanjes zijn namelijk het hart van de bloem of het plantje en met draad maak je de bloem groter. Net als bij het spinnenweb steek je er wat (nu kleinere) cocktailprikkers in en dan kan je er met draad weer iets moois van maken.

Kies voor leuke extra’s zoals bijvoorbeeld de gekleurde kraaltjes aan het eind van htet stokje.

Van een wc-rol maak je de bloempot en een van de stokjes die aan de kastanje zit steek je in een rietje. Zo heb je zomaar een bloem geknutseld met kastanjes, hoe leuk is dat! Paar blaadjes eraan en klaar ben je.

Door voor gezellige kleuren te kiezen maak je er een leuke bonte verzameling van!

5. Eenvoudig knutselprojectje met kastanjes; Bloemen maken

Een boeketje bloemen maken met chenille draad en kastanjes. Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Door te kiezen voor draad van verschillende kleuren maak je er een mooi gekleurd boeket van. Ieder kind maakt een eigen bloem en samen staan ze in een vaasje. Of ze maken allemaal een eigen boeket. Dat kan natuurlijk allebei.

Tip: als de kastanjes heel hard zijn kan het lastig zijn om de chenilledraad (of een cocktailprikker) erin te steken. Maak dan even kleine gaatjes met een priem voordat je het stokje of de chenilledraad erin steekt. Dit laat je je peuter natuurlijk niet alleen doen als er geknutseld wordt met kastanjes.

6. Diertjes met kastanjes knutselen

Kastanjes zijn zo ideaal om mee te knutselen omdat je zo heerlijk simpel stokjes op iedere gewenste plek erin kunt prikken. Hierdoor kan je heel veel kanten op.

Met kastanjes, prikkers en wat extra versiering knutsel je de leukste poppetjes of beestjes. Bij dit voorbeeld zie je al diverse mogelijkheden.

7. Griezelkastanje: een spin!

Maak van twee kastanjes een enge of een lieve spin. Het is maar net hoe je zijn gezichtje maakt. Nepoogjes zijn hierbij ideaal.

Dat ziet er toch net even leuker uit dan getekende oogjes. Ook nu is chenille draad nodig om de poten mooi te kunnen buigen in de gewenste stand. Dit heb je in een handomdraai met je peuter geknutseld van kastanjes, toch?

8. Een spin met kraalpootjes knutselen van kastanjes

Een andere leuke spin is deze variant. De pootjes worden gevormd door kralen en daarmee maak je er meteen een gezellige spin van. Hoe leuk is dat!

In dit voorbeeld zijn het strijkkraaltjes, maar je kunt natuurlijk prima andere leuke kralen gebruiken. Gebruik chenille draad voor de poten, zodat je ze goed kunt buigen en rijg hier dus jouw favoriete kralen aan. Zo heb je binnen no time een spin geknutseld met kastanjes, leuk voor je peuter!

9. Vleermuizen

En als we dan toch aan het griezelen zijn: een vleermuis kan je eveneens maken met kastanjes. De kastanje is het lijfje en met karton maak je de oortjes en de vleugels.

Ook nu zijn de nepoogjes heel handig en uiteraard geef je het ding ook een eng mondje… Ideaal om bij je Halloween versiering te gebruiken!

10. Vrouwtjes knutselen

Deze vrouwtjes zijn een hele leuke variant op het knutselen van poppetjes met kastanjes. Neem de papiertjes die je normaal voor een cupcake gebruikt en maak hier leuke rokjes van.

Verder kan je de vrouwtjes mooie haren geven door er wat draad op te plakken. Misschien kan je zelf nog wel meer verzinnen om deze vrouwen aan te trekken. Mooie lintjes in het haar, bijvoorbeeld.

11. Geen spin, maar een leeuw!

Bij het knutselen met kastanjes worden vrij veel dezelfde technieken gebruikt. En dezelfde materialen.

Ook bij deze leeuw wordt bijvoorbeeld de techniek van een spinnenweb gebruikt. Alleen zorg je dat het draad heel dicht tegen elkaar aan ligt.

Door de kastanje nu het gezicht te geven van een leeuw, wordt het ‘web’ opeens de manen van de leeuw. Kies voor geel/bruine wol zodat je ook de echte kleuren gebruikt en voilà , je hebt een leeuw met een kastanje geknutseld.

12. Kastanjekrans

Iets heel anders dan wat we hierboven gezien hebben is het knutselen van een krans met kastanjes.

Mooi voor aan de deur of binnen aan de muur en daarmee ook prachtig om je huis in herfstsferen te krijgen.

De kastanjes vormen de krans, welke je kunt combineren met blaadjes. En met de schil van de kastanjes zoals je hierboven ziet. Bladeren in mooie herfsttinten zullen de sfeer natuurlijk nog meer verhogen. Wil je trouwens nog meer met bladeren knutselen? Lees dan dit blog.

In dit voorbeeld zijn de kastanjes geverfd. Het is maar net wat jij of je kind hierin mooi vindt!

13. Ketting van natuurmaterialen knutselen met eikels, kastanjes en zaden

Naast kastanjes zijn er uiteraard nog veel meer materialen die je in het bos kunt vinden die je kunt gebruiken.

Eikeltjes, dennenappels, walnoten of combineer de ketting op een bijzondere manier met schelpjes! Rijg het geheel aan elkaar.

Door er meerdere te maken en in verschillende lengtes naast elkaar te hangen aan een mooie tak, krijg je een prachtige herfstdecoratie voor buiten, aan de muur binnen of voor het raam.

Je kunt ook een ring kopen die je kunt gebruiken bij het haken en hier de kettingen aan hangen. Of je draagt hem gewoon om je nek…

14. Lieve katjes

Deze lieve katjes knutsel je ook al helemaal zelf met kastanjes en ook dit is niet moeilijk. Met kleine prikkers en twee kastanjes ben je al heel ver. Voor de oogjes en het neusje prik je de prikker erin en je breekt deze af. Oortjes, staart en snorharen worden eveneens gevormd door de prikkers.

Simpel, maar wat zijn ze leuk!

En met een paar watten erbij heb je van 2 kastanjes zo wat schaapjes gemaakt om in het raamkozijn te zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven