Knutselen met papier: 16+ ideeën en voorbeelden

Met papier kan je veel leuke dingen maken. Vouwen, plakken en scheuren: het kan zo makkelijk of moeilijk als je zelf maar wilt. Nu is knutselen met wc rollen ook een beetje als knutselen met papier natuurlijk, maar hier hebben we weer een aantal leuke voorbeelden voor je die je kind zelf of samen met jou kan maken.

knutselen met papier, allerlei voorbeelden, ideeën en tips

Knutselen met papier, van makkelijk naar iets lastiger met uitleg

We beginnen met een aantal leuke ideetjes die onze kleintjes al kunnen maken en knutselen. Misschien met een klein beetje hulp van jou voor het knippen.

Fijn vouwpapier haal je onder andere bij:

1. Handjes als Bloemetjes om van papier te knutselen

Een mooie bloem is eenvoudig te maken met papier. Knip de bloem uit en ook de blaadjes en laat de kinderen het prachtig inkleuren.

In plaats van een bloem kan je ook een handje bovenop het steeltje plakken. Grappige handjes, als je bijvoorbeeld iemand wil uitzwaaien. Ook leuk trouwens als ‘juf bedankt cadeautje‘!

Is het een geschenkje voor oma of opa (op papa of mama, natuurlijk) dan wordt het nog specialer als je de hand van je kind op een blaadje legt en hier de omtrek van op het papier zet.

Je kind knipt het uit (of jij) en kleurt het in en zo krijgt de gelukkige een handje die ook echt het handje van je kind is… Plak alles op een rietje of een ander stokje.

https://nl.pinterest.com/pin/1548181157855518/

2. Herfstboom knutselen

Deze herfstboom is ook het omtrekken van je hand en deze inkleuren. Met verf maak je de arm en de vingers bruin, dat wordt de boom.

Daarna stippel je in herfstkleuren de blaadjes. In plaats van stipjes verf zou je hier ook propjes crêpepapier voor kunnen gebruiken.

3. Regenboog in de wolken knutselen van papier

Koop vouwpapier in regenboogkleuren en kies voor een lichtblauwe ondergrond.

Met stroken van alle kleuren maak je de regenboog na en met watjes zorg je voor wolken. Niet ingewikkeld, wel heel leuk. Dus een prima werkje voor je kleuter op een regenachtige dag…

4. Vogel van papier maken

Deze prachtige vogel maak je met veel kleurtjes papier. Knip de veren en rangschik ze zo dat het grote vleugels worden.

Deze vogel is heel bont, wat de kinderen waarschijnlijk juist mooi vinden. Wil een groter kind een bepaalde vogel namaken, dan kan je natuurlijk op zoek gaan naar de juiste kleuren.

5. Van papier een Vlindertje maken

Vlinders zijn altijd leuk om te maken en met deze stroken papier van vrolijke kleurtjes worden de vleugels wel heel mooi! Je kunt het vrolijke gehalte nog meer vergroten door te kiezen voor glitters voor het lijfje.

6. Maskers voor een feestje

Of het nu voor carnaval is of voor een kinderfeestje, deze maskers zijn altijd leuk. En niet ingewikkeld. Leg je hand op een papier wat dubbelgevouwen is en ga verder met knutselen.

Let op dat je handpalm bij de vouw zit. Omtrekken en uitknippen en dan het papier uitklappen: je hebt nu de vorm van het masker! Vouw hem weer dubbel om twee dezelfde openingen te krijgen voor de ogen.

Leef je uit met mooie glitters en andere versieringen en je bent klaar. Kies voor stevig papier of dun karton. Met een stokje eraan kan je het ook als een soort lorgnet (bril op een stokje) gebruiken.

7. Papier vouwen en knutselen van een boekenlegger

Voor de grotere kinderen kan vouwen eveneens een leuke manier zijn om met papier bezig te zijn. Wat dacht je van deze leuke bladwijzer?

De blaadjes hoeven niet meer met ezelsoren door het leven, want met dit grappige figuurtje weet je precies waar je gebleven bent.

8. Papier vouwen en makkelijk knutselen met een rups of slang

Een muizentrap kunnen kleinere kinderen al heel gauw maken. En met een heel lange muizentrap maak je een prachtige slang.

Kies voor twee kleuren papier om de slang mee te vangen. Koop nepoogjes voor het gezichtje of teken die er met stift op en uiteraard mag het rode slangentongetje niet ontbreken.

9. Of met rolletjes

Dezelfde slang maar dan in rolletjes. Ook dit is prima te doen voor kleine handjes.

10. Bloemenhartjes voor Valentijn of Moederdag…

Wie wil er nu niet zo’n mooi bosje bloemenhartjes krijgen? Kies voor vrolijke kleurtjes en teken de steeltjes op een groot vel papier of karton. Uiteraard kan je het nog verfraaien door er ook een lief gedichtje bij te schrijven als je het voor een speciale dag aan iemand geeft.

11. Een ster voor kerst

Kies een mooi kerstpapiertje en vouw deze mooie ster! Kies je voor een andere kleur, dan kan je het natuurlijk ook op andere momenten gebruiken.

12. Visjes vouwen

Ook visjes zijn prima te vouwen. En met een nepoogje maak je het helemaal af. Leuk om er 1 te vouwen, nog leuker om er meerdere te vouwen en op te plakken. Maak er ook wat zee plantjes bij en je hebt een aquarium op papier! De vissen maak je dan in verschillende afmetingen en kleuren. Voor de plantjes kan je denken aan tekenen of je knipt het uit groen papier en plakt dit op!

13. Knutselen met papier voor volwassenen…: een schilderij!

Dit is echt een kunstwerk, wat jouw grote kinderen én jijzelf kunnen maken. En het zal zeker een prachtige plek aan de muur verdienen! Koop verschillende, mooie soorten cadeaupapier en ga dit in kleine rolletjes op een stevige ondergrond plakken. Je kunt natuurlijk ook ander papier gebruiken, mits dit mooi op te rollen is. Door bewust met de kleurstelling te spelen kan je er een heel mooi werkje van maken!

14. Vouwen voor experts

Wat een super vouwwerk! Dit is een prachtig origami werk en in het filmpje kan je zien hoe je het maken moet! Succes!

15. Bloemen en chenille draad

Bloemen kan je op heel veel manieren maken van papier. Deze is vrij simpel, omdat je eigenlijk alleen maar de bloemen hoeft uit te knippen en ze dan op chenille draad bevestigt. Het leuke daaraan is dat de steeltjes zo lekker stevig zijn en je ze gewoon in leuke kronkels kunt laten lopen.

Maar je kunt bloemen ook maken van strookjes papier. Deze strookjes plak je op een rondje vast, waarbij beide uiteinden daarop geplakt worden. Zo ga je het hele rondje langs en heb je uiteindelijk een prachtige bloem…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven