Enige tijd geleden schreef ik al over het vermoeden van koemelkallergie bij onze Mees van inmiddels vier maanden in het artikel over Dokter Leenarts. Na doktersbezoek werd toen echter meer gedacht aan eczeem en werd er verder niet meer over deze allergie gesproken. Nu, vier verschillende soorten voeding verder, blijkt het waarschijnlijk toch om koemelkallergie te gaan.
Wat is koemelkallergie
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s, dat wist je misschien al. Er is dan sprake van een abnormale reactie op voedsel door het immuunsysteem.
Volgens het voedingscentrum heeft ongeveer 2 tot 3% van de kinderen voor het eerste levensjaar te maken met deze allergie. Hierbij moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden. Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding is dan hypoallergene voeding.
Al voordat Mees geboren werd, wist ik dat er een verhoogde kans bestond dat hij een allergie zou ontwikkelen. In mijn familie komen ze veelvuldig voor. Waarbij je moet denken aan hooikoorts, astma en eczeem. Noud (de oudste) en ik, hebben astma, mijn moeder hooikoorts en mijn broertje eczeem. Dat zegt genoeg denk ik.
Symptomen koemelkallergie
Koemelkallergie word meestal gezien in het eerste levensjaar. De klachten verdwijnen dan vaak als de kinderen ouder worden rond de leeftijd van een jaar. Bij jongeren waarbij dat niet het geval is verdwijnt het vaak in de daaropvolgende vier jaar. Het daadwerkelijk herkennen was en is bij ons eigenlijk een van de grootste problemen. Er bestaan namelijk verschillende klachten. Waaronder huidklachten, maag en darmklachten, luchtwegklachten, groeiachterstanden en anafylactische shock. Dat laatste hebben wij gelukkig niet mee hoeven maken.
Hoe herken je koemelkallergie?
Bij Mees begon het eigenlijk met veel buikkrampen en het laten van windjes waarbij hij huilde. Maarja, dit is ook een fase waar veel baby’s de eerste paar maanden doorheen moeten dus daar zocht ik verder weinig achter. Ongewoner werd het voor mij toen hij elke vier uur een poepluier had die heel dun was.
Nu is dat wel een tijdje normaal, maar bij de leeftijd van ongeveer drie maanden en het overgaan van borst naar fles zou de ontlasting toch wat steviger moeten zijn en je kindje eerder last moeten hebben van obstipatie als van spuitluiers. Verder was hij erg onrustig en heel bewegelijk, veel jengelen en spartelen. Ook in zijn slaap huilt hij weleens. Wat dus zorgt voor onrustige nachten, niet alleen voor hem, maar ook voor mij best lastig.
Toen ik stopte met borstvoeding kreeg zijn huid veel rode plekken en vlekjes maar ook een extreem droge huid. Vandaar dat men ook over eczeem begon. Nu blijkt dus dat dat geregeld met elkaar samenhangt. Jeuk komt daar ook bij kijken, met zijn hoofdje wrijft hij dan langs mijn kleding. Het constateren van koemelkallergie is dus lastig, dat blijkt wel omdat wij ondanks alle klachten nog steeds een beetje zoekende zijn. Bovenstaande klachten kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben. Daarbij ben ik geen arts, ik vertel jullie alleen mijn verhaal met bevindingen die bij Mees van toepassing zijn, dus bij twijfel of vragen gewoon naar je dokter stappen!
Inmiddels zit Mees aan een van de ‘zwaarste’ varianten voeding tegen koemelkallergie. Nutramigen. Dit is sterk gehydrolyseerde (in stukjes knippen van eiwitten) hypoallergene voeding waardoor allergische verschijnselen van koemelkallergie snel afnemen. Het immuunsysteem van je baby herkent deze eiwitten dan niet meer als een bedreiging.
Wij gebruiken deze voeding nu twee weken en we zien wel verschil. Zijn ontlasting is minder frequent en steviger en zijn huidje is gladder. Buikkrampen heeft hij wel nog steeds, maar misschien wel iets minder hevig. Veel getob dus thuis en vooral voor het mannetje vervelend.
Het advies is nu om het nog een paar weken aan te kijken, of er een stijgende lijn in zit en of hij blijft groeien (eerder was dat niet het geval). De uiteindelijke diagnose voor koemelkallergie wordt meestal gesteld door het doen van een bloedtest en eventueel een huidpriktest. Een voedselprovocatietest is tot slot de standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Deze test kan herhaald worden om na te gaan of het kind dan nog steeds reageert op het allergeen of dat het er inmiddels overheen is gegroeid.
Ik weet nog helemaal niet wat ik Mees dan wel en niet als eerste hapjes aan kan bieden. Zelf maken net als bij Noud zie ik het meest zitten, want dan weet ik tenminste wat er echt in zit! Hebben jullie ervaring met koemelkallergie en zo ja, hoe ging dat bij jullie?