Koffer voor je kinderen inpakken voor vakantie: ken je deze tips al?

Het is best een ingewikkelde klus, de koffer voor de zomervakantie inpakken voor je kinderen, of eigenlijk voor het hele gezin. Neem er even goed de tijd voor – om ontspannen aan de vakantie te beginnen.

Zelf heb ik er een handje van om dit op het allerlaatste moment pas te doen, maar daar gaat het dan vaak ook mis. Ze zeggen niet voor niets ‘een goede voorbereidingis het halve werk’. Ik heb dit keer weer ervaren dat dat inderdaad het geval is.

Misschien heb jij ook iets aan deze praktische tips voor het inpakken van de koffer voor de zomervakantie.

je koffer handig inpakken voor de zomervakantie

Koffer inpakken zomervakantie

1. Kwalitatieve koffer

Of je kinderen nu een eigen koffer hebben of dat je een gezamenlijke koffer gebruikt, kies altijd voor een kwalitatieve koffer. Het is namelijk maar wat onhandig als de koffer halverwege de reis ineens kapotgaat. En hoe meer je meeneemt, hoe belangrijker dat stukje kwaliteit is.

In een Samsonite koffer kun je veel kwijt, en met het design reken je op een hoogwaardige afwerking. Daarnaast is zo’n koffer lichtgewicht, wat ook praktisch werkt.

Dat is niet alleen fijn bij het verplaatsen van de koffer, maar ook fijn als je bijvoorbeeld gaat vliegen en maar een bepaald gewicht mag meenemen op vakantie. Hoe zwaarder je koffer dan is des te minder kan je inpakken voor de zomervakantie. Ga je met jonge kinderen vliegen dan zijn deze tips nog handig.

En in een koffer met een doordachte indeling kun je in de verschillende vakjes alle spullen stoppen waardoor de koffer opgeruimd blijft, ook als je er maar iets kleins uit nodig hebt.

2. Koffer of tas inpakken voor de zomervakantie?

Hoewel we het hierboven over een koffer hebben, is soms een tas net zo handig. Het ligt een beetje aan het type reis. Een koffer neem je bijvoorbeeld makkelijk mee in het vliegtuig. Ook fijn als je nog een heel eind moet lopen naar de gates voor het vliegtuig, want de meeste koffers hebben wieltjes en dat geldt lang niet voor alle tassen.

Maar reis je per auto of trein? Dan kan een weekendtas zeker zo handig zijn. Hier kun je een heleboel spullen in kwijt – zet hem bijvoorbeeld in als verzameltas voor het hele gezin. Of gebruik de weekendtas naast de koffer, om nog wat extra’s in mee te brengen. Het is maar net wat praktisch werkt!

Verder kan je een weekendtas nét wat makkelijker plooien om toch nog in die volle achterbak te krijgen, met een stugge koffer werkt dat niet zo goed.

3. Alles schoon in de kast

Voordat je je koffers gaat inpakken om lekker te gaan genieten van je zomervakantie is het slim als je ervoor zorgt dat je alle wasmanden hebt leeggemaakt en alle vieze was gewassen hebt. Zo weet je zeker dat je precies dat kan kiezen dat je graag mee wilt nemen en dat het niet nog ergens in een wasmand ligt.

4. Gebruik een checklist

Als je voor jezelf een koffer of tas moet inpakken, zie je al snel van alles over het hoofd. Pak je in voor het hele gezin? Dan is dit al helemaal het geval. Je moet immers aan een héleboel spullen denken – kleding, toiletspullen, documenten, opladers, speelgoed…

Om niets te vergeten, is het slim om er een checklist bij te pakken. Zoek er eentje op op internet of gebruik onze vakantie checklist. Ik kan je verzekeren… die is behoorlijk compleet.

Beter nog: gebruik onze checklist en maak er een eigen checklist van voor het inpakken van de koffer voor de zomervakantie.

Zo heb je een vakantie checklist die speciaal is ingericht op jou en je gezin. Op die manier denk je écht aan alles. Print de checklist uit voordat je op vakantie gaat, streep af wat je al klaar hebt liggen en je ziet in één oogopslag wat je nog moet pakken. Zo is de kans dat je wat gaat vergeten bij je koffer inpakken voor de zomervakantie heel klein.

En als je toch iets vergeten bent, is het gelukkig meestal vrij makkelijk te krijgen op de plek van bestemming.

Tip: ga je ook vaak op wintersport? Dan is het slim om twee verschillende checklisten te maken, ééntje speciaal voor de zomervakantie en eentje speciaal voor de wintersport. Want in het laatste geval neem je écht heel andere dingen mee is onze ervaring.

5. Koffer inpakken voor zomervakantie? Meten is weten!

Alles ingepakt? Vergeet niet om de koffer op te meten en te wegen voor vertrek, als je met het vliegtuig reist. Vaak mag je immers maar een bepaald aantal kilo mee.

Zit je hier overheen? Dan is het toch zaak om nog wat items thuis te halen. In dat geval kun je die spullen wel op de plek van bestemming halen – het is niet anders. Denk in ieder geval thuis nog even aan het wegen, want op het vliegveld wil je niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat je te veel hebt meegebracht.

Sommige vliegmaatschappijen zijn ook streng op de afmetingen van koffers, met name qua handbagage. Zoek dit écht uit voor je vertrek om problemen te omzeilen als je op het vliegveld staat en vet bij moet betalen (als het überhaupt kan).

6. Laat je kind meekijken bij het inpakken van de koffer

Hoewel je voor (kleine) kinderen natuurlijk grotendeels zelf de koffer inpakt, is het toch slim om je kind even mee te laten kijken bij het inpakken van de koffer voor de zomervakantie of wintersport.

Misschien zie je net die ene knuffel over het hoofd, of juist dat favoriete boekje of kledingstuk. Je kind kan op die manier benoemen wat er zéker mee moet in de koffer – pak dit dan ook vooral in.

Daarnaast is het slim om ze erbij te betrekken zodat ze als ze ouder worden makkelijker hun eigen koffer kunnen inpakken voordat jullie op vakantie gaan in de zomer. Dat scheelt jou weer tijd!

7. Handige onderverdeling

Gooi niet zomaar alles in de koffer of tas, maar zorg voor een doordachte onderverdeling.

Doe kleding samen in een zak, stop toiletspullen in de toilettas, maak een aparte tas voor handige spullen zoals een waterfles, zakdoekjes en paracetamol. Vaak moet je iets er snel even bij pakken: dan wil je dus niet lang hoeven zoeken in de koffer.

En op die manier ga je lekker ontspannen en goed voorbereid op pad! Kost iets meer tijd, maar levert ook zeker meer op.

8. Marie Kondo koffer inpakken zomervakantie

Als laatste is het goed om te weten dat er methodes zijn om slim je koffer in te pakken. Al eens van Marie Kondo gehoord?

Het is een methodiek om alle ruimtes in je huis op te ruimen of om je van onnodige spullen te ontdoen, door te ontspullen.

Maar je kan je koffer dus ook à la Marie Kondo inpakken voor de zomervakantie.

De manier van vouwen van je kleding op de Marie Kondo wijze heeft drie grote voordelen: Het bespaart je ruimte, de kleding kreukt niet tot nauwelijks, en je houdt overzicht in je koffer. Je ziet zo in één oogopslag wat je in je koffer hebt én je kan dus meer meenemen in dezelfde koffer. Hoe handig is dat?

Je kan op Youtube voldoende filmpjes vinden over hoe je deze vouwmethode kan toepassen bij het inpakken van je koffer voor de zomervakantie. Hieronder zie je een filmpje van het daadwerkelijke ruimte verschil als je de kleding rolt in plaats van plat in je koffer legt.

Kort samengevat koffer inpakken voor zomervakantie

Nog even een korte samenvatting voor een succesvolle koffer inpak methodiek:

  • neem de tijd
  • vouw je kleding (à la Marie Kondo) voor ruimtebesparing
  • zorg voor een goede koffer of stevige weekendtas (in een weekendtas is Marie Kondo wat lastiger toepassen trouwens
  • start met de kleding uitgestald op je bed of op de grond
  • maak gebruik van extra plastic zakken of tasjes waarin je soorten verzameld
  • gebruik een checklist die je kan afvinken
  • zorg dat je van tevoren alles gewassen hebt en in de kast ligt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven