Koffie drinken, ik ben nogal een zeikerd met koffie

Ik geef toe… ik ben een koffie drinker. Voor koffie drinken heb ik zo mijn favoriete momenten. In de ochtend minimaal 2. In de middag eentje en in de avond, na het eten ook één. Dat betekent gemiddeld zo’n 4 (soms 5) kopjes per dag. Ik ben overigens wel een ‘flauwe’ koffiedrinker, want ik drink alleen nog maar cappuccino tegenwoordig. Dit in tegenstelling tot de zwarte koffie die ik vroeger verorberde. En hij moet van goede (wat zeg ik… uitstekende) kwaliteit zijn, anders drink ik hem al helemaal niet.

koffie drinken
Stockfoto van vrouw met cappuccino, door Yakobchuk Viacheslav

Koffie drinken, thuis of op een ander

Ik ben zo’n koffie drinker die eigenlijk het liefst de koffie van thuis drinkt. En als er iets ‘niet klopt’ aan de koffie, dan proef ik dat ook meteen. Ergens anders drink ik negen van de tien keer geen koffie. Of het moet in een goed restaurant zijn, maar dan nóg vind ik hem soms tegenvallen.

Regelmatig beslis ik dan ook om thee te pakken in plaats van koffie omdat ik twijfel of dat de cappuccino wel lekker zal zijn. Bij vrienden en familie drink ik maar zelden koffie. Niet zo lekker als thuis, en vaak maken ze geen cappuccino maar hebben ze alleen maar gewone koffie. Blegh.

Tip: is koffie gezond of kan je beter thee drinken?

Manieren van koffie zetten en drinken

1. Koffie uit een Senseo apparaat

Niets zo erg als dat je bijvoorbeeld een kop koffie krijgt en je ontdekt dat het van die drab is die ontstaat door lauwwarm water door een padje heen te persen. Je kent het wel… zo’n Senseo kopje. Afschuwelijk vind ik het. Van die koffie die je eigenlijk liever bij de plant gooit omdat je moet kokhalzen als je hem naar binnen moet werken.

Ik check dan ook altijd de keuken voordat ik aangeef of ik wel of geen koffie wil. En dan nog kan ik mezelf wel voor de gek houden. Er zijn namelijk mensen die (net als wijzelf) zo’n heerlijk koffiezet apparaat hebben. Zo’n verse bonen maler die zoveel herrie maakt. Om vervolgens te beslissen om toch gewone koffie te zetten als ze visite krijgen of een verjaardag hebben. Waarom? Ik heb géén idee, maar ik snap er niets van! Waarom heb je zo’n ding? Om er alleen zelf van te genieten?

Kijk dat je geen superdeluxe koffiezet apparaat hebt of aanschaft, dat snap ik best. Misschien houd jij niet van koffie drinken, of vind je het gewoon het geld niet waard. Niets mis mee, snap ik he-le-maal en dat is je goed recht.

Maar als je nu wèl zo’n apparaat hebt, en je zet dan je visite tòch Senseo voor -om wat voor reden dan ook- daar snap ik echt niets van. Je kan net zo goed zeggen… ‘jôh, leuk dat je langskomt, maar eigenlijk heb ik helemaal geen zin in je bezoek’ 😉 .

2. Koffie drinken uit een koffiezetapparaat met bonen

Goed, mijn voorkeur is inmiddels wel duidelijk. Wij hebben dan ook een koffiezetapparaat met verse bonen waar ieder kopje koffie uit getapt wordt. Echt genieten vind ik dat. En ik kan er dan ook echt naar uitkijken om na de ochtendwandeling met de hond een heerlijke cappuccino te drinken. Met mezelf. Of om op vrijdagmiddag samen met Frank koffie te drinken als de kinderen nog op school zitten. Of in het weekend, als ze nog in bed liggen. Heerlijk. Eventjes samen in rust de week doorspreken.

Visite vraagt hier dan ook altijd om nóg een kopje koffie. Misschien ligt dat ook wel aan de door ons gebruikte koffiebonen. Ik haal Illy koffie bij Koffiecentrale en de daarmee gemaakte koffie is echt een blijvertje.

Welke koffiebonen gebruik jij graag?

3. Filterkoffie

Not my cup of coffee, maar er zijn genoeg mensen die een bakkie filterkoffie niet laten staan. Heel soms -als ik het moeilijk vind om te weigeren- wil ik deze koffie nog wel eens drinken. Maar dan liefst wel met flink wat zoetigheid erbij zodat ik de smaak een beetje kan maskeren. Ken je dat? Bijvoorbeeld wat lekkere brownies erbij!

4. koffie zetten met een cafetière

Deze koffie vind ik ook vaak goed te drinken. Mijn vader zette de koffie ook altijd op deze manier, en dat vond ik goed te drinken. Meestal nemen wij zelf ook deze cafetière mee op vakantie om zo onze koffie te zetten. Ik heb me tijden afgevraagd waarom ik deze koffie wel kan drinken en gewone filterkoffie niet, maar inmiddels weet ik het antwoord. Bij deze manier van koffie zetten gebruik je gewoon gekookt water wat dus veel warmer is dan water uit een filter koffiezet apparaat. Ik denk dat dat bij mij het smaakverschil geeft en dus ook een van de redenen is dat ik deze koffie wel oké vind.

koffie_drinken

5. Slow coffee zetten

Slow coffee zetten zit eigenlijk tussen de filter koffie en de cafetière in voor mijn gevoel. Een kop koffie zetten op de slow manier duurt wel ongeveer tussen de 3-5 minuten. Het opgieten van heet water gebeurt over de gemalen koffie die in een filter zit. Deze techniek is de laatste jaren steeds meer in opkomst en is een vorm van ‘hip’ koffie drinken.

Afijn, mijn voorkeur van koffie drinken ligt dus bij 2, dan bij 4, daarna 5 en de anderen liever niet. Hoe drink jij je koffie het liefste? Enne, ben je ook wel eens bezig met of jouw koffie Fairtrade is?

2 gedachten over “Koffie drinken, ik ben nogal een zeikerd met koffie”

  1. Joyce, hier nog zo’n koffiefanaat! Ik ga er zelfs mijn werk van maken 🙂
    Ik herken dat wel, dat je thuis zo’n lekkere koffie hebt dat je overal elders er wel iets op aan te merken hebt. Ik vind zelfs vaak in restaurants, waar ze toch met aandacht voor hun producten werken, de koffie echt als ondergeschoven kindje beschouwen.
    Ik nodig je graag binnenkort uit voor een heerlijke cappuccino bij de nieuw te openen BakkieKoffie in het centrum van Schijndel. We hebben onze eigen bonenmelanges samengesteld met een koffiebrander uit Oisterwijk, vers gebrand. Nog veel lekkerder dan Illy! En natuurlijk ook lekkere zoetigheden erbij. Ik laat je weten wanneer het zover is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven