Is koffie gezond of ongezond? Ik zou het niet willen missen!

De laatste maanden is mijn koffie consumptie wel drastisch toegenomen. Tijdens mijn zwangerschap dronk ik slechts 1 kop koffie per dag. En ik geef toe, dat was moeilijker dan het laten staan van wijn. Voor mijn zwangerschap dronk ik er wel 7 à 8 per dag! Tegenwoordig zit ik alweer aan de 6 kopjes zwarte koffie. Dat hang ik liever niet aan de grote klok, want men reageert er vaak nogal afwijzend op. Maar is koffie gezond of is het drinken van koffie nu echt zo slecht voor je?

koffie gezond

Koffie gezond of niet?

Koffie, tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, in ieder geval niet bij ons 😉 . Je komt het overal tegen, en de varianten van verschillende koffiebonen, pads en cups zijn er in overvloed.
Loop een willekeurige eettent in en je komt gegarandeerd aan een bak koffie. Niet zo gek overigens want tegenwoordig is koffie, na olie, het belangrijkste handelsproduct ter wereld!

Koffie werd aanvankelijk alleen gebruikt als onderdeel van een godsdienstige plechtigheid of op medisch advies. Het werd voor de meest vreemde kwaaltjes voorgeschreven, van jicht tot nierstenen. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar een van de gunstige effecten van koffie is dat het antioxidanten bevat, deze beschermen het lichaam tegen schade in de lichaamscellen. Een studie uitgevoerd door het National Institute of Health heeft laten zien dat mensen die vier of meer koppen koffie per dag drinken 10 procent minder kans lopen om depressief te worden dan mensen die dat niet doen. En blijkbaar komt dit niet door de cafeïne-boost, maar juist door de grote hoeveelheid aan antioxidanten in koffie.

Tevens maakt de geur van koffie je minder gestrest en maakt het je scherper. Dat is dan ook, naast dat ik koffie erg lekker vind, wat mij betreft het grootste voordeel van koffie drinken. Hoe heerlijk is het om je (werk) dag te beginnen met een lekker bakkie! Na een kort nachtje slapen waarin dochterlief een aantal keren wakker is geweest, staat het drinken van een bak koffie garant voor een betere focus. Dan lukt het mij prima om een therapie dag te draaien.

Een hoop voordelen dus wanneer je koffie drinkt! Natuurlijk kleven er zoals bij veel dingen ook nadelen aan dingen die een positief effect hebben, maar die laten we -voor het gemak, en gewoon omdat ik het even niet wil weten 😉 – nu even achterwege.

Focus on the good, koffie is gezond!

En weet je, toevallig woon ik naast een buurman met de lekkerste Peeze koffiebonen die er bestaan! Voor mij dus nooit een tekort aan koffie, ik kan immers altijd nog met een potje naar de buren voor suiker ehhh KOFFIE! Geen koffie fan? Ze hebben ook thee!

Verder zijn er nog een aantal redenen waarom je wat vaker een bakkie troost mag pakken, want koffie schijnt onder andere goed te zijn voor (of tegen, net hoe je het leest) onderstaande ziektes.

  • Er is een verband aangetoond tussen het drinken van koffie en een lagere kans op Alzheimer
  • Koffie beschermt tegen diabetes en zou de kans op Parkinson verkleinen
  • Koffie maakt je alert en vergroot je uithoudingsvermogen
  • Koffie kan hart- en vaatziekten verminderen

Ik kan en wil niet zonder mijn kofie. En jij? Vertel eens, ben jij een enorme koffieleut, of heb je niets met koffie? En hoe drink jij dan het liefst je koffie?

 

 

1 gedachte over “Is koffie gezond of ongezond? Ik zou het niet willen missen!”

  1. Tsja. Volgens de nieuwe richtlijnen van de WHO is filterkoffie gezond. Zo veel mogelijk van drinken zeggen ze zelfs, net als water. De espresso en cappucino vallen daar helaas niet onder. Heel jammer vind ik zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven