Koken op hout, met een ovenplank de lekkerste gerechten op tafel

Het klinkt een beetje gek maar, ondanks dat wij het in Nederland nog niet zo goed kennen, is koken op hout een oude traditie. Indianen gebruikten planken van cederhout eeuwenlang om gerechten met vis, gevogelte, wild of groenten op te bereiden. Wereldwijd werken chef-koks met de CedarWood OvenPlank vanwege de unieke, rijke en natuurlijke CedarWood smaak die deze methode met zich meebrengt.

koken op hout

Koken op Hout, ken jij het al?

Het is heel simpel want je roostert vis, gevogelte, vlees of zelfs vegetarische maaltijden in je oven op een CedarWood OvenPlank. Je keuken gaat er fantastisch door ruiken en je eten krijgt net die extra “bite” door die bijzondere rooksmaak. Dus of je nou een mooie moot zalm, een eendenborst, of gevulde portobello’s op het menu zet, door ze met plank en al in de oven te plaatsen worden ze allemaal even smaakvol.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat, in tegenstelling tot een gewone metalen ovenplaat, de houten plank geen warmte afgeeft. Grote stukken vlees garen dan niet vanaf de onderkant, waardoor ze iets meer tijd nodig zullen hebben.

Meer lekkere gerechten vind je op de culinair pagina!

Hoe werkt koken op hout?

De ovenplank kan gebruikt worden in alle soorten ovens (hetelucht oven, aga-fornuis, gasfornuis, etc. ) Hoe langer de plank met het gerecht in de oven is op lage temperatuur, hoe intenser de smaak van het hout in het gerecht komt. Je moet de plank minimaal 1 uur voordat je gaat koken laten weken in water.

De plank raakt hierdoor met vocht verzadigd waardoor deze in de oven als een warmtebron kan dienen. Dan verwarm je de oven voor, met de plank erin. De plank wrijf je vervolgens in met olijfolie op de plek waar je je gerecht gaat leggen en dan zet je de plank met het eten erop weer in de oven. Moeilijk is het dus niet. En de plank is eenvoudig schoon te houden, waardoor hij een aantal jaar meegaat.

De CedarWood OvenPlank is met de hand gemaakt en heeft een handig geultje om eventueel lekvocht op te vangen. Daarom is de rustieke plank ook zeer geschikt om gerechten op te serveren, direct uit de oven. Helemaal à la Jamie!
Naast de ovenplank is er nu ook  een set van Cedarwood BBQ-plankjes. Hiermee kan je ook koken op hout, maar dan een paar keer op de barbecue zodat ook je barbecue gerechten die lekkere rooksmaak krijgen.

Kabeljauw koken op hout

Zelf gebruik ik het liefste kabeljauw als ik ga koken op hout. Ik rol parmaham om de vis en leg hem dan ongeveer 20 minuten in de oven op de houten plank bij 180°. Lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven