KonneKt met langdurig zieke kindjes

Samenspel voor geïsoleerde patientjes, dat is KonneKt. Een tijdje geleden wees Joyce mij op een artikel over KonneKt, een samenspel voor geïsoleerde patientjes. Als je het mij vraagt een ontzettend mooi nieuw product!

Een ziek kind heeft nog steeds behoefte aan contact en samenspel met andere kinderen. Het bedrijf KonneKt heeft daarvoor een bijzonder spel ontwikkeld waardoor patientjes die in isolatie verpleegd worden toch samen kunnen spelen via het raam.

Konnekt

Job Jansweijer kwam tijdens zijn studie Industrieel Ontwerpen in contact met de belevingswereld van het zieke kind.

“Het meeste productontwerp richt zich op de massa, terwijl ik het juist interessant vind om producten te ontwerpen voor de mensen die daarvan afwijken”.

Vooral kinderen met kanker worden vanwege verminderde weerstand vaak in isolatie verpleegd. Dat is voor een kind niet alleen vervelend, het leidt ook tot een achterstand in de sociale ontwikkeling. Juist deze kinderen hebben behoefte aan contact.

Bij het lezen van bovenstaande komen er herinneringen bij mij boven van vroeger. Ik had een longaandoening waarbij ik vaak langere periodes in het Sofia Kinderziekenhuis werd opgenomen. Naast mij lag een meisje, Cindy, dat weet ik nog. Ik weet niet meer precies wat ze had maar wij mochten gelukkig wel met en bij elkaar spelen.

Onze bedden met omhooggetrokken spijlen werden af en toe naar de speelkamer gereden. Ik kan me herinneren dat we in bed moesten blijven, dan gingen de spijlen omlaag en kleurden we. Van haar leerde ik de buitenste lijnen donker te maken en binnenin zachte kleuren te gebruiken. In mijn plakboek van die tijd zitten nog tekeningen en foto’s.

We hebben mijn verjaardag daar gevierd, allemaal zusters en doktoren om mijn bed die voor me zongen. Er mocht familie langskomen en in mijn beleving was Cindy daarbij. Ik weet niet hoe het verder is gegaan, daarvoor was ik denk ik nog te jong. Maar door deze herinnering ben ik mij wel bewust hoe belangrijk een speelkameraatje voor je is als het even niet zo goed gaat.

Dat dit mij is bijgebleven naast de vervelende onderzoeken en medicaties, zegt heel wat over de beleving van een kind in een dergelijke situatie. Wat als Cindy er niet was, en ik geïsoleerd had gezeten. Welke herinneringen had ik dan gehad?

KonneKt om eenzaamheid te voorkomen

Na een uitgebreid onderzoek ontwikkelde Job het prototype van het spel KonneKt. Het spel bestaat uit kleurrijke vormen van foam die met magneetjes of zuignapjes op het raam bevestigd kunnen worden. Kinderen kunnen door de figuren te combineren alles maken wat ze willen.

Het spel kan zowel individueel als samen gebruikt worden. Zodra er een kindje aan de andere kant van het raam komt, kunnen ze aan weerszijden de magneetjes gebruiken.

konnekt

Het prototype van KonneKt werd enthousiast ontvangen door kinderen en pedagogisch medewerkers in ziekenhuizen. Dankzij financiele steun van Stichting Roparun kon Job het spel daadwerkelijk laten produceren en kon hij spellen weggeven aan ziekenhuizen. Inmiddels wordt het in 120 ziekenhuizen in 12 Europese landen gebruikt en op zeer korte termijn zullen nog meer ziekenhuizen aan de slag gaan met KonneKt.

Wat een fantastisch idee Job! Ik vind je idee grandioos en je hebt me best een tikje weten te ontroeren. Ik hoop dat menig kind mooie herinneringen overhoud aan de vaak slopende ziekenhuisopname, en dat mede dankzij jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven