Waaahhh, ik heb een kookspullen fetisj, hoe hou ik orde in mijn keuken?

Weet je wat ik het meeste mis als ik op vakantie ben? Mijn eigen lieve keukentje. Een keertje uit eten vind ik heerlijk, maar na een paar dagen komen de frietjes me m’n neus uit. En dan snak ik weer naar aardappels, vlees, en groenten. Of een lekkere ovenschotel. Heb jij dat ook? Kan je ook zo genieten van het maken én opeten van je eigen kostje? Dan ben je vast – net als ik – dol op kookspullen. En daar is m’n keukentje dan weer niet zo blij mee. Want mijn passie voor koken is een stuk groter dan mijn keukenkastjes.

kookspullen fetisj

Kookspullen fetisj en ruimte in de keuken

Koken en opeten vind ik heerlijk. Maar de keuken opruimen, dat is dan weer geen hobby van me. En dus puilen de keukenkastjes uit. Heb jij ook een kookspullen fetisj? Kan je geen kookwinkel binnenlopen zonder wat mee te nemen? Dat herken ik wel! En manlief helaas ook; met enige regelmaat krijgt hij een lawine aan pannen, opscheplepels en gardes over zich heen als hij een keukenkastje durft te openen. De arme schat is zelfs geraakt door een thee-ei. En nu is de maat vol – net zo vol als de kastjes.

Manlief raakte over de kook en heeft me min of meer gedwongen tot een compromis. Zolang we geen weeshuis runnen hebben we ook geen behoefte aan zoveel kookspullen. En dus gaan we minimaliseren. Niet gemakkelijk voor iemand met een keukenspullen fetisj, zoals ik. Want hoe zorg je ervoor dat je keukenkastjes niet te vol staan, maar je toch alles kan maken waar je zin in hebt?

Tip 1: kies jouw ‘essentials’

Zeg eens eerlijk, hoe vaak gebruik je die automatische bonen-schoonmaker? Of het gourmetstel? Het is heerlijk om een goeie voorraad kookspullen in huis te hebben en een goede pannenset mag daar niet aan ontbreken. Maar stiekem liggen er ook een hoop spullen tussen die verzameling die je eigenlijk zelden gebruikt. Maak voor jezelf eens een lijstje: wat zijn jouw essentials? Oftewel: de keukenspullen die je écht nodig hebt?

Het zal je verbazen hoe weinig spullen een echte chef zoals jij nodig heeft om een heerlijke maaltijd in elkaar te flansen. Ga maar eens kritisch door je voorraad heen. Leg de spullen die je weinig of nooit gebruikt even apart, want daar hebben we nog een tip voor!

Tip 2: Ga voor je eigen privé voorraad kookspullen

Voor mensen met een echte keukenspullen fetisj komt nu het moeilijkste onderdeel: het weggooien. Of in ieder geval: het weg doen van spulletjes. Breng de kookspullen die je echt niet gebruikt naar de kringloopwinkel. Zo maak je er nog iemand anders (met waarschijnlijk dezelfde fetisj) blij mee. Natuurlijk hoef je niet alles weg te gooien. Zet de spullen die je weinig gebruikt, maar niet wilt wegdoen, gewoon op een plekje waar ze niet in de weg staan, maar je er eventueel nog wel gebruik van kunt maken. En liefst ergens waar ze geen risico tot lawine gevaar vormen. Daar zal je partner ook blij mee zijn!

Tip 3: ga voor kwaliteit (en ruim je ouwe zooi op)

Als je net zo dol bent op kookspullen als ik zal je het er vast mee eens zijn dat je met een pan best een band kan opbouwen. Jullie hebben al zó veel tijd samen doorgebracht 😉 . Ook mijn kastjes bevatten een hoop pannen die eigenlijk hun beste tijd gehad hebben. Maar weggooien, da’s zonde, toch?

Juist niet. Als je keukenspullen zo lang gebruikt dat ze beginnen te verslijten, kan dat zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Denk aan een anti-aanbaklaag die begint te verslijten. Dus ook al is het met pijn in je hart; gooi af en toe ook eens wat weg. Zorg voor een complete pannenset met alle pannen die jij nodig hebt. En de rest mag toch echt richting zwartbak. Aan de andere kant: als je eens écht goed opruimt heb je vast ook een goede reden om toch weer richting kookwinkel te gaan. Er is immers weer genoeg plek in de keukenkastjes.

Tip 4: Kookspullen op je aanrecht

De kookspullen die je graag gebruikt maar die niet meer in je keukenkastje passen, die mogen misschien wel een speciaal plekje op je aanrecht innemen. Fijn is het dan wel als je een loei van een aanrecht hebt, of juist een hele diepe variant, zoals Joyce. Zij zou haar slowcooker nergens anders meer willen hebben dan op het aanrecht!

Stockfoto van koppel in keuken door Rawpixel.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven