Koolhydraatarm recept; voordelen, nadelen én lekkere recepten

Een koolhydraatarm recept kan -en ik spreek uit ervaring- erg lekker zijn, maar je kan je er soms ook goed in vergissen. Hieronder vind je mijn lekkerste koolhydraatarme recepten en vertel ik je ook graag wat meer over de voordelen en de nadelen van dit eetpatroon.

Koolhydraatarm eten wordt door veel mensen een dieet genoemd, maar eigenlijk is koolhydraatarm eten meer een levensstijl dan een dieet. Stop je er mee dan verval je weer in de valkuilen van het eten van koolhydraten met alle gevolgen van dien.

Wil je graag koolhydraatarm gaan eten of misschien ben je gewoon op zoek naar meer informatie of een lekker recept? We vertellen je er graag wat meer over. Wat is koolhydraatarm eten precies en waarom zou je dat doen? En wat kan je dan zoal eten?

En uiteraard hebben we lekkere koolhydraatarme recepten voor je.

koolhydraatarm recept, ontbijt, lunch en diner, levensstijl met koolhydraatarm eten en de voordelen en nadelen

Waarom een koolhydraatarm dieet of levensstijl?

Om dan toch eerst even stil te staan bij de reden om dit ‘dieet’ te doen.

Er zijn meerdere redenen waarom iemand ervoor kiest om een koolhydraatarme levensstijl te volgen.

Het kan zijn omdat je graag wilt afvallen, ik ben er zelf in de afgelopen maanden bijvoorbeeld heel eenvoudig 6 kilo mee afgevallen.

Maar er zijn ook redenen die met de gezondheid te maken hebben waarom je kunt kiezen voor koolhydraatarm eten.

Eet je te veel koolhydraten dan zorgt dat namelijk voor veel pieken en schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor ga je je minder fit voelen en blijft het gevoel van behoefte aan cravings bestaan. Ook als je last hebt van je darmen kan een koolhydraatarm dieet een goede keuze zijn.

Koolhydraat arm eten heeft zowel voor- als nadelen, dus wees je hier wel van bewust. Maar dat geldt natuurlijk voor eigenlijk alle diëten.

Bij een koolhydraatarm dieet zorg je er in ieder geval voor dat je minder koolhydraten eet en je je energie haalt uit eiwitten en vetten. Doordat je minder koolhydraten eet (welke door je lichaam omgezet wordt in glucose) heb je namelijk een andere energiebron nodig.

Wil jij graag aan de gang met dit concept, dan is het wel fijn als je ook koolhydraatarme recepten kunt vinden. Dat kan uiteraard ook hier.

De voordelen van een koolhydraatarm recept en deze levensstijl

 • Je valt af
 • Je nuttigt minder suiker, wat gezonder zou zijn
 • Voor diabetes type 2 patiënten kan het helpen om zo hun diabetes onder controle te krijgen. Doe dit echter altijd met behulp van een gespecialiseerde diëtist!
 • Je bent meer verzadigd omdat je meer eiwit eet
 • Het eiwit kan nog een voordeel hebben: je behoudt je spiermassa, ook al val je af. Hoewel onderzoeken hier niet altijd een eenduidige uitslag over geven
 • Natuurlijk kan je gewichtsverlies zorgen voor gunstige effecten op je gezondheid
 • Doordat je minder suiker binnenkrijgt voel je je binnen no time fitter en heb je ook in de uren daarna minder behoefte aan suiker
 • Je slaapt vaak beter

De nadelen van minder koolhydraten eten

 • Je moet goed opletten dat je wel genoeg vezels binnenkrijgt
 • Als je geen brood en fruit eet (of weinig), dan kan je een tekort krijgen aan vitamines, mineralen en dergelijke
 • Je loopt kans op te veel verzadigde vetten die je tot je neemt. Wat risico geeft op hart- en vaatziekten. Natuurlijk kan je hier zelf wel wat aan doen door ook hier bewust naar te kijken
 • Als je heel strikt dit dieet volgt, dan mag je dit niet langer dan een half jaar doen. Je hebt namelijk wel koolhydraten nodig!
 • Het is nog niet bekend wat de lange termijneffecten zijn wat je gezondheid betreft

Koolhydraatarm ontbijt recept

Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de hele dag. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je energie hebt om de dag door te komen én dat je niet continue gaat snoepen.

Kies je voor koolhydraatarm eten, dan laat je dus nutteloze koolhydraten achterwege. Je kiest voor bijvoorbeeld koolhydraatarm brood, groene smoothies, Griekse Yoghurt (10% vet) met Granola of misschien zie je kaas en eieren wel zitten.

Op zoek naar een heerlijk voedzaam begin van je dag? Dan moet je zeker even kijken bij onze koolhydraatarme recepten voor het ontbijt.

Koolhydraatarme lunch recept

Ook voor je lunch zal je misschien graag koolhydraatarm voedsel kiezen. Gewoon brood is dus geen optie, behalve als je voor kollhydraatarme brood kiest. Maar wat dan wel? Gelukkig zijn er ook andere koolhydraatarme lunch recepten waar je voor kan kiezen.

Je zou daarbij kunnen denken aan soep of een salade. Maar ook ei is een mogelijkheid of ga creatief aan de slag met groenten. Maak bijvoorbeeld lekkere scrambled eggs met veel groenten erin.

Wil je toch wel graag iets zoetigs? Dat kan best hoor. Maak een lekkere lunch met volle Griekse yoghurt en rood fruit bijvoorbeeld. Dat is lekker zoet maar bevat toch relatief weinig koolhydraten vergeleken met bijvoorbeeld appel of banaan.

Als je iets creatiever bent kan je best een lekker lunch recept verzinnen dat koolhydraatarm zijn.

En weet je het echt niet? Dan pak je gewoon die koolhydraatarme boterham met smeerkaas of een plakje ham erop. Ook erg lekker!

Natuurlijk kan je ook inspiratie putten uit onderstaande recepten die jou kunnen helpen om te variëren.

Koolhydraatarm diner recept

Minder koolhydraten eten betekent dat je ook met je diner oplet wat je wel en wat je niet (of in mindere mate) eet.

Ook nu geldt dat we hier gewend zijn aan bepaalde hoofdgerechten bij de maaltijd die nu juist wel veel koolhydraten bevatten.

Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst en aardappelen, die bevatten veel koolhydraten, maar worden toch heel vaak als basis van een hoofdmaaltijd tijdens het diner gebruikt.

Toch kan je ook in de Hollandse keuken goed werken met een koolhydraatarm recept en wat vervangers voor de koolhydraatrijke ingrediënten.

Je zou kunnen denken aan gerechten als kip kerrie met bloemkoolrijst. Bloemkoolrijst zelf maken is makelijk en je kan dit uitstekend gebruiken als vervanger van gewone rijst. Kook hem heel kort óf wok de bloemkoolrijst een paar minuten en hij is klaar om te eten.

Ook een lekkere maaltijdsalade of een ovenschotel recept met courgettes en kip is koolhydraatarm.

En nee hoor, je hoeft echt niet meteen uren in de keuken te staan. Ook bij dit soort recepten kan je ‘snelle varianten’ vinden.Hieronder vind je onze koolhydraatarme diner recepten.

Zo zijn koolhydraatarme recepten en dit dieet ook echt gezond

Je zou alleen een koolhydraatarm recept kunnen kiezen dat vooral bestaat uit eiwitten (zoals bijvoorbeeld veel met ei, kip en visproducten).

Ik zie ook wel eens mensen die zich vooral richten op bijvoorbeeld bullet koffie en dergelijke waarbij veel vetten genuttigd worden.

Ondanks dat dit vaak gezonde vetten zijn loop je het risico dat je hierdoor te weinig gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Je zit immers al vol van die koffie met boter.

Vergeet dus vooral de groenten in je koolhydraatarme recepten niet! Zorg ervoor dat je voldoende groenten eet om al je vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen én echt een gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Koolhydraatarm brood recepten

Nu vraag je je misschien af wat koolhydraatarm brood is?

Dit brood bevat bijvoorbeeld minder tarwemeel dan gewoon brood. Dit wordt vervangen door sojameel, of sojavezels.

Daardoor eet je dus minder koolhydraten, maar krijg je wel meer eiwitten binnen. Soms zitten er trouwens wel meer calorieën in dan bij gewoon brood, omdat het brood meer vette ingrediënten bevat.

Koolhydraatarm brood verzadigt meer en langer. Als ik 2 sneetjes koolhydraatarm brood eet dan kan ik er echt de hele ochtend tegenaan.

En als je brood hebt waar ook lijnzaad en zonnebloempitten aan toegevoegd zijn, dan heb je meteen meer voedingsvezels te pakken.

Dit brood kan je kopen, maar ook zelf bakken. Je kan het eventueel bakken met speciale mix die je besteld, of door zelf wat bij elkaar te gooien. Ik heb zelf eerder al eens koolhydraatarm brood gebakken wat best lekker was. Maar tegenwoordig doe ik dat niet meer.

Het allerlekkerste koolhydraatarme brood

Ik heb namelijk echt het allerlekkerste koolhydraatarme brood gevonden en daar kan geen enkel recept tegenop. Dit brood bestel ik bij de Online Drogist.

Ik bak dit brood direct af als het binnenkomt (meestal bestel ik een paar broden tegelijk die ik dan samen in de oven doe).

Na het afbakken en afkoelen snij ik de broden door de midden en vries ik ze per helft in. Zo heb ik altijd vers koolhydraatarm brood uit de diepvries. ’s Ochtends een halfje uit de diepvries halen en daar lunch ik dan bijvoorbeeld 2 dagen van.

Vers, lekker voedzaam, koolhydraatarm én fantastisch van smaak (echt niet te onderscheiden van gewoon brood).

Koolhydraatarme snacks

Tussendoor even snacken. Niet altijd gezond, misschien. Maar het hangt er natuurlijk wel vanaf wat je dan ‘snackt’.

Ook bij snacks kan je kiezen voor koolhydraatarm, soms zelfs zonder specifiek recept.

Je raadt vast al dat je groente en fruit kunt snacken. Waarbij je wel even op kan letten of je geen fruitsoorten kiest die veel fruitsuiker bevatten. Met name rood fruit is gezond en koolhydraatarm.

Maar ook noten, zaden en pitten zijn een prima tussendoortje. Deze en nog andere voorbeelden kan je ook vinden bij onze recepten. Niet alle noten zijn koolhydraatarm trouwens, maar amandelen bijvoorbeeld wel.

Je kunt ook kiezen voor een snack uit de winkel. Ja, die zijn er ook koolhydraatarm. Het grote nadeel is alleen dat je dan vaak ook te maken krijgt met toevoegingen die je eveneens liever laat staan.

En dan komen dus toch die recepten wel lekker van pas!

Bronnen: Consumentenbond, Voedingscentrum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven