Verrukkelijke koolhydraatarme gebakjes maken

Ik ben inmiddels 3 weken aan de slag met mijn koolhydraatarme aanpak. Ik durf het niet echt een dieet te noemen, want ik probeer gewoon gezond te eten, en daarbij mijn koolhydraten te minderen. En dat gaat goed (- 4,2 kilo) maar zo nu en dan valt er wat te vieren en dan doe ik natuurlijk graag mee. Ik heb hiervoor mijn favoriete koolhydraatarme gebakjes gevonden om zelf te maken.

Uiteraard ben ik -omdat ik er zelf onwijs enthousiast over ben- gemotiveerd om dit recept ook met jullie te delen. Wil je ook graag eens wat lekkers bij de koffie als de rest allemaal aan de taart zit? Deze gebakjes kan je zelf maken en zijn koolhydraatarm én erg lekker.

koolhydraatarme gebakjes maken

Koolhydraatarme gebakjes zelf maken, mét slagroom en rood fruit

Ik heb mezelf voor dit recept laten inspireren door Lisa Kookt., maar er mijn eigen touch aan gegeven.

Tijdens mijn koolhydraatarme dieet maak ik maar weinig uitstapjes naar zoetigheid. Vooral omdat ik juist van die suikerkick af wil. Gedurende de winter heb ik me veel te veel laten gaan en stopte ik dagelijks wel een paar koekjes en snoep in mijn mond.

Met alle gevolgen van dien: + 10 kilo erbij en veel te weinig energie. Het voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat ik er meer energie van krijg.

Waarom zo weinig mogelijk zoetigheid eten?

Ik wil dan ook niet alleen afvallen, maar juist gezonder eten, minder wijn drinken, en zo weinig mogelijk suiker en zoetige smaken binnen krijgen. Door al die zoete smaken roept mijn lichaam alleen maar om meer; het is echt een verslaving.

In principe eet ik dan ook niets dat zoet smaakt gedurende de dag, maar als er wat te vieren valt, dan vind ik wel dat ik een uitzondering mag maken, en dat deed ik in de vorm van deze koolhydraatarme gebakjes. Wil je graag wat anders dan kan je ook deze koolhydraatarme wafels met amandelmeel proberen.

Luc is namelijk geslaagd voor zijn MBO diploma, woop woop! Weer een diploma op zak.

En omdat de rest van het gezin aan de kruimeltaart gaat wilde ik voor mezelf een lekker gebakje, maar dan koolhydraatarm. Nu is het fijn als je dit makkelijk in de winkel kan halen natuurlijk, maar dat kon ik zo snel niet gevonden krijgen.

Ik ben dus zelf aan de slag gegaan met dit recept voor koolhydraatarm gebak en het blijkt een echte aanrader te zijn. Ook als je niet specifiek koolhydraatarm eet trouwens.

Ingrediënten voor deze lekkere koolhydraatarme gebakjes

Met onderstaande ingrediënten maak je 8 overheerlijke koolhydraatarme gebakjes. Je hebt dus ook 8 bakvormpjes nodig, liefst siliconen vormpjes zodat je de bodem er makkelijk uit krijgt.

 • 200 gram amandelmeel
 • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 2,5 eetlepel Xylitol van bijvoorbeeld Sweet Life (Jumbo); 1,5 voor de slagroom en 1 voor door de bodem
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel vanille extract
 • snufje zout
 • 200 ml slagroom
 • topping van aardbeien, frambozen en /of blauwe bessen
roomboter gemixt met wat xylitol voor het gebak
Zo ziet de boter eruit als je deze romig mixt

Recept koolhydraatarme gebakjes maken

De bodem bereiden

Je start met de bodem.

 • Verwarm de oven voor op 150° (hetelucht) of 170° (gewone oven)
 • De roomboter op kamertemperatuur doe je in een kom om te mixen
 • Voeg 1 eetlepel Xylitol toe en mix op een rustige stand tot een romige massa
 • Voeg de 2 eieren toe (zonder schil uiteraard 😉 )
 • Zet de mixer op de gemiddelde stand en mix tot een luchtige massa (het geeft niet als nog niet alle boter helemaal opgenomen is)
 • Voeg het zout, het vanille extract en de amandelmeel toe en mix nog even op lage stand door totdat je een egale massa hebt. Het beslag voor je koolhydraatarme gebakjes heb je nu klaar.
beslag van de koolhydraatarme gebakjes met amandelmeel
 • Verdeel het beslag over de 8 vormpjes (ik heb deze hartvormige siliconen vormpjes gebruikt)
 • Zet het beslag in de vormpjes op een rooster in de oven en bak in ongeveer 20 minuten gaar
 • Check tussentijds even of het niet te hard gaat
 • Bij mij waren ze na 20 minuten perfect
 • Haal ze uit de oven en laat ze eerst 10 minuten zo afkoelen, daarna haal je de cakejes uit de siliconen vorm en laat je ze verder afkoelen.
amamndelmeel gebakje in de oven, de bodem is in 20 minuten klaar
Na 20 minuten ziet de bodem van de gebakjes er zo uit

De slagroom voor de koolhydraatarme gebakjes maken

 • Haal de slagroom pas uit de koelkast als je hem gaat gebruiken
 • Doe 200 ml in de mixer (let op: de kom moet echt schoon en vertvrij zijn)
 • Mix op de hoogste stand totdat de room wat dikker wordt
 • Voeg 1,5 eetlepel Xylitol toe en mix nog even door
 • Je slagroom voor de koolhydraatarme gebakjes is nu klaar
bodem koolhydraatarme gebakjes

Topping

Ik heb zelf alleen aardbeien gebruikt, omdat ik die toevallig in huis had, maar je kan dit dus ook bijvoorbeeld maken met frambozen en blauwe bessen. Of met alledrie door elkaar.

Was het fruit en snij de aardbeien wat kleiner. Frambozen of blauwe bessen kan je zo gebruiken.

De koolhydraatarme gebakjes verder af maken

 • Als de bodempjes helemaal afgekoeld zijn, zijn ze klaar voor gebruik
 • Doe de slagroom erop (gewoon zo met een lepel, of via een spuitzak, dat ziet er wel mooier uit natuurlijk)
 • Voeg de toppings toe en klaar ben je
 • Je kan er eventueel nog wat suikervrije witte chocolade van bijvoorbeeld Lowcarbcenter overheen raspen als je het echt mooi wilt opmaken

Dat heb ik niet gedaan, want ik heb deze gebakjes gemaakt terwijl ik ook het eten aan het klaarmaken was. Maar ook zonder de witte chocolade smaken deze zelf gemaakte koolhydraatarme gebakjes verrukkelijk!

Ik had er 2 op mijn bordje gelegd omdat de kinderen allemaal een groot stuk kruimeltaart hadden gepakt, maar eigenlijk was dit te veel. Eentje per keer is meer dan voldoende. Je hebt dus eigenlijk gewoon 8 gebakjes gemaakt om eventueel uit te delen.

Frank zag mij zo genieten van deze lekkere zelfgemaakte gebakjes dat hij ook nog zo’n koolhydraatarme op zijn bordje wilde toen hij zijn eigen taart al op had. En ook hij vindt ze super lekker.

Tip: de bodempjes kan je prima invriezen. Ik heb het restant dus in de vriezer gedaan en als Lotte over een paar dagen jarig is, dan haal ik er gewoon weer eentje uit. Beetje slagroom klaarmaken, frambozen er op en smullen maar!

Wil je het recept bewaren op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding is daar heel geschikt voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven