De vorige keer schreef ik over calamiteitenverlof. Een kortdurend verlof waar je recht op hebt als je in nood zit en tijdelijk even weg moet van je werk om zaken te regelen. Maar stel dat je kind een flinke griep te pakken heeft en een aantal dagen niet naar school kan. Dat betekent dat je dan weer alle opties moet bekijken om te kijken of je kind kan worden opgevangen. Maar mocht dat niet lukken en moet je zelf thuis blijven, ook dan is er een mogelijkheid tot verlof waar je recht op hebt. Je kan dan kortdurend zorgverlof aanvragen bij je werkgever.
Kortdurend zorgverlof, hoe werkt dat?
Kortdurend zorgverlof is bedoeld om gedurende enkele dagen noodzakelijke zorg te verlenen aan (pleeg)kinderen (of partner of ouder). Dit verlof kan meerdere keren per jaar worden opgenomen met een maximum van 2 keer het aantal uren dat iemand per week werkt. Iemand met bijvoorbeeld 28 uur per week mag maximaal 56 uur per jaar opnemen.
Je werkgever en kortdurend zorgverlof
De werkgever mag dit verzoek niet weigeren, tenzij de organisatie door het verlof in ernstige problemen komt. Daarnaast is de werkgever verplicht minimaal 70% van het salaris te betalen en minimaal het minimum loon. In een eventuele CAO kunnen afspraken opgenomen zijn hoe binnen de organisatie omgegaan wordt met kortdurend zorgverlof. Check dus voor de zekerheid de CAO of het personeelshandboek. Gedurende het verlof bouw je ook gewoon vakantiedagen op. Is het verlof eenmaal begonnen, dan mag je werkgever dit niet meer stopzetten. De werkgever kan wèl vragen om een doktersrekening of afspraakbevestiging voor medisch onderzoek waar je dan zorg voor moet dragen.
Kenmerken kortdurend zorgverlof
- gedurende enkele dagen
- kan meerdere keren per jaar
- werkgever mag niet weigeren, tenzij de organisatie in ernstige problemen zou raken door je verlof
- minimaal 70% van salaris uitbetaald en minimaal minimum loon
Heb jij wel eens gebruik gemaakt van je recht op kortdurend zorgverlof, en wist je überhaupt van het bestaan af? Veel werknemers worden niet op de hoogte gesteld door hun werkgever dat ze deze rechten hebben, maar worden bijvoorbeeld gedwongen om een vrije dag op te nemen. Uiteraard geheel onterecht.
Wat je rechten zijn bij langdurend verlof ? Dat lees je in dit artikel!