Kosten kinderopvang omhoog: stoppen mama’s met werken?

Het klonk zo mooi en leek wel een droom: de kinderopvang zou goedkoper worden… Wij maken voor onze kindjes drie dagen per week gebruik van het KDV (voor zoontje van 3,5 jaar) en de TSO/NSO (voor dochter van 5,5 jaar) dus het is altijd mooi meegenomen als je centjes overhoudt. Ik was wat sceptisch want je weet nooit hoe lang zo iets gehandhaafd blijft, maar goed. Helaas… Marco Borsato had gelijk. De meeste dromen zijn bedrog! Ook bij de verlaging van de kosten voor kinderopvang. De maatregel wordt per 1 januari 2012 teruggedraaid en hiermee gaan de kosten kinderopvang omhoog. Mede omdat er zoveel gebruik van gemaakt wordt.. Duh! Wat denk je zelf?? De meeste werkende gezinnen vinden het de meest handige en flexibele oplossing dus wat dachten ze in Den Haag toen ze ermee gingen starten?kosten kinderopvang omhoog

Kosten kinderopvang omhoog, schade terugdraaien

Voor ons persoonlijk valt de schade mee: per december gaat mijn zoontje naar school en zal dan dus net als zijn zus gebruik maken van de TSO/NSO en dat scheelt aanzienlijk in het aantal uren. Voor ons dus heel fijn maar de rest van Nederland? De verwachting (en hoop van sommige partijen…) is dat het volgende geberut. Dat als de kosten de pan uit rijzen, vrouwen noodgedwongen stoppen met werken omdat hun salaris louter opgaat aan de kosten voor de kinderopvang. Ik gruwel van die gedachte.

Ik mag er graag vanuit gaan dat wij vrouwen vooral ervoor kiezen om te werken omdat we het leuk vinden en niet alleen om de hypotheek te betalen of andersoortige achtergronden. En dat zij dus niet klakkeloos hun banen opzeggen. Maar is dat ook daadwerkelijk zo als de kosten kinderopvang omhoog gaan? Is die aanname terecht? Zijn er geen andere oplossingen?

Onderzoek via Twitter en Facebook

Een klein oproepje via Twitter leverde massaal reacties op. Een kleine greep: “Ik pas mijn werkdagen zo aan dat ik het aantal naschoolse opvangdagen omlaag kan brengen.” Fijn als dat kan binnen je werk natuurlijk! Een andere van mijn tweeps durft er nog niet over na te denken. Stoppen kan en wil ze eigenlijk niet maar duiken in de mogelijke opties is er nog niet van gekomen. Het is 1 januari voordat je het weet dus het is zaak goed uit te zoeken welke mogelijkheden je hebt.

Een mama met een bedrijf aan huis: “Mijn dochter gaat al een dag minder naar de opvang en afhankelijk van de ontwikkelingen zal ik meer of minder tijd in mijn bedrijf steken. Gelukkig kan ik veel in de avonduren doen en als mijn dochter slaapt.” Mogelijk minder inkomsten dus, maar wel de optie om zelf je werktijden in te delen, geen verkeerde optie lijkt mij in een thuiswerksituatie, maar moet wel bij je passen.

Een andere mama zit al een paar maanden thuis na de geboorte van haar eerste dochter. Zij overweegt serieus om – met pijn in haar hart – ook thuis te blijven als ze niet snel een nieuwe baan vindt. Noodgedwongen dus toch inderdaad stoppen met werken. Weer een andere mama probeert in haar huidige baan haar werkdagen binnen de schooltijden te passen, een ander gaat speciaal op zoek naar een nieuwe baan om dat te kunnen doen.

Mogelijkheden genoeg?

Ik was aangenaam verrast over de veelheid en variëteit aan opties! Ik mag wel zeggen dat de uitspraak in mijn netwerk in ieder geval niet opgaat. Het is vooral belangrijk dat je een keuze maakt die bij jou, je gezin, je financiële situatie en je werksituatie past. Zonder een oordeel te vellen (ook omdat ik makkelijk praten heb!) hoop ik dat wij vrouwen genoeg geleerd hebben van Aletta Jacobs.

Ze is de voorvechtster van de rechten voor de vrouw en heeft er mede voor gezorgd dat wij ons überhaupt in de werkende wereld mogen begeven. Volgens mij zijn wij vrouwen creatief genoeg in het bedenken van oplossingen. Tuurlijk, als het financieel echt onmogelijk is, dan is het niet anders. Maar ik hoop dat wij ons niet laten afschrikken door de zoveelste kat-in-het-nauw-stuiptrekking van ons kabinet. Dat we niet zomaar onze banen aan de wilgen hangen. Maar, als mijn kleine onderzoekje op Twitter representatief is voor alle werkende mama’s in Nederland, heb ik hele goede hoop.

Nederlandse meiden zijn op hun toekomst voorbereid! Vertel me, wat doe jij?

20 gedachten over “Kosten kinderopvang omhoog: stoppen mama’s met werken?”

 1. Ik blijf er bij dat ik geen andere baan zou willen en dat ik voor geen goud mijn baan op zou geven. Ik heb allang geaccepteerd dat werken in het onderwijs nooit een verpot zal worden en ik ben gewoon blij met wat ik heb. Zonder opvangtoeslag is professionele opvang voor ons niet betaalbaar en wij zouden het dan in de informele sfeer moeten zoeken. Daar doe ik de kinderen denk ik geen plezier mee, maar stoppen met werken is zoals gezegd geen optie.

 2. Helaas kan een bruto-inkomen erg hoog zijn waardoor er geen of weinig vergoeding wordt gegeven en het netto-inkomen relatief laag is. Omgekeerd kan ook door ons belastingstelsel, een laag bruto-inkomen en een relatief hoog netto-inkomen.

 3. Wow wat een luxe, geen vergoeding krijgen. Klinkt cynisch, maar ik zou willen dat ik een dergelijk inkomen had. Ik krijg voor de jongste (met de meeste uren) 66% terug en voor de oudste zelfs 95%. Doe ik toch iets fout denk ik, ons verzamelinkomen ligt helaas niet zo hoog, hoewel we beiden 4 dagen in de week werken. Ik betaal aan BSO voor de oudste momenteel 9 euro netto. Daar kan ik echt niet voor thuis gaan zitten (zou ik ook niet willen)

 4. Avatar foto
  Yvonne Kervezee

  Als startend ondernemer verdien je nog niet genoeg om volledig je broek op te houden. Dus hierbij mijn besluit. Op 1 januari zullen wij mogelijk stoppen met de BSO, we krijgen nu al geen vergoeding en met twee kinderen lopen de kosten van het dagelijkse leven snel op. Jammer is het wel want ze hebben het hartstikke leuk daar en op de maandag kan ik extra uren maken.

  Misschien dat de belastingdienst nog een stukje ondersteund aan mijn bedrijf, maar het antwoord laat lang op zich wachten. Al die bezuinigingen maken dat je creatief moet omgaan met je uren en inkomsten. Succes allemaal met jullie beslissing!

 5. Avatar foto
  Lonneke van der Velden

  Wij hebben ervoor gekozen dat ik thuis blijf en vanuit huis ga werken. In onze situatie is het zo dat, wanneer ik 3 dagen buiten de deur zou gaan werken, we niets vergoed krijgen. Wij hebben de luxepositie dat ons gezinsinkomen dan te hoog is. Dit zou betekenen dat mijn volledige salaris en nog wat meer op zou gaan aan kinderopvang.

  Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de stress van halen brengen, tijd rond het eten en wat doe je als je kindje ziek is. Dat is het mij niet waard.

  Maar van alleen thuis zitten en met de kinderen bezig zijn, wordt ik op een gegeven moment ook kriebel. Ik zal dus iets voor mezelf gaan opzetten waarbij ik heel creatief gebruik ga maken van opvang en de tijd s’avonds/tijdens slaapjes.

  Momenteel nog aan het brainstormen aangezien ik in verwachting ben van nr 2 maar dit gaat het wel worden.

  Mijn man heeft geen baan waarbij een vaste papadag in kan stellen. Hier staat tegenover dat hij wel regelmatig eerder wegkan/later kan beginnen of tussendoor naar huis kan om zaken op te vangen. Wat ook heel fijn is.

 6. Avatar foto
  Yolanda de Fijter

  Wij zitten nu echt erover na te denken om volgend jaar de vso/nso op te zeggen.. en een vriendin te vragen om een oogje in de zeil te houden als dochter die dgn dat ik werk eventjes alleen thuis is… gewoon omdat ik volgend jaar kan werken om de kosten van de opvang te betalen.. hou er gewoon niets aan over, ben gaan werken fulltime om leuke dingen uiteindelijk te kunnen gaan doen. Gelukkig kan dochter nog wel op school eten tussen de middag..

 7. @marionneB op twitter: EMIGREREN!!!

  Nu nog niet hoor, maar hubby komt uit Curaçao dus ooit gaan wel daar wonen. Maar kan me echt kwaad maken over het verhogen van de kosten van kinderopvang. Het resultaat zal toch zijn dat er steeds minder vrouwen mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Voor veel gezinnen wordt het gewoon niet meer rendabel. Als al het inkomen naar de opvang gaat moet je wel een hele hele hele leuke baan hebben om dat er voor over te hebben.

  1. Al zou de hele toeslag tstopgezet worden ik zal er NOOOOOOOOIT mijn baan voor opgeven, dan zoek ik wel iets anders, ik werk niet voor het geld, als ik dat deed ging ik wel iets anders doen. Gelukkig werk ik voor mijn plezier

 8. Wij hebben ons ingeschreven voor de flexibele opvang, op die manier hoeven we vakanties en eventuele vrije dagen niet door te betalen. Stoppen met werken is om vele redenen geen optie.

  Dat dit kan is enkel omdat ons KDV per 1-11-11 sluit. Ze konden het financieel niet meer rond krijgen, we gaan nu dus op in een grotere organisatie, netto zullen we er niets mee opschieten, met een beetje geluk zijn we met de flexibele opvang net zo duur uit als nu met vaste dagen.

  We staan iig op de wachtlijst, tot die tijd gaan we 60 euro per maand meer betalen voor dezelfde opvang, en dat is nog los van de bezuinigingen in 2012, die 60 euro gaat per 1-11-11 al in

   1. Nee er is hier juist een enorm overschot. De KDV’s lopen leeg en ze worden te klein om zelfstandig te blijven bestaan, gevolg is dat alle concurrentie weg valt en de overgebleven reuzen kunnen vragen wat ze willen.

  1. Hoi Mausenco,
   Deze kan ik voor mezelf alvast beantwoorden. Ik werk meer dan fulltime aan mijn eigen bedrijf. Ik vind het heerlijk om mezelf te ontwikkelen en om met nieuwe dingen bezig te zijn. Onze dochter gaat dan ook 2,5 dag naar het KDV en 1 dag naar opa en oma. De oudtse gaat inmiddels al een paar jaar naar school. Ik kan dus ook overdag de nodige tijd vrijmaken. Belangrijk voor mijn eigen ontwikkeling, èn voor de relatie tussen mij en mijn dochter denk ik.

   Maar het neemt niet weg dat ik ook wel eens reken…. wat nu als we ze niet naar het KDV zouden laten gaan, en als ze gewoon thuis is? Dat scheelt enorm in de kosten.

   Maar daartegen over staat dat ik nu goed uit de voeten kan, en dan een stuk minder.Ik hou van die meid, maar ze ‘vreet’ mijn energie zeg maar…

   Ik ben er dus nog niet uit… zodra ik dat wel ben, dan laat ik dat jullie weten natuurlijk 🙂

   1. Oh zooo herkenbaar, ik heb 1,5 dag met de meiden en mijn man heeft 1 dag inde week voor ze (buiten het weekend om)en daar voelen we ons allemaal prima bij

  1. Hi Joyce,

   Toen bijna 9 jaar geleden ons dochtertje werd geboren, werd de bekende vraag aan mijn vrouw gesteld:”Hoeveel dagen blijf je werken?” Overigens zijn het veelal vrouwen die deze vraag stellen 😉

   Men vergeet vaak dezelfde vraag te stellen aan de man. Bij ons was het niet nodig om die vraag te stellen, want ik was al voornemens om de zorg voor een deel op mij te nemen. En gelukkig was dat bij alle drie de werkgevers mogelijk. Die vrije dag met de kids is gewoon geweldig!

   Mijn vrouw en ik werken dus fulltime waarbij we beiden een dag de zorg op ons nemen, 1 dag TSO/opa&oma en 2 dagen TSO/BSO. Op drie dagen dagen breng en haal ik de kinderen, omdat ik dichter bij huis werk.

   Voor beide kinderen werkt dit prima

   Gr. Ries

   1. Hoi Ries,

    Wat ontzettend goed om te horen!Ik ben het met je eens dat het vaak vrouwen zijn die de vraag stellen… dat heb ik in mijn omgeving ook gemerkt. Overigens is het bij ons ook mooi verdeeld hoor, qua werk en zorg.

    Maar ga je er nog anders over denken nu de kinderopvang weer duurder wordt? Of wacht je af totdat het zover is om het dan te beoordelen? Of is de keuze al gemaakt om het zo te houden zoals het nu is?

    In ons geval zal het waarschijnlijk doorlopen zoals het nu is, alhoewel ik dus wel bemerk dat ik, nu ik vanuit huis werk, wel eens denk… laat ze maar thuis. Dan doe ik overdag natuurlijk minder, maar het kost ook duidelijk minder…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven