Ons huis opknappen; dit staat er nog op de planning

Nog geen jaar wonen we in dit huis, en wat hebben we al veel gedaan! Toch zijn we nog lang niet klaar met verbouwen en de ideeën in mijn hoofd stapelen zich op. Maar wat een kosten gaan daarmee gemoeid zeg met het opknappen van een huis. We proberen zoveel mogelijk zelf te doen om de kosten te beperken, maar niet alles kunnen we zelf helaas. Voor ons is het dan ook een mooie mix van vakmensen die in ons huis aan de slag gaan, en het werk wat we zelf verrichten. Ik geef jullie graag een inkijkje in de verbouwingen die we tot nu toe gedaan hebben en de kosten die we gemaakt hebben bij het opknappen van ons huis.

De kosten voor het opknappen van een huis

Je snapt natuurlijk wel dat de kosten voor het opknappen van een huis afhankelijk zijn van wat je gaat doen in huis en hoe je het gaat doen. Vandaar ook dat een specifieke benoeming van alle kosten voor verbouwingen nogal lastig is. Maar wat ik wel kan doen is dat ik je kan vertellen hoe de kosten liggen voor de verbouwingen die wij gedaan hebben. Zo krijg je een indruk van de kosten die bij het opknappen van je huis komen kijken. En uiteraard vertel ik je dan ook wat we zelf gedaan hebben en hoe we daarmee bespaard hebben op onze uitgaven.

Onze garage verbouwen tot kantoor

Het slopen van de bestaande wanden (niet dragend), het tegelwerk wat er zat, het oude keukenblok en het oude plafond eruit halen hebben we allemaal zelf gedaan. De kosten voor het inhuren van iemand voor het opknappen wegen niet op tegen het zelf doen van dit sloopwerk in je huis. Zeker niet als het eenvoudig zelf te doen is. Je wordt er wel erg vies van, dat wel!

De electra in dit deel hebben we helemaal zelf gedaan. Alle leidingen in de muren frezen heb ik gedaan en alle wandcontactdozen bevestigen en bedrading en dergelijke heeft Frank zelf gedaan. Hiermee hebben we zeker € 500,00 – € 1000,00 op de kosten bespaard.

Voor het verbouwen van onze garage tot kantoor hebben we verder nog een aantal vakmannen nodig gehad. Om te beginnen hebben we een bouwbedrijf ingeschakeld om een draagmuur door te breken en een ijzeren latei te plaatsen. Kosten voor een doorbraak van 2,5 meter breed x 2,30 meter hoog liggen op ongeveer € 800,00.

Stucwerk zelf doen of laten doen?

Zoals gezegd hebben wij bewuste keuzes gemaakt. Een van die keuzes is dat we het stucwerk uitbesteden. Ik geloof namelijk niet dat ik het zo mooi strak afgewerkt krijg als een vakman. Alhoewel me dat met het opknappen van de vensterbanken meeviel ga ik me niet aan de muren en het plafond wagen. Voor € 2000,00 zijn het plafond en de wanden (ongeveer 80 m² bij elkaar) gestuct en is alles netjes strak.

kosten opknappen huis schilderwerk

Kosten schilderwerk bij opknappen huis

Schilderwerk vind ik altijd een dingetje. Natuurlijk laat ik het liever aan de vakman over, maar toch is dit een van de dingen die ik zelf doe om geld te besparen. Want het merendeel van het geld gaat hem in het werk zitten, in de uren. Het aanschaffen van goede verf (en hulpmaterialen) kost wel wat, maar is toch goed betaalbaar vergeleken met het uitbesteden ervan. De kosten voor het opknappen van het schilderwerk aan je huis zitten vooral in manuren. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele goede primer (de Sikkens Rubbol Primer Extra) en dito buitenverf (Sikkens Rubbol XD High Gloss) voor maar € 95,00 per blik van 2,5 liter en daar kan ik mijn hele huis mee doen! Voor nog geen € 200,00 heb ik dan al mijn kozijnen en deuren geschilderd.

Toegegeven, het is veel werk. Dat wel, maar het is ook een mooie manier van besparen. Ik heb inmiddels een aantal kozijnen geschilderd en ik vind dat ze prima zijn opgeknapt! Dus dat geld besteed ik dan liever aan een ander project waarvan ik niet zeker weet of ik het zelf kan.

leuke tuin ideeen

Een overkapping laten plaatsen

Deze lag ook wel voor de hand om uit te besteden. Alhoewel we er over getwijfeld hebben om dit misschien zelf te doen zijn we toch gezwicht. Een overkapping staat niet alleen voor de rest van ons leven (als het goed is), maar het is ook een enorme blikvanger. Zou toch jammer zijn om daar consessies aan te doen. We hebben er zelf een beetje aan bijgedragen want het ontwerp en de materialen zijn wel door ons zelf bedacht 😉 . Deze overkapping van 36 m² heeft ons € 14.000 gekost. We hebben verschillende offertes aangevraagd, maar onze plaatselijke aannemer (Heijmans) was qua prijs interessant en bovendien konden we fijn met hem schakelen. Ook belangrijk.

Daar waar je de rol isolatie tussen ziet liggen (zilverkleur) daar is ook nog een latei geplaatst omdat we daar graag op een later moment de muur van de loods nog willen doorbreken om een bar te maken. De prijs is overigens zonder plafond afwerking omdat we nog niet weten hoe we dit willen. Stucen en schilderen of met hout afwerken? We zijn er nog niet uit.

Bestrating van terrassen uitbesteden en tuinklussen

Ook de terrassen horen wat mij betreft bij het opknappen van je huis en dus nemen we die kosten hier ook door. De bestrating van onze terrassen hebben we uitbesteed. Met Schellevis betontegels van 1.00x 1.00 zie ik mezelf niet slepen en dan erbij… je moet wel een beetje vakman zijn om een terras mooi recht en toch afwaterend neer te leggen. Voor een terras van 36 m² en een bijbehorende plantenbak en betontrap hebben we € 4600,00 betaald.

We hebben dit door een hovenier laten doen. Hij heeft destijds ook ons tuinplan gemaakt waar we ‘in stukken’ mee aan de slag gaan. Achteraf heb ik hier een beetje spijt van want we hebben nu een plaatselijke stratenmaker die een stuk goedkoper aan de slag gaat met een ander deel wat nog bestraat mag worden (een rand aan de voorkant van het huis en rond de vijver). De hovenier weet toch zijn prijzen wat beter weet neer te zetten zeg maar. Het is overigens wel mooi gemaakt hoor, daar zal ik niets van zeggen.

De rest van de tuin doen we deels zelf, en delen besteden we uit. Er staan een aantal grote coniferen in waarvan ik zelf niet zou weten hoe we die om moeten halen. Met een kraantje is dat zo gepiept en hoef je er ook je rug niet op te breken. Verder is de voortuin een groot onkruid gebied waar we mee aan de slag gaan, ook dat gebeurt machinaal.

Kosten van opknappen woonkamer, hal en slaapkamers in ons huis

We zijn gewoon zo in het huis getrokken, omdat er geen tijd meer was om vooraf aan de slag te gaan en omdat we zo ook financieel zo gunstig mogelijk wilden passeren bij de makelaar. Dat betekent ook dat we het opknappen van de gewone vertrekken in ons huis nog moeten doen. De kosten voor het opknappen kan ik dan ook niet helemaal met je delen, maar het zal gaan om wat sloopwerk van de plafonds in huis en schilderen van muren. Dat slopen en schilderen doen we zelf. Hiermee komen we dan op een ’tijdelijk aanvaardbare staat’ totdat we weer voldoende gespaard hebben voor de grote verbouwing beneden.

De ruimte van de bestaande overkapping willen we namelijk nog graag bij het huis trekken. Hiervoor zal de bestaande overkapping afgebroken worden en een nieuwe geplaatst worden, soortgelijk aan wat we nu nieuw hebben laten zetten. Dit gaan we ook weer uitbesteden. Dat zal gaan om ongeveer 25 m² overkapping waarbij ik me richt op dezelfde kosten die we ook voor de andere overkapping gemaakt hebben. Daarbij komt dan de schuifpuien die we over een breedte van ongeveer 11 meter aan de achterzijde willen hebben (tel daar ook € 15.000 voor) én fundering, doorbreken van muren plaatsen van constructiebalken en dergelijke.

Ik denk dat we dan al snel op € 50.000 aan kosten voor het opknappen van dat deel van het huis komen. We moeten nog even doorsparen dus voordat we dat kunnen uitbesteden.

Isoleren van ons huis

En ik zou bijna vergeten dat we ons huis als eerste volledig hebben geïsoleerd (besparen op gas), die kosten horen ook bij het opknappen van je huis natuurlijk. Overal dubbel glas in, nieuw hang- en sluitwerk en 2 grote kozijnen plaatsen én een nieuwe voordeur (€ 25.000). En het aanbrengen van isolatie in de spouwmuren kwam op ongeveer € 4500,00). Gelukkig hebben we op deze kosten nog ongeveer € 2800,00 aan subsidie kunnen krijgen. Uiteraard hebben we ook snel zonnepanelen laten leggen (€ 10.000) zodat we in ieder geval geen kosten meer hoeven te maken voor het gebruik van de electra. Dat is onze eerste winst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven