De kosten van een beugel: tips voor ouders van beugelbekkies

Heb jij al een tiener in huis? Grote kans dat de tandarts gaat beginnen over een beugel. Wij hebben er inmiddels ervaring mee en delen dit met de lezers van mamsatwork. Van de kosten van een beugel tot praktische tips. Lees je mee?

“Dat wordt wel heel erg krap in die mond. Ga maar alvast nakijken hoe jullie zijn verzekerd voor orthodontie.” Ik schrik. Mijn oudste dochter is 10, dat is toch nog veel te jong voor een beugel? Mijn tandarts legt me uit dat sommige aanvullende verzekeringen een wachttijd kennen van een jaar. Ook vertelt ze me meer over de kosten van een beugel. Die liggen ergens tussen de 2000 en 3000 euro. Handig om te weten voordat je kind een beugel moet!

kosten van een beugel

De kosten van een beugel en de verzekering

Ik besluit haar advies op te volgen en speur het internet af naar informatie over aanvullende verzekeringen. Er zijn nogal wat verschillen in de kosten van een beugel! Een fijne website is Independer. Daar worden de verschillende verzekeringen in een handig overzicht op een rij gezet.

Ik kies een verzekering die een wachttijd heeft van een jaar. De tandarts verwacht dat mijn tiener nog wel een jaartje aan het wisselen is. Daarna kunnen we dan meteen door naar de orthodontist.

Lees ook: ik heb een beugelbekkie

Iedereen aan de beugel tegenwoordig

Mijn dochter wisselt er vrolijk op los en begint zelf wel zin te krijgen in een beugel. Ze is de jongste van haar klas, en hoort van andere kinderen de stoerste verhalen. Over elastiekjes om kiezen die hartstikke pijn doen. Slotjes van beugels die kapot gaan. Gips happen dat hartstikke vies is.

Om haar heen verschijnt het ene beugelbekkie na het andere. Wat een verschil toch met mijn jeugd, bij mij in de klas zat maar 1 kind met een beugel. Nu zijn er op het gebied van een beugel diverse keuzes te maken. niet alleen qua kosten, maar ook qua looks. Hier lees je meer over de herbst beugel en inmiddels heb ik ook ervaring met de invasalign.

Ook op de middelbare school was het meer een uitzondering dan regel dat je een beugel droeg. Dat is tegenwoordig wel anders. Hoe zou dat komen? Ouders zijn misschien beter verzekerd en kunnen de kosten van een beugel makkelijker betalen. De eisen die wij stellen aan een gebit zijn misschien ook wel hoger. Hoe dan ook, mijn dochter wordt een beugelbekkie!

Lees ook: mooie witte tanden met Charwhite

Het eerste consult over de mogelijkheden en kosten van een beugel

Het wachtjaar vliegt ondertussen voorbij. “Wanneer mag ik naar de orthodontist?” Ze heeft er nog steeds zin in. Ik maak een afspraak en opgetogen wandelen we de moderne praktijk binnen. Van tevoren heb ik een informatiefolder thuis gestuurd gekregen, dus ik weet wat me te wachten staat nu mijn kind een beugel moet. Als eerste worden er foto’s gemaakt. Oorbellen moeten daarbij uit, net als haarelastiekjes met metaal. We mogen weer even wachten totdat de orthodontist tijd heeft.

Samen met ons bekijkt ze de foto. Mijn oudste dochter mag plaatsnemen in de stoel en na een deskundige blik in haar mond, mag ze weer bij mij gaan zitten. Op de tafel voor ons liggen verschillende beugels en gebitjes.

“Er zijn verschillende mogelijkheden om extra ruimte maken. Dat is echt nodig bij jou. Gelukkig zijn we er vroeg bij en kunnen we dit op een makkelijke manier doen.” Ze pakt een beugel met een opvallende roze band eraan vast. Ik voel dat mijn dochter naast me verstijfd. “Dit is een beugel die je van achter in je nek vastmaakt met een bandje. Dat zie je dus aan de buitenkant. Hierdoor trekken de kiezen ook naar achteren en komt er extra ruimte.” Ik leg een hand op de knie van mijn geschrokken meisje.

kosten van een beugel

Een buitenboordbeugel

Dit had ik ook niet zien aankomen. Een buitenboord beugel. De orthodontist legt uit dat ze hier zo snel mogelijk mee wil beginnen, zodat mijn dochter zodra ze naar de middelbare school gaat de beugel alleen nog maar ’s nachts hoeft te dragen. “Overdag heb je dan nog wel een slotjesbeugel.” Ik krijg ook nog een pakket papieren mee met meer informatie over het behandelplan en de kosten van een beugel.

We krijgen de tijd om aan het idee te wennen. Natuurlijk maakt mijn dochter zich druk over hoe ze er straks uit zal zien. Ze is er ook even verdrietig over. Dat snap ik ook wel. Je gaat naar de orthodontist voor een beugel zoals iedereen heeft en komt naar buiten met een ijzerwerk voor je gezicht. Dat is even slikken.

Thuis duik ik weer achter de computer. Ik wil alles weten over de verschillende beugels. Misschien is er toch nog een andere optie. Ik kom erachter dat er heel veel verschillende soorten beugels zijn. De buitenboordbeugel lijkt mij de meest gebruikelijke voor de specifieke afwijking die mijn dochter heeft.

“Wat doe je mam?” Ik laat zien waar ik naar op zoek ben. Samen bekijken we foto’s van meiden met beugels. We komen ook een leuk filmpje tegen van jonge meiden die vloggen over hun beugels. Met praktische tips die mijn dochter goed kan gebruiken. Langzaam aan wennen we aan het idee. Mijn stoere dame met een buitenboordbeugel. Om uiteindelijk een gaaf gebit over te houden!

En zeg nou zelf, dit staat toch helemaal niet gek?

Verschillende beugels in uiterlijk en qua kosten

Denk jij ook dat je kind een beugel moet? Er bestaan heel veel verschillende beugels. Er zijn binnen- en buitenbeugels. Ook zijn er uitneembare en vaste beugels. Mamsatwork zet alle verschillende beugels even voor je op een rij:

Voorbeelden van binnenbeugels:

  • Een plaatje. Dit is een plaat van kunsthars die tegen het verhemelte aansluit, met veerkrachtige draden worden tanden en kiezen verplaatst.
  • Een blokbeugel. Deze wordt meestal ingezet om de groei van de onderkaak te beïnvloeden.
  • Headgear of ook wel de buitenboordbeugel genoemd. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de kiezen naar achteren. Een deel van de headgear zit in de mond en een gedeelte buiten de mond.

Vaste beugels:

  • De meest bekende beugel: de slotjesbeugel. Deze vaste beugel, ook wel plaatjesbeugel genoemd, kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden).
  • Spalkjes. Dit zijn dunne gevlochten draadjes, die met een klein druppeltje lijm op elke tand geplakt worden. Meestal wordt dit ingezet tegen het einde van een behandeling.

Praktische tips voor jou en je beugelbekkie

  • Het kan zijn dat jouw kind net als mijn dochter haar beugel in eerste instantie helemaal niet ziet zitten. Ga dan samen op zoek naar informatie en tik eens beugel of buitenboordbeugel in op youtube. Hierboven het filmpje waardoor mijn dochter inzag dat het helemaal niet raar is om een buitenboordbeugel te moeten dragen. Wat een leuke en stoere meiden!
  • Zorg dat je er op tijd bij bent! Vraag je tandarts of zij eens goed wil kijken naar het gebit van je kind. Zoek ook ruim op tijd uit hoe het zit met je verzekering. Soms is het nodig om in een wisselgebit al beugels te plaatsen. De kosten van een beugel variëren en zijn afhankelijk van het type beugel dat je kind nodig heeft en de duur van het behandeltraject.
  • Tijd is goud waard. Hoe langer je kind de uitneembare beugel draagt, hoe sneller de behandeling zal verlopen.
  • Kies je kussen. Het kan prettiger zijn als je kind met een beugel op een wat zachter of juist harder kussen slaapt. Voor mijn dochter heb ik een extra dik en zacht kussen uitgezocht waar haar buitenboordbeugel een beetje in weg zakt. Ze slaapt heerlijk en dat zijn allemaal weer extra uren. Dus sneller beugelbekkie af 🙂 .

Heeft jouw kind al een beugel? Wat zijn jouw ervaringen en hoe lagen de kosten van een beugel bij jullie? We zijn benieuwd!

1 gedachte over “De kosten van een beugel: tips voor ouders van beugelbekkies”

  1. Goed inderdaad om even het internet af te speuren naar verzekeringen. Ik heb er ook een afgesloten voor mijn dochter die een beugel kreeg. Wees er wel optijd bij, want de wachtrijen zijn echt lang. ook ik heb dat ervaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven