Ook last van koude en handen voeten? Dit kun je eraan doen!

Veel mensen hebben last van koude en handen en voeten. Dit vervelende kwaaltje komt bij vrouwen nóg meer voor dan bij mannen. Gemiddeld heeft 30 % van alle vrouwen hier last van. We schreven al eerder over de oorzaken en het ontstaan van koude voeten en in dit artikel delen we tips over wat je kunt doen om geen last meer te hebben van koude handen of voeten.

Slechte doorbloeding is oorzaak van koude handen en voeten

Eén oorzaak voor de koude handen en voeten kan een slechte doorbloeding zijn. In dit artikel over koude voeten staat een fijne uitleg hoe het komt dat je van die ijsblokken als voeten kunt hebben. Eén van de oorzaken is een slechte doorbloeding. Om dit aan te pakken kun je het volgende doen en laten:

Geen elastiekje meer om je pols binden

Doe jij dat ook vaak? Een elastiekje om je pols heen binden? Zelf wissel ik meerdere keren op een dag van los naar vast haar. En dan is het superhandig als dit elastiekje aan mijn pols zit. Alleen is het voor de doorbloeding niet bevorderend. Het is beter om toch maar een ander bewaarplekje voor het elastiekje te zoeken, je broekzak bijvoorbeeld.

Met je benen over elkaar zitten

Met je benen over elkaar zitten is ook niet fijn voor de doorbloeding en zorgt ook voor koude handen en voeten. Mocht je vaak een rok of jurk dragen dan is het nog beter om beide benen tegen elkaar aan te houden en zo op de grond te zetten.

Wisselbaden tegen koude handen en voeten

Wisselbaden hebben daarentegen juist een goed effect op de doorbloeding. Als je wel eens naar de sauna gaat, ben je er vast bekend mee. Het idee van een wisselbad is dat je eerst je voeten en/of handen in warm water houdt en daarna in koud water. Door dit meerdere keren af te wisselen, wordt de doorbloeding op gang geholpen. En daarnaast is je huid je ook nog dankbaar.

Laat je masseren!

Ja echt, een massage is goed voor de doorbloeding. Kijk je partner lief aan en laat je koude handen en voeten eens lekker masseren. En als deze dit niet wil, dan kun je ook een massage boeken natuurlijk.

Regelmatig bewegen

Ook regelmatig bewegen is goed voor de doorbloeding. Haal jij het om een half uur te bewegen per dag? Dan ben je super op weg! Anders kun je wellicht zoveel mogelijk de trap nemen, lopend naar de supermarkt gaan en de fiets pakken voor korte ritjes en de auto laten staan. Regelmatig bewegen is natuurlijk sowieso gezond voor je, maar werkt dus ook nog eens tegen koude handen en voeten.

Voeding helpt mee om je voeten en handen te verwarmen

Behalve het stimuleren van de doorbloeding kan voeding ook een zorgen voor warme handen en voeten. Zo zorgt pittig eten ervoor dat het stofje endorfine vrijkomt. Een gelukshormoon mét pijnstillend effect. En dat helpt weer mee tegen die koude voeten en handen.

Een andere tip die ik las is dat je verwarmende voeding dient te eten of te drinken. Denk dan aan warme kruidenthee of gebruik speciale kruiden. Kruiden die een verwarmend effect hebben zijn gember, kaneel, rozemarijn, peper, cayennepeper en rozemarijn. Volgens mij moet je er wel een lading van eten en drinken, maar alle beetjes helpen mee 😉 .

Gebruik de warmte van de natuur

Wollen sokken houden koude voeten echt warm. Bedankt schaapjes! Als je dit teveel vindt kriebelen, kun je ook sokken van bamboe aandoen. Of twee katoenen sokken over elkaar.

Verder helpt het om koude handen en voeten in te smeren met vaseline. Doe dit wel voor het slapengaan bij je voeten, anders glibber je door het hele huis. Door de vaseline wordt lichaamswarmte beter vastgehouden. Het heeft dus een isolerende werking.

Koude handen en voeten in huis

Laatst was ik op bezoek bij onze buurvrouw. Ze heeft als regel dat bezoek de schoenen uit moet. Prima natuurlijk, alleen heeft ze een stenen vloer. En als je al snel koude voeten hebt, dan lijkt het of die kou tot je hoofd toe naar boven trekt. Zelf vind ik dikke wollen sokken niet altijd prettig in mijn schoen zitten, die worden er zo krap van en het staat ook niet super hip toch? Daarnaast kunnen ze ook wel prikken. Liever een andere oplossing in mijn geval dus.

Gelukkig had ze – na opmerkingen van anderen – een alternatief voor: een pantoffelmand. In deze mand zitten allerlei spaanse sloffen. Ken je ze nog? Die pantoffels die je vroeger wellicht voor Sinterklaas kreeg? Deze houden je voeten wel iets warmer dan alleen een katoenen sok.

Wat voor mij het beste werkt, naast al deze tips, is een pantoffel met schapenwol erin. Bij een moeder uit de klas van mijn zoon zag ik de Warmbat pantoffels. Afkomstig uit Australië en gevuld met schapenwol, beetje soortgelijk aan Uggs. Ze vertelde me dat ze super warme voeten had sinds ze deze droeg. En dat ze er ook nog buiten mee kan lopen.

Zelf draag ik bij ons thuis binnen ook geen schoenen. Mede omdat onze jongste net begint te kruipen, maar ook omdat ik vaak op hakken loop. Binnenshuis wil ik mijn voeten dan wat rust gunnen. Ik heb besloten om voor mijn verjaardag toch die pantoffels met schapenwol te vragen. Want warme voeten zijn wel super fijn! En ik kom er sneller van in slaap, dat telt ook zwaar mee toch?

Tips tegen koude handen en voeten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven