Zo organiseer je een geslaagd kraamfeest

Een kraamfeest geven wordt steeds populairder, steeds meer ouders kiezen ervoor om een feest te houden om de geboorte van hun kindje te vieren. Het organiseren van een kraamfeest kun je groots aanpakken maar je kunt het ook klein houden, het is maar net wat je zelf fijn vindt.

Eigenlijk is het ook helemaal niet zo vreemd zo’n kraamfeest, je viert tenslotte ook altijd de verjaardag van jezelf en je kinderen. Waarom zou je dan de geboorte niet vieren? En een kraamfeest past uitstekend in het rijtje van een gender reveal feestje en de babyshower.

Daarnaast heeft het veel voordelen om dat te doen door het geven van een kraamfeest, in plaats van iedereen onafhankelijk van elkaar langs te laten komen.

10 tips om een origineel kraamfeest te organiseren

Hieronder lees je handige tips hoe jij een geslaagd kraamfeest kunt organiseren.

Een kraamfeest organiseren, waarom zou je?

Een kraamfeest heeft veel voordelen. Een ervan heb ik hierboven al verklapt, maar zal ik nog een keer herhalen voor je. Het is namelijk het grootste voordeel van een kraamfeest organiseren als je het mij vraagt.

Door het geven van een kraamfeest ben je in één keer klaar en heb je niet allemaal korte bezoekjes direct na je bevalling. Je kunt zelf een datum kiezen, bijvoorbeeld een aantal maanden na de bevalling zodat jezelf inmiddels ook weer een beetje de oude bent. Op die manier kun je zelf ook veel meer genieten van alle aandacht.

Maar je kan het natuurlijk ook gewoon een maandje na de bevalling doen. Het is maar net hoe jij je voelt. Hoe langer je het geven van je kraamfeest uitstelt, hoe groter de kans dat mensen toch ook van te voren nog even langs willen komen. Wacht er dus niet te lang mee.

Zorg voor een goede voorbereiding van je kraamfeest

Een kraamfeest organiseren heeft wel wat voorbereiding nodig dus begin hier op tijd mee. Sterker nog, je kan er gewoon al tijdens je zwangerschap mee beginnen natuurlijk.

Na de bevalling heb je het vaak erg druk met je newborn en om dan ook nog een kraamfeest te organiseren, is wellicht wat te veel. Dus regel wat je kan al van te voren (zonder een exacte datum vast te leggen, dat kan ook gewoon na de geboorte),

Tip: maak een klein draaiboek en leg alles goed vast, dat scheelt weer als die kleine er straks is.

Door op tijd te beginnen en na te denken over onder andere een locatie, eten, wie je uit wilt nodigen, thema en een mogelijke datum kun je een hoop stress voorkomen.

Organiseer je een groot kraamfeest en wil je een lokatie daarvoor vastleggen? Dat is het wel slim om de datum al voor de geboorte vast te leggen. Dan kan je ook de datum van je kraamfeest op het geboortekaartje laten drukken, dit scheelt uiteindelijk geld en tijd.

Én je voorkomt dat bezoek alvast langskomt nog voordat je hebt kunnen laten weten dat je een kraamfeest gaat organiseren.

Maak een cadeaulijst bij het organiseren van je kraamfeest

Het is ook slim om een cadeaulijst te maken voor je kraamcadeaus als je een kraamfeest gaat organiseren, dit kun je bijvoorbeeld online doen en delen met alle genodigden. Zo voorkom je dat je dubbele kraamcadeaus krijgt en kun je ook vragen wat je graag zou willen hebben en wat je nog nodig hebt.

Wil je liever geen cadeaus vragen, laat de gasten dan een donatie doen aan een goed doel. Of doe een gift voor één goed doel, bijvoorbeeld Unicef, en geef het rekeningnummer door zodat iedereen een mooi bedrag kan doneren.

Ga je een kraamfeest organiseren? Dan vind je hieronder tot slot nog een aantal handige tips:

  1. Wil je een kraamfeest op locatie doen, regel dit dan ruim op tijd.
  2. Wees niet bang om hulp in te schakelen. Vraag bijvoorbeeld je familie of vrienden om eten mee te nemen of laat de catering doen door een bedrijf. Het is ook leuk wanneer het kraamfeest gezellig is aangekleed en ook hier kun je gerust hulp voor vragen, vele handen maken immers licht werk!
  3. Een thema kan leuk zijn voor een kraamfeest, bijvoorbeeld iets met kleuren, dieren of bloemen. Je kunt ook een dresscode koppelen aan het thema.
  4. Zorg dat er foto’s worden gemaakt van het kraamfeest. Je zou ook kunnen overwegen om een aantal Polaroid camera’s neer te leggen, zo kunnen de gasten zelf foto’s maken en deze bijvoorbeeld op een fotowand plakken.
  5. Verzin leuke activiteiten voor je gasten, verzin bijvoorbeeld grappige spelletjes of leg een gastenboek of invulboek klaar waar de gasten hun wensen voor de baby in kunnen schrijven. Zo heb je ook meteen een leuke herinnering voor later.
  6. Zorg ook voor voldoende rust voor de baby en voor jezelf, creëer bijvoorbeeld een rustig hoekje.
  7. Het is handig als je op de uitnodiging ook een eindtijd noteert, zo weten de gasten wanneer het tijd is om te gaan en voorkom je ongemakkelijke situaties.
  8. Maak een bedankje voor je gasten, bijvoorbeeld een luxe zakje of doosje met daarin snoepjes en een persoonlijk kaartje.

Het organiseren van een geslaagd kraamfeest is echt niet ingewikkeld, het is vooral belangrijk om een goede voorbereiding te hebben en te letten op een aantal punten.

Vergeet daarnaast ook vooral niet te genieten van je kraamfeest en mooie herinneringen te maken, dat is toch waarvoor je het uiteindelijk doet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven