Kraanwater dag op school. Een betuttelend of juist gezond initiatief?

Vandaag heb ik een interview met Daan. Zij maakt deel uit van de kinderact Raak! (bekend van RTL Telekids en Nickelodeon) dat liedjes en videoclips maakt voor kids. In het kader van de landelijke campagne ‘kraanwater graag’ hebben zij samen met Yes-R en Juvat Westendorp het kraanwaterlied #goedgedaan gemaakt als aftrap voor de kraanwaterdag. Zij worden daarin gesteund door Jongeren Gezond op Gewicht en het Voedingscentrum.

Raak!

Het doel moge duidelijk zijn: op elke basisschool een vaste kraanwaterdag per week, want Nederlands kraanwater is lekker en gezond. Even geleden schreven we trouwens al over een soortgelijk initiatief bij de kinderdagverblijven.

Alleen kraanwater op school

Hoewel ik langzamerhand echt knettertjegek word van alle zogenaamde ‘dit mag niet, of wacht, nu toch wel, maar het is beter dan of is bewezen dat’, moet ik toegeven dat water inderdaad ook gewoon écht gezond is.
Dus in dit geval, wanneer het om 1 dag per week gaat, vind ik dit initiatief niet betuttelend.
Op de school van de dochter van een vriendin in een naburig dorp wordt er elke dag kraanwater gedronken. Niets meer, niets meer. Mijn vriendin heeft er geen moeite mee, eerlijk gezegd zou ik dat ook niet hebben, maar betuttelend vind ik het wel.

Een vitamine-C bruistablet in de broodtrommel is ook een optie?

Wat is er mis met een beker lekkere melk, optimel of ranja? Zelf heb ik zo af en toe ook echt eens behoefte aan een dosis suiker, krijg ik energie van als ik me flauw voel. Zolang ik mijn kind geen frisdranken als cola, energydrinks, likeurtjes, breezers of blikken bier meegeef is er toch niets aan de hand? Of stevenen we straks af op verse smoothies of groentesapjes in de klas en verdwijnt de ouderwets lekkere boterham met pindakaas waar je zo sterk, groot en schaatser van wordt?
‘Tomatensapje met of zonder peper lieverd? Of heb je liever dat ik je thermoskan vul met gazpacho?’

Nee, alle gekheid op een stokje. Doe lekker wat jij denkt dat het beste is voor je kind. Of dat nou een pakje Taksi of Wicky, een beker versgeperste jus d’orange of groentesmoothie is. Zolang je je gezond verstand gebruikt en het de ontwikkeling van je kind niet in de weg staat en hij/zij voldoende energie binnen krijgt om goed te kunnen presteren, is het toch prima? Maar van wat meer kraanwater drinken, wordt niemand slechter. Ook ik niet 🙂

Vind jij het een goed initiatief? Of wordt er op de school van jouw kind al aandacht aan besteed?

httpv://youtu.be/RfPpa6HlTIU

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven