Krabpaal of krabmeubel aanschaffen: waar moet je op letten

Katten zijn dol op krabben! Met een kat in huis mag een goede krabpaal of krabmeubel dus zeker niet ontbreken! Wist je dat katten hiermee niet alleen hun nagels scherpen, maar ook hun territorium markeren? Wanneer de kat met zijn nagels over een oppervlakte of voorwerpt krabt, scheiden de kliertjes aan de onderkant van de voet, zweet en fermonen af. Dit zorgt voor een unieke geur. Naast de geur zijn ook de zichtbare sporen een duidelijke boodschap voor andere katten: hier woon ik. Het krabben heeft voor een kat dus meerdere functies. Maar je wilt natuurlijk niet dat jouw beklede trap, bank of tafel wordt ‘gemarkeerd’ door jouw kat. Gelukkig biedt een krabpaal of krabmeubel uitkomst!

Stockfoto van krabbende kat door Svetlana Rey

Waarom een krabpaal of krabmeubel aanschaffen?

Naast dat jouw interieur ongeschonden blijft zijn er meerdere redenen waarom het belangrijk is om voor jouw kat een krabpaal of krabmeubel aan te schaffen. Wij zetten ze even voor je op een rij:

  • Allereerst werkt jouw kat aan zijn conditie. Want wist je dat een krabmeubel ideaal is voor jouw kat op zijn pezen en spieren te strekken? Hiermee blijft je kat dus soepel, wat hij van nature nodig heeft om te jagen.
  • Daarnaast onderhoudt jouw kat zijn nagels aan de krabpaal en/of het krabmeubel. Scherpe nagels zorgen voor grip en het vermogen om goed te kunnen klimmen. De krabpaal zelf maakt de nagels niet scherper, maar door het krabben slijt de hoornlaag en komen de scherpe nagels tevoorschijn.
  • Nog een belangrijk punt is dat jouw kat zich door het krabben aan de krabpaal en/of het krabmeubel kan ontspannen. Waar een mens met beweging een hoop stress kan loslaten, gebruikt een kat de krabpaal om stress te verminderen. Zie het als een uitlaatklep!
katten krabmeubel
krabmeubel
krabpaal

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een krabpaal of meubel?

Allereerst is het belangrijk dat jouw kat zijn of haar krabbehoefte kan bevredigen. Afhankelijk van de energie en conditie van jouw kat schaf je een passend exemplaar aan. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een uitgebreid krabmeubel neer te zetten bij een relatief luie kat. Terwijl een kat met een bereconditie zich juist te weinig kan uitleven met een simpele krabpaal. Daarnaast is het afhankelijk of je een indoor- of outdoorkat hebt én hoe groot jouw woning is. Vooral bij de kleinere woningen is een krabpaal welke flink de hoogte ingaat ideaal! Zo kunnen ze naast krabben ook lekker spelen of een dutje doen in een van de kattenmanden in het meubel.

Tip: Heb je meerdere katten? Dan is het zeker verstandig om één krabpaal per kat plus één krabpaal extra te hebben, zodat je de katten een keuze biedt!

Verschillende soorten krabpalen en/of krabmeubels

Krabpalen en krabmeubels zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld krabpalen welke je neerzet, maar ook krabpalen die je aan de muur kunt bevestigen. Zo kan jouw kat de hoogte wat meer opzoeken. Voor de ‘luie kat’ zijn de middelmaat krabpalen geschikt, terwijl de grotere meer uitgebreide krabpalen en krabmeubels speciaal voor de rauwdouwers zijn. Of natuurlijk voor de grotere raskatten zoals bijvoorbeeld de Maine Coon of Noorse boskat. Daarnaast zijn er ook krabtonnen, deze zijn compacter dan een krabmeubel en staan chique in jouw interieur.

Buitenkatten hebben vaak wat minder behoefte aan uitgebreide krabmeubels vergeleken met een kat die alleen binnenshuis zijn energie kwijt kan.

Waar zet je een krabpaal of krabmeubel neer?

Zet een krabpaal of krabmeubel op een plek waar de kat veel is, dit hoeft niet per sé de woonkamer te zijn, maar dit kan ook een andere ruimte zijn. Kies in ieder geval voor een plek in de looproute van de kat! Zet je een krabpaal of krabmeubel namelijk in de hoek van een kamer? Dan heb je de kans dat je kat er geen gebruik van gaat maken, omdat de krabpaal dan niet in zijn of haar looproute staat. Hij kiest dan een ander meubelstuk uit dat wel op zijn route ligt! Je kunt ook meerdere krabpalen op of naast de looproutes van je kat zetten, zo geef je afwisseling aan de kat.

Ben jij een trotse katteneigenaar? En heb je nog geen krabpaal of wil je een nieuwe krabpaal aanschaffen, dan zou ik eens bij ZOO&ZO gaan snuffelen voor een groot assortiment aan de leukste krabpalen. ZOO&ZO is de grootste en meest verrassende dierenspeciaalzaak van Nederland en met 5000m² winkelvloeroppervlakte een ware oase voor elke dierenliefhebber. Heb je geen ruimte voor een mooi krabmeubel? Kies dan voor wat leuke kattenspeeltjes of een krabmat die je op de vloer kan leggen, zodat je kat zich toch kan vermaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven