Krimml watervallen in Oostenrijk, een prachtige wandeling van 4 kilometer

Wow, één woord voor de Krimml watervallen in Oostenrijk. En dat ene woord dekt de lading volledig op de eerste dag van de vakantie. Na een dagje reizen -op zwarte zaterdag die helemaal niet zo zwart bleek te zijn- hebben we de Krimml watervallen bezocht bij Krimml, gelegen in het Nationaal Park de Hohe Tauern. De hoogste waterval van Europa. Ruim 380 meter indrukwekkende waterval die in verschillende etappes is opgedeeld.

Op een uurtje rijden van ons Landal park in Viehhofen ligt Krimml (vlakbij Köningsleiten waar we in de winter al vaker vertoefd hebben). De weg er naartoe gaat voorspoedig. Ook al is het een uurtje rijden, het zijn geen kleine bergweggetjes maar gewoon wegen tussen de bergen door waar we lekker door kunnen karren.

krimml watervallen

De ochtend start met onweer en regen, maar we besluiten toch om te gaan. Er was mooi weer voorspeld, voor de hele week trouwens, dus we gaan ervan uit dat het nog bijtrekt. Onderweg zien we al dat we de blauwe lucht tegemoet rijden. Lekker! Na een uurtje stappen we uit op P3, waar we € 5,00 betalen voor het parkeren van de auto. Dom dom dom blijkt achteraf, want met de SalzburgerLand Card hebben we eigenlijk ‘recht’ op gratis parkeren op P4 😉 . Het is maar dat je het weet, als je die kant opgaat.

Waarom de Krimml watervallen in Oostenrijk?

De Krimml watervallen staan hoog op ons to-do lijstje tijdens ons weekje vakantie in Oostenrijk. Aan de foto’s zie je wel waarom! De afgelopen jaren hebben we namelijk vooral in Frankrijk en Spanje doorgebracht. Op luxe campings, met mooie stacaravans, mooiere stranden en nog mooiere zwembaden hebben we hele fijne vakanties gehad. Heerlijk, maar nu dus hoog tijd voor iets anders. Oostenrijk. En wandelen. Hebben we jaren geslenterd over boulevards, nu gaan we het echte werk tegemoet.

Een aantal maanden geleden hebben we dan ook allemaal nieuwe wandelschoenen gekocht om deze vakantie goed beslagen ten ijs te komen. En die hebben vandaag de vuurdoop gehad 😉 .

krimml watervallen 1e deel

Hoe lang duurt de Krimml watervallen wandeling?

Ga je voor de wandeling naar de top van de Krimml watervallen, dan moet je rekenen op een wandeling van 4 kilometer. De duur van de wandeling staat in de boeken op ongeveer 1,5 uur. Wat mij betreft mag die duur ietsje bijgesteld worden. Heb je een goede conditie en geen kinderen bij je? Tja, dan kan je in een krappe 1,5 uur best de tocht maken. Moet je trouwens niet te lang stilstaan bij alle uitzichtpunten om mooie foto’s te maken, want daar is dan geen tijd voor 😉 . Wij hebben van ongeveer 13.30 tot 17.30 gewandeld, genoten, wat gedronken en gegeten én uiteraard foto’s gemaakt en gefilmd. Je kan dus met gemak een middag onder de pannen zijn daar.

Krimml watervallen, het bos

Verschillende etappes

De Krimml watervallen kan je in verschillende etappes verdelen. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die ‘alleen’ maar onderaan de waterval gaan kijken, het merendeel besluit de eerste etappe te doen. Overigens is het gedonder van de waterval onderaan wel het meest indrukwekkend. Wat een power. En wat een rondsproeiende nevel, zelfs vanaf een afstand word je nog nat, maar ga je op de rotsen staan dan kan je jezelf na eventjes bijna uitwringen.

Lees ook: heerlijk wandelen doe je ook in de Baai van de Somme, Frankrijk

De eerste etappe van de waterval is al best wel een behoorlijke. Hij loopt door tot aan het restaurant en onderweg komen we verschillende kindjes tegen die ‘mopperen’ en vragen hoe lang het nog duurt. Naar schatting is dit 2,5 kilometer lopen naar het restaurantje. Een mooie plek om even lekker te lunchen of wat te drinken. Rete-druk, dat wel 😉 .

Met het lopen van de eerste etappe heb je overigens wel 2 van de 3 etappes van de waterval goed gezien vanaf de verschillende uitkijkpunten. De laatste ‘val’ zie je het beste als je ook de 2e etappe vanaf het restaurant naar de top nog loopt. Op verschillende uitkijkpunten kan je zo dicht bij de waterval komen dat de nevel je gewoon echt nat maakt. Heerlijk verfrissend in de zomer en met prachtige regenbogen als gevolg.

krimml watervallen

Laatste etappe helemaal naar de top

Eerlijk is eerlijk, als we de kids hadden laten kiezen, dan waren we na de tussenstop weer naar beneden gegaan. Maar die keuze was er wat ons betreft niet 😛 . Nu we dan toch hier zijn moeten we ook naar de top, nietwaar? Dit laatste stuk naar de top is nog ongeveer 1,5 kilometer, maar daar zitten nog wel flink wat steile stukken tussen. We beloven de kids een ijsje als we weer terug zijn van de top en ‘of we go’.

Ik merk zelf onderweg dat ik zo nu en dan echt even moet uitrusten. Ik hijg als een paard, maar heb ook snel last van hoogteziekte, dus ik weet niet zeker of dit nu gebrek aan conditie is of dat ik gewoon zuurstof tekort kom. Meestal ben ik na een paar minuten weer op adem en kan ik weer verder. Bij het afdalen heb ik overigens nergens last van!

krimml watervallen boven

Geschikt voor jong en oud

Wat ons wel opvalt is dat de Krimml watervallen door iedereen ‘bevochten’ worden. We zien jong en oud naar boven lopen – en ook weer terug. Er komen baby’s mee in draagzakken, maar er worden ook hele kinderwagens naar boven geduwd. Dat laatste vind ik dan wel weer echt knap…. die mannen duwen zich een breuk!

krimml watervallen

Wat moet je meenemen op deze wandeling?

Het is wél handig om gewoon goede wandelschoenen aan te hebben, of op zijn minst fijne, sterke sneakers. Met een gewoon schoentje kom je op de Krimml watervallen niet fijn naar boven, en op je slippers al helemaal niet. Op de steilere stukken heb je de steun van je schoenen nodig. Niet alleen als je naar boven loopt, maar ook naar beneden.

Je ziet wandelaars met wandelstokken en kinderen met gewone stokken. Maar genoeg mensen hebben niets bij zich ter ondersteuning. Prima te doen.

Een rugzak met wat water erin is fijn, maar niet persé noodzakelijk. Wij hadden wel wat bij ons. Ook broodjes, een koekje en een appel kwamen goed van pas. Zoals gezegd… je kan prima lunchen in het restaurantje, maar ik vond het leuk om een beetje de volledige beleving mee te krijgen. En dat betekende dus met zijn viertjes op een rotsblok dichtbij het water een broodje opeten.

krimml watervallen met regenboog

Wat kost de wandeling bij de Krimml watervallen

Voor de kosten hoef je het niet te laten. Je betaalt voor volwassenen € 3,00 per persoon en voor kinderen tot 15 jaar geloof ik maar € 1,00. Neem je je eigen lunch en drinken mee dan kan je het daartoe beperken.

Met de Salzburgerland Card betaal je niets extra’s voor een bezoek aan deze watervallen en is dus zelfs het parkeren inbegrepen. Let wel op: parkeren doe je dan op P4!

Ben je niet van de grote mensenmassa’s, bereid je dan een beetje voor. Want het is hier druk! Jaarlijks gaan er namelijk 400.000 mensen naar boven. Gelukkig gaan ze niet allemaal helemaal naar de top, het laatste stuk is dus duidelijk rustiger.

De watervallen zijn geopend vanaf half april tot eind oktober.

Lees ook: ook op onze vakantie op Tenerife met de kinderen hebben we fijne wandelingen gemaakt. Helaas was de top van de Teide niet bereikbaar 🙁 .

Tip: Wil je meerdere activiteiten doen in je vakantie in Oostenrijk, bekijk dan even de voordelen die je kan behalen met de Salzburgerland Card. Bij meer dan 190 activiteiten krijg je gratis toegang of fikse korting!

krimml watervallen

Vragen van onze kinderen tijdens deze wandeling

Het leuke van het maken van dit soort wandelingen zijn de vragen die bij je kinderen naar boven komen borrelen:

 • Hoeveel liter water komt hier per minuut naar beneden?
 • Hoe hoog is de waterval?
 • Hoe zien de Krimml watervallen er in de winter uit?
 • Is er wel eens iemand ingevallen?

Het aantal liters water wat per minuut naar beneden komt (bij hoogwater): Er komt 57,2 m3 per seconde naar beneden. Dat is 57.000 liter per seconde en dus 3.420.000 liter per minuut (!)

De waterval is 380 meter hoog.

Zo zien de watervallen er in de winter uit en bij mijn weten is er nooit iemand ingevallen.

Ook leuk bij de Krimml watervallen

Ga je de wandeling doen, dan vind je onderaan de watervallen nog een leuk speelelement waarin je kan zien hoeveel water er valt in de verschillende seizoenen. Voor kinderen is het vooral leuk om op de verschillende seizoenen te staan en vervolgens onder de regenbui door te rennen.

krimml

Krimml wasserwelten

Deze hadden we nog op ons programma staan, maar helaas waren we hier te laat voor. De wasserwelten sluit namelijk om 17.00 en toen waren wij nog niet beneden 😉 . Je vindt de ingang van de Krimml wasserwelten in ieder geval in het gebouw waar je ook de tickets voor de watervallen koopt. De kosten liggen op € 9,40 per persoon maar koop je een combi ticket met de Krimml watervallen dan ben je goedkoper uit. Dit outdoor aquapark schijnt zeker de moeite waard te zijn, ook al zie je dat er aan de buitenkant niet helemaal van af.

Heb jij deze hoogste waterval van Europa al eens in het echt gezien?

 

TIP:Wij verblijven zelf deze vakantie in Viehhofen, bij Landal Greenparks
Rehrenberg. Een prima locatie met perfecte appartementen en wat ons betreft echt centraal gelegen voor de vele uitstapjes die we willen maken. We hebben maximaal een uur gereden naar de verste locaties waar we geweest zijn, heel goed te doen dus!

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

6 gedachten over “Krimml watervallen in Oostenrijk, een prachtige wandeling van 4 kilometer”

 1. Hallo, leuk verslag, wij gaan volgende week eens kijken, nu heb ik gehoord dat er een busje rijdt van beneden naar boven en dan kun je naar beneden wandelen. Weten jullie waar dat is? Kan dat namelijk niet terug vinden op het internet.

  1. Nou je het zegt Karin, kan ik me daar vaag iets van herinneren, van een busje. Maar helemaal zeker weten doe ik het niet sorry. Dat busje zal dan overigens wel een andere route nemen, maar via de terugweg kan je natuurlijk ook genieten van de uitzichten. En ik snap ook dat dit met kleinere kinderen misschien wel een slimme oplossing is 😉 . Ik hoop dat je van de mooie tocht kan gaan genieten, of je de Krimml watervallen van boven naar beneden loopt of andersom.

 2. Avatar foto
  Anneke Noorderwerf

  Hallo, wat een mooi verslag heeft u geschreven over de watervallen en de wandeling, vroeger (38 jaar geleden) ben ik er een keer geweest en we willen (man, gehandicapte zoon en ik) er deze vakantie naar toe. Weet u ook of er een mogelijkheid is om met de auto of eventueel taxi omhoog te gaan? Anders is het door ons niet mogelijk. Alvast bedankt voor het antwoord! Met vriendelijke groet, Anneke

 3. Hoi Joyce,

  leuk om je verslag te lezen. Vraag: sta je na die ongeveer 1 1/2 uur/ 4 km weer op de parkeerplaats bij je auto, of moet je dezelfde afstand eerst weer afleggen naar beneden..?

  1. Je moet dezelfde afstand weer naar beneden Froukje, maar naar beneden toe vond ik zelf een stuk eenvoudiger 😉 . En gaat dan ook snleer dan omhoog. Het is echt de moeite waard! Ik wens je alvast veel plezier. Geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven