Welke kruiden gebruik je in de slowcooker en hoeveel?

De slowcooker is een fantastisch apparaat waarmee je de meest smaakvolle gerechten op tafel tovert. Toch kan het zomaar voorkomen dat jouw lekkere gerecht helemaal nergens naar smaakt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het aantal kruiden wat al dan niet is toegevoegd aan de slowcooker.

In deze blog vertel ik je alles over welke kruiden het meest gebruikt worden in de slowcooker en hoeveel je er eigenlijk van dient te gebruiken.

welke kruiden gebruik je in de slowcooker en hoeveel

Het verschil tussen verse en gedroogde kruiden

Je hebt twee soorten kruiden, verse kruiden en gedroogde kruiden. De gedroogde kruiden die gebruik je al vanaf het begin van het koken in de slowcooker en de verse kruiden gebruik je bijvoorbeeld in het laatste half uur, óf als garnering vlak voor het serveren van je slowcooker diner.

Gedroogde kruiden in de slowcooker

Zoals hierboven aangegeven gebruik je de gedroogde kruiden al in het begin dat je je gerecht klaar maakt. Door kruiden vroeg in het kookproces toe te voegen, krijgen ze de kans om hun aroma’s volledig vrij te geven.

Dat doe je met gedroogde kruiden die gemalen zijn, maar ook met gedroogde kruiden zoals kruidnagel en laurier, of gedroogde chilipepertjes bijvoorbeeld.

De gedroogde kruiden die je in zijn geheel toevoegt aan de slowcooker, wil je voor het eten ook weer verwijderen. Een handige tip hierbij is het gebruik van een thee-ei voor hele kruiden. Zo kun je ze makkelijk verwijderen voordat je het gerecht serveert. In een stoofpotje waar alles door elkaar zit vind je ze anders niet heel makkelijk terug.

Verse kruiden in de slowcooker

Verse kruiden daarentegen, zoals basilicum, bieslook en peterselie, zijn delicate smaakmakers. Voeg ze pas toe in het laatste half uur van de kooktijd, of gebruik ze als garnering vlak voor het serveren. Op deze manier behouden ze hun frisse smaak en levendige kleur.

Maar, zoals altijd, zijn er uitzonderingen op de regel. Harde kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie kunnen gerust een paar uur mee sudderen in de slowcooker zonder hun smaak te verliezen.

Hoeveel kruiden gebruik je in de slowcooker?

Mijn ervaring is dat de meeste slowcooker recepten meer kruiden nodig hebben om volledig op smaak te komen dan gerechten die je zo in de pan maakt. Maar hoeveel is nu eigenlijk genoeg?

Dit is, uiteraard, een kwestie van balans en persoonlijke smaak. Daarom begin ik bij een nieuw recept altijd voorzichtig en voeg ik eventueel later wat extra gedroogde kruiden toe.

Het voordeel van gedroogde kruiden is namelijk dat je ze ook nog wat later in het kookproces kan toevoegen. Dat maakt qua bereiding niet zoveel uit en zo kan je de smaak eerst goed testen en dan eventueel aanvullen als dat gewenst is.

Hét slowcooker kookboek

Zodra je meer ervaring hebt zul je vanzelf ontdekken van welke kruiden je in het begin al wat meer kunt toevoegen aan de slowcooker. Denk bijvoorbeeld aan peterselie of bieslook, dit zijn redelijk ‘vlakke’ smaken. Of je nu 1 of 2 eetlepels gedroogde peterselie of bieslook toevoegt aan een recept, dat maakt qua smaak geen heel groot verschil.

Bij Italiaanse kruiden of chilipoeder of iets dergelijks vind ik dat zelf heel anders. Daarbij zal ik dan ook altijd met kleinere hoeveelheden beginnen en later naar wens in het gerecht aanvullen.

Uiteraard heb ik in mijn slowcooker recepten al de juiste hoeveelheden kruiden getest dus die kan je zo maken.

Tip: Weet je niet zeker of je met een bepaald soort kruiden voorzichtig moet zijn of dat je juist wat royaler mag zijn? Voor mij werkt het goed om er even aan te ruiken. Als de geur van de gedroogde kruiden in het potje ‘heftig’ of ‘scherp’ is, dan zou ik zeker rustig aan beginnen.

Basis kruiden die slim zijn om standaard in huis te hebben voor de slowcooker

Een aantal basiskruiden is altijd handig om in huis te hebben om in een handomdraai lekkere gerechten te kunnen maken:

  • peper
  • zout
  • knoflook (of knoflookpoeder)
  • gember (of gemberpoeder)
  • kaneel
  • paprikapoeder
  • tijm
  • rozemarijn
  • laurierblaadjes
  • kruidnagel
  • Italiaanse kruiden
  • oregano
  • komijn (djintan)
  • kerriepoeder of kurkuma
  • koriander (ketoembar)
  • uienpoeder
  • peterselie
  • chilipoeder
  • five spices

Alle bovenstaande kruiden haal je gewoon bij de supermarkt. Het is aan te raden om naar een Turkse supermarkt te gaan, daar zijn de kruiden vaak meer puur en goedkoper. Ook de webwinkel Pit & Pit is een fantastische webshop waar je kruiden in verschillende hoeveelheden kan bestellen.

Peper en zout in de slowcooker

Peper en zout voeg ik meestal pas aan het einde van de kooktijd toe. Soms doe ik dat wat eerder. In het geval van bijvoorbeeld hamburgers zou je ervoor kunnen kiezen om ze al vooraf met peper en zout te bestrooien.

Minder zout gebruiken

De slowcooker is bij uitstek geschikt om met minder zout te koken omdat je júist heel erg aan de smaken kan werken door andere kruiden te gebruiken.

Zelf gebruik ik regelmatig als toevoeging een bouillonblokje of Maggi tuinkruidenpoeder (die is nog handiger omdat je die niet meer hoeft te verkruimelen). Dit doe ik in plaats van zout.

Nu zit in bouillonblokjes of in Maggi tuinkruidenpoeder natuurlijk ook zout toegevoegd. Ze hebben daar echter óók zoutarme varianten voor. Die zou je dus ook standaard in je keukenkastje kunnen zetten om wat extra smaak aan je gerechten te geven.

Peper in de slowcooker

Peper kun je op veel manieren door je gerecht doen. Denk bijvoorbeeld aan een peper in kleine reepjes snijden zoals je wellicht ook in de pan doet. Of peper toevoegen in de vorm van cayennepeper aan je kruiden.

Zelf voeg ik regelmatig een peper in zijn geheel toe aan mijn gerecht. Ik leg hem dan gewoon bovenop de rest van mijn ingrediënten en zo kan hij 4 uur lang smaak afgeven aan het gerecht. Vlak voor het serveren vis ik hem er zo uit.

Knoflook in de slowcooker

Wij zijn knoflook liefhebbers. In aardig wat van mijn recepten zal je dat dan ook terugvinden. Gemiddeld zo tussen de 3-5 knoflooktenen per gerecht ongeveer. Afhankelijk van jouw smaak kan je daar zelf in variëren natuurlijk.

Ik gebruik zelf het liefste verse knoflook, maar je kan ook knoflookpoeder toevoegen als je wilt.

Tip: er is één ding waar je rekening mee moet houden als je verse knoflook gebruikt. Als knoflook in aanraking komt met zuur, zoals citroen, kan deze blauw uitslaan. Dit kan overigens geen kwaad, maar ziet er niet heel lekker uit. Roer de knoflook daarom altijd even door het eten als je de slowcooker aan zet. Dan valt het niet zo op.

Verse kruiden

Verse kruiden voegen smaak en kleur toe als deze aan het eind van de kooktijd worden toegevoegd aan de slowcooker. Voeg je ze aan het begin toe, dan verliezen veel verse kruiden hun smaak tijdens een langere kooktijd.

Verse kruiden die je pas aan het einde van een gerecht toevoegt zijn bijvoorbeeld

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Peterselie
  • Dille
  • Koriander
  • Dragon

Er zijn – natuurlijk – een paar uitzonderingen op de regel en dat zijn de ‘harde’ kruiden die je ook in het begin toevoegt. Denk hierbij aan tijm, rozemarijn, salie en verse laurier.

Verse kruiden met harde bladeren kan je dus gerust een aantal uren mee stoven in je slowcooker. Het zijn met name de kruiden met zachte bladeren die hun smaak snel verliezen en die je het beste aan het einde van de kooktijd kan toevoegen. Denk dan aan een uurtje van te voren, niet langer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven