Kamillethee bij buikpijn, kaneel verwarmt en verlicht reuma en kurkuma werkt ontstekingsremmend. Veel kruiden kun je volgens de kruidenkunde inzetten als geneesmiddelen.
Maar welke kruiden kun je waarvoor gebruiken en hoe kun je kruidengeneesmiddelen zelf maken? Wij helpen je heel graag een klein beetje op weg.
Kruiden als geneesmiddel
Kruiden als geneesmiddel hebben eeuwenlang een cruciale rol gespeeld in verschillende culturen. Deze natuurlijke remedies worden gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen, variërend van spijsverteringsproblemen tot stressvermindering. Hieronder wordt uitgelegd welke kruiden gebruikt worden voor welke aandoeningen.
Kamille
Als je een kamilleplant goed bekijkt, zie je dat de blaadjes heel dun en fijn vertakt zijn. Het heeft iets weg van de fijne vertakkingen van ons zenuwstelsel. Dat is ook precies waar kamille invloed op heeft.
Kamille biedt ondersteuning bij stressmomenten, slapeloosheid, hoofdpijn, angst, nachtmerries en vermoeidheid. Niet voor niets kun je bij diverse gezondheidswinkels producten als kamillethee, -crème en -olie kopen.
Gember
Gember biedt vele gezondheidsvoordelen en wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt als kruidengeneesmiddel. En dat is niet voor niets, want gember:
- werkt ontstekingsremmend;
- kan menstruatiepijn verlichten;
- vermindert klachten bij artrose en artritis;
- verhoogt de opname van voedingsstoffen;
- houdt je bloedsuikerspiegel in balans;
- helpt tegen misselijkheid;
- helpt bij een opgeblazen gevoel;
- werkt verwarmend.
Gember verdunt je bloed, dus kijk goed uit als je bloedverdunners gebruikt. Overleg voor alle zekerheid met je arts of specialist of en hoeveel gember je mag hebben.
Basilicum
Bij basilicum denk je misschien meteen aan een salade caprese of aan een lekkere snack met tomaat en mozzarella. Heerlijk! Maar wist je dat je van basilicum ook zelf kruidengeneesmiddelen kunt maken?
Het is namelijk heel erg goed voor je spijsvertering, heeft een sterke antibacteriële werking en kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts.
Rozemarijn
Rozemarijn heeft positieve effecten op je bloedsomloop, doorbloeding en stofwisseling. Het wordt ook gebruikt om de eetlust te stimuleren en de spijsvertering te ondersteunen.
Gebruik je het als een olie of douchegel in bad of onder de douche, dan heeft het een stimulerende werking tegen vermoeidheid en uitputting. Wetenschappers toonden aan dat het opsnuiven van de geur van essentiële oliën van rozemarijn stress vermindert en je spieren laat ontspannen.
Ook stimuleert het de hersenen waardoor snelheid, accuraatheid en je gemoedstoestand positief beïnvloed worden.
Kaneel
Kaneel is niet alleen ontzettend lekker in je appeltaart, het zit ook boordevol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen (dit zijn kleine, reactieve moleculen in ons lichaam).
Daarnaast heeft kaneel een ontstekingsremmende werking, het helpt hart- en vaatziekten te voorkomen, remt de groei van schimmels en bacteriën, werkt regulerend op je bloedsuikerspiegel én helpt tegen een slechte adem. Ook hartstikke fijn natuurlijk!
Los hiervoor één theelepel kaneel en één theelepel honing op in een half glas water. Als je twee keer per dag gorgelt met je honing- en kaneelmengsel, verbetert je adem al na een paar dagen.
Kruidnagel
Kruidnagel is heerlijk door de stoofperen of door de glühwein, maar heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen. We zetten er vijf voor je op een rijtje:
- Het verlicht tand- en kiespijn
- Kruidnagel is goed voor je botten
- Het kan helpen bij maagzweer
- Het is goed voor je lever
- Het kan helpen om je bloedsuikerspiegel te reguleren
Peterselie
Peterselie heeft, als je het met mate eet, een positieve werking op je lichaam. Peterselie heeft een hoog vitamine C-gehalte, werkt vochtafdrijvend, heeft ontstekingsremmende eigenschappen, ondersteunt de spijsvertering, zorgt voor een frisse adem en bevat folaat.
Dit is een gemakkelijker opneembare variant van foliumzuur (B11), erg belangrijk als je (nog een) kinderwens hebt. Let op: als je zwanger bent is het af te raden veel peterselie te eten, het kan namelijk weeën opwekken.
Kruidengeneesmiddelen zelf maken
Leuk, al die kruiden en hun werkingen. En er zijn er nog veel meer, daar kunnen we echt boeken mee vullen. Maar dat is al veelvuldig gedaan, wij houden het daarom bij deze compacte blog 😉
Maar je wilt natuurlijk ook weten: ‘Hoe kan ik kruidengeneesmiddelen zelf maken?’ We geven je een paar tips zodat je aan de slag kunt met je kruiden.
Kruideninfusie
Om van een plant de vitamines, mineralen en medicinale bestanddelen tot je te nemen, zet je geen gewone kop thee. Als je zelf kruidengeneesmiddelen wilt maken, maak je een kruideninfusie.
Het verschil tussen thee en een infusie is dat thee van theebladeren is gemaakt en een infusie uit één of een samenstelling van verschillende planten, bloesems en kruiden bestaat. Een goede vuistregel om een infusie te maken is 30 gram kruiden op 240 gram water.
Gembershot
A ginger shot a day keeps the doctor away!
Boen 150 gram ongeschilde gember en snij deze in kleine stukjes. Pers twee citroenen en voeg het sap aan de gember toe. Mix het in de blender en klaar is kees!
Wil je dat je shotje een extra ontstekingsremmende werking heeft? Voeg dan voor het mixen een halve theelepel kurkuma toe.
Tinctuur
Een tinctuur is een alcoholhoudende oplossing die vaak in de kruidengeneeskunde wordt gebruikt. Om het te maken heb je kruiden naar keuze nodig, sterke graanalcohol zoals Vodka, een glazen pot en een zeef.
Vul de glazen pot voor de helft met kruiden. Schenk de drank in de pot tot twee centimeter boven de kruiden. Sluit de pot en laat het mengsel zes weken op een koele, donkere plek staan.
Na een maand kun je de tinctuur zeven en drinken. Gebruik de tinctuur verdund in water, in een kopje thee of koffie, of in één van onze lekkere soepen.
Afkooksel
Een andere manier om zelf kruidengeneesmiddelen te maken is door een afkooksel te maken. Dit doe je door ongeveer 30 gram kruiden in een pan met 500 gram water aan de kook te brengen.
Vervolgens verlaag je het vuur en doe je deksel op de pan en laat je het mengsel sudderen tot de helft van de vloeistof overblijft, dit duurt tussen de 25 en 40 minuten. Als laatste zeef je de vloeistof en kun je het opdrinken of gebruiken in gerechten.
Wil je het groter aanpakken? Er zijn heel veel opties om kruidenworkshops of (online) cursussen te volgen. Daarnaast zijn er tal van boeken, zoals deze en ebooks te vinden over kruidengeneesmiddelen en hoe je deze zelf kan maken.
*Disclaimer: Wij geven geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of specialist.