De voordelen van een kunsthaag

Een mooie tuin is een pronkstuk voor het huis, maar niet iedereen heeft de tijd of de groene vingers om veel energie te steken in tuinieren. In dat geval vormt een kunsthaag een goed alternatief voor een natuurlijke haag.

In dit artikel vertellen we je waarom een kunsthaag een goed alternatief is voor een natuurlijke haag. We gaan dieper in op de voordelen van een kunsthaag buiten en waar je op moet letten bij het kopen van een kunsthaag.

kunsthaag buiten

Waarom een kunsthaag?

Het hebben van een kunsthaag buiten in de tuin heeft zo zijn voordelen. Een van die voordelen is dat het de tuin een mooie en verzorgde aanblik geeft, zonder dat je veel onderhoud hoeft te plegen. Je hoeft niets te snoeien, bewateren of bemesten.

Bovendien blijft een kunsthaag van Kunsthaagvoordeel het hele jaar door groen, in tegenstelling tot sommige soorten hagen die kaal worden in de winter. Dat is niet alleen een esthetisch voordeel, het biedt op die manier ook het hele jaar door privacy.

Sowieso beschikken kunsthagen over een nauwkeurige dichtheid, en vormen daardoor een perfecte afscheiding. Een natuurlijke haag heeft naar verloop van tijd vaak last van gaten, bijvoorbeeld door het verkeerd snoeien van de takken of doordat er te weinig licht op die plek komt. Dit voorkom je door gebruik te maken van een kunsthaag.

Kunsthaag: een ruime keus voor binnen en buiten

De kunsthagen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Zo is er keuze uit meerdere bladertypes, grove of fijne vegetatie, maar er zijn ook variaties voor wie meer van bloemen of kruiden houdt.

Er zijn tevens decoratieve opties, zoals klimop of aankleding voor het balkon. Het is dan ook niet alleen op grote tuinen van toepassing, want kunsthagen zijn er in verschillende opties, afhankelijk van de wens en omstandigheden.

Sterker nog, ook voor binnen zijn er mogelijkheden. Zo kunnen particulieren, maar ook winkels, kantoren, wachtruimtes en showrooms kiezen voor een kunsthaag. Kies je voor een kunsthaag voor op kantoor, dan realiseer je in een handomdraai een groene, natuurlijke sfeer.

Naast het positieve effect op het uiterlijk van een ruimte,  werkt een kunsthaag geluidsdempend. Echo-geluiden kunnen storend zijn voor klanten en personeel. Door kunsthagen te plaatsen wordt dat ongemak weggenomen. 

Kunst, en toch natuurlijk 

De kleine kunststof blaadjes zijn niet van echt te onderscheiden. De bladeren zijn heel gedetailleerd afgewerkt met verschillende kleuren. Hierdoor ogen de bladeren heel natuurgetrouw.

Om die kleuren te behouden, worden er hogere eisen gesteld aan de materialen en het design voor een kunsthaag voor buiten, in tegenstelling tot een kunsthaag voor binnen. Buiten staat een haag immers blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden en UV-straling door de zon.

De buiten kunsthaag is zo ontworpen dat deze daartegen bestand is. Om de kunsthaag bovendien een lange levensloop te geven, zijn de blaadjes verbonden door middel van een pin haak verbinding. Dit heeft een voordeel ten opzichte van chemisch lijm of kit, wat na verloop van tijd los zou laten.

De kunsthaag zal een geïntegreerd onderdeel van de tuin worden, waarin insecten kunnen leven die vervolgens weer een voedingsbron zijn voor vogels. 

Gemakkelijk te bevestigen

Er zijn dus vele voordelen met betrekking tot kunsthagen. Maar hoe zit het met de realisering ervan? Het monteren en bevestigen van kunsthagen is niet moeilijk en doe je aan de hand van matten.

Door middel van een kliksysteem verbind je de matten aan elkaar; de haakjes en de gaatjes passen in elkaar. Daarna bevestig je de matten op verschillende oppervlaktes. Zo kan je ze tegen een muur bevestigen, maar ook aan een steun of pilaar koppelen.

Voor het plaatsen van een gekoppelde set matten aan een wand is het nodig de hoeken vast te zetten met een nagel of schroef. Is deze wand van beton of steen, dan zijn beton schroeven en pluggen geschikt om de matten vast te zetten. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een kunsthaag?

Bij het kopen van een kunsthaag zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Of je nu een haag voor je tuin, balkon, terras, of zelfs binnenshuis wilt aanschaffen, het is belangrijk om op de volgende kenmerken te letten:

1. Materiaal en kwaliteit

Het materiaal van de kunsthaag bepaalt de duurzaamheid en de algehele uitstraling. Deze neppe hagen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals plastic, PVC, PE (polyethyleen), en zelfs textiel.

Kies bij voorkeur voor een haag gemaakt van hoogwaardige materialen die UV-bestendig en weerbestendig zijn, zodat de kleuren niet vervagen en de haag bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

2. Grootte en vorm

Meet de ruimte waar je de kunsthaag wilt plaatsen zorgvuldig op voordat je er een koopt. Let op de afmetingen en de vorm van deze neppe haag, zodat deze goed past bij de omgeving en het gewenste effect creëert.

Sommige kunsthagen zijn verkrijgbaar in standaardformaten, terwijl andere op maat geknipt worden of samengevoegd kunnen worden om aan specifieke wensen te voldoen.

3. Dichtheid en kleur

Let bij het selecteren van een kunsthaag zowel op de dichtheid van de kunsthaag en hoe realistisch deze eruitziet. Een goede haag moet vol en weelderig zijn, met natuurlijk ogende bladeren en takken. Let op details zoals de textuur en de variatie in bladkleuren om een zo natuurgetrouw mogelijk effect te bereiken.

Bovendien is het essentieel om een passende kleur te kiezen. Kunstmatige hagen zijn verkrijgbaar in diverse tinten groen, evenals andere kleuren. Als je tuin veel kleurrijke bloemen heeft, is een neutrale groene kleur geschikt om niet te veel af te leiden.

In een minimalistische tuin biedt een opvallende kleur juist contrast en kan het dienen als accentkleur. Kies een kleur die harmonieert met de omgeving om de esthetiek van je buitenruimte te versterken.

4. Onderhoudsvriendelijkheid

Een van de voordelen van een kunsthaag is dat deze weinig tot geen onderhoud vereist in vergelijking met een echte haag. Controleer wel of de nep haag gemakkelijk te reinigen is, vooral als deze buiten wordt geplaatst en onderhevig is aan stof, vuil en regen. Je wil niet dat hij er na verloop van tijd slechter uit gaat zien.

5. Brandveiligheid

Als je de kunsthaag binnenshuis wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze brandvertragend is volgens de geldende veiligheidsnormen. Dit is vooral belangrijk voor openbare ruimtes en commerciële gebouwen waar brandveiligheid een prioriteit is.

Echter is het ook belangrijk om ook voor buiten goed op de brandveiligheid te letten. De meeste kunsthagen hebben brandklasse B, dus ze vatten niet snel vlam en mocht het toch gebeuren doven ze zichzelf.

Door deze belangrijke aspecten in overweging te nemen, kun je de juiste kunsthaag voor buiten kiezen die perfect aansluit bij je behoeften.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven