Een echte kerstboom in je kamer, of een kunstkerstboom?

Een echte kerstboom in je kamer met de kerst, of een kunstkerstboom? Waar kies jij het liefste voor? Als je gaat voor een kunstkerstboom is dat dan vanwege het milieu? Zelf hebben wij altijd gekozen voor een echte kerstboom in huis. Maar dit jaar is de keuze doorgeslagen naar een kunstkerstboom en ik vertel je graag waarom.

kunstkerstboom beter milieu

Kunstkerstboom beter voor het milieu

Ik roep dit nu ‘zomaar’ maar dat wil nog niet zeggen dat het ook waar is dat een kunstkerstboom beter is voor het milieu. Sterker nog, of een kunstkerstboom duurzaam is dat kan je echt niet zomaar stellen omdat het van verschillende factoren afhankelijk is. Het was echter voor mij wel de vraag die me überhaupt aan een kunstkerstboom liet denken. ‘Zou een kunstkerstboom beter zijn voor het milieu dan een gewone kerstboom?’

⇒ Op zoek naar een kunstkerstboom? Je kan ze eenvoudig online bestellen

Een echte kerstboom was vroeger een must

Ik kan me niet anders herinneren dan dat er een echte kerstboom in huis staat. Vroeger bij mijn ouders uiteraard, maar ook in al die jaren dat we zelf een kerstboom in huis hebben opgezet. Een Nordmann, dat was altijd mijn favoriet en ook de enige waar ik geen jeuk van aan mijn handen kreeg bij het optuigen van de kerstboom. Ook een boom die met gemak een aantal weken in je huis kan staan zonder al teveel naalden te verliezen trouwens. Maar prijzig, dat wel. Meestal waren wij rond de € 30- € 40,00 kwijt voor een mooie kerstboom. Niet niks dus, maar nog steeds (per jaar bekeken) goedkoper dan een kunstkerstboom.

kertsboom
Wat een ruimte nam deze Nordmann in zeg!

Waarom dan nu toch een kunstkerstboom in huis?

Om verschillende redenen hebben we dit jaar toch gekozen voor een kunstkerstboom, het milieu is er een van. Wij hebben deze kunstboom voor kerst gekocht om de volgende redenen:

  1. het gemak
  2. geen naalden meer in huis
  3. het milieu
  4. de prijs (op den duur)
  5. de huisdieren

Meer redenen zijn er volgens mij niet om voor een kunstkerstboom te kiezen.

1. Het gemak van een kunstkerstboom

Dat een kunstboom met de kerst makkelijker is dat is een feit. Je haalt hem van zolder (of uit de schuur) en kan beginnen met optuigen. Tenminste… als je hem min of meer intact laat nadat je hem de eerste keer hebt opgezet.

Het grootste gemak is echter wel dat de lampjes er (in ons geval) al inzitten. I-de-aal! Geen lampjes meer die je uit elkaar hoeft te halen om met kerst in de boom te hangen. En geen lampjes meer die je netjes moet opbergen als de kerstboom eruit gaat in het nieuwe jaar.

Wij hebben ook nog eens plastic ballen. Die hebben we overigens wel al jaren. Vanaf het moment dat we kleine kinderen in huis hadden heb ik ervoor gekozen om met plastic ballen de kerstboom op te tuigen. De kids kunnen leuk meehelpen en er is geen drama als er eens een bal op de grond valt. Ook bouwen we ieder jaar gezellig samen het kerstdorp op.

kerstboom en naalden

2. Geen naalden meer in huis

Voordeel nummer twee is toch wel dat je geen naalden meer in huis hebt. Een enorm voordeel vind ik zelf. Ook al liet de Nordmann niet heel veel naalden vallen in de paar weken dat de boom stond… vanaf het moment dat de boom de deur weer uitging lag het hele huis vol met naalden. In ieder geval op de route naar buiten.

Raar fenomeen is overigens dat ik die naalden na weken (ergens eind januari) nog steeds tegenkwam. Bizar.

3. Een milieu dilemma, de kunstkerstboom

Ik heb er echt wat onderzoek naar verricht om te weten of dat een kunstkerstboom nu minder schadelijk is voor het milieu dan een echte kerstboom. Het feit dat je ieder jaar weer een echte kerstboom om laat hakken om deze in je huis te zetten, dat voelt niet goed. Maar toch blijkt dat het helemaal niet zoveel milieu onvriendelijker is dan een kunstkerstboom.

Sterker nog, je moet een kunstkerstboom minimaal 9 jaar gebruiken wil deze überhaupt beter voor het milieu zijn geweest dan een echte kerstboom. Check hier het artikel wat de Volkskrant er jaren geleden al over schreef.

4. de prijs van een kunstkerstboom

Een kunstkerstboom is niet per definitie duurder of goedkoper dan een echte kerstboom. In ons geval hebben we altijd een dure Nordmann gehad waar je veel geld voor betaald. Maar we hebben ook geen goedkope kunstkerstboom gekocht. Want niet alleen de vraag of de kunstkerstboom beter is voor het milieu is van belang, het oog wil ook wat natuurlijk. Ons oog is dan ook gevallen op de kunstkerstboom Toronto. Een prachtige ‘boom’ die ook qua model een stuk prettiger is dan de echte kerstboom die we in het verleden hadden.

5. Huisdieren en de kerstboom

Dit jaar hebben we ook voor het eerst een katje in huis. Poezen en een kerstboom? Dat is vragen om problemen dacht ik altijd. Nog een reden om een kunstkerstboom te kopen, niet alleen voor het milieu. Nu moet ik eerlijk toegeven dat het me niet tegenvalt hoe madam de kerstboom benaderd. Het kan erger. Ze speekt er regelmatig mee, maar ze is er nog niet ingeklommen gelukkig. Misschien ook juist wel omdat het geen echte boom is.

Maar wist jij dat de naalden van een echte kerstboom giftig kunnen zijn voor honden en katten? Onlangs schreef ik nog een blog over niet giftige planten voor katten, maar daar hoort de kerstboom dus zeker niet bij!

Blij met de kunstkerstboom!

Stiekem ben ik heel blij met onze kunstkerstboom, niet alleen voor het milieu, maar ook voor het oog. Deze is toch echt wel een heel stuk praktischer (ook in omtrek) dan de echte kerstbomen die we eerst altijd hadden.

Wat doen jullie? Een kunstkerstboom, echte kerstboom, of helemaal geen kerstboom?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven