Zelf kussens maken doe je heel eenvoudig met deze tips

Het is alweer even geleden dat ik aan mijn nieuw project begonnen ben. We zijn van plan om het balkon deze lente (als het mooi weer is) weer opnieuw in te delen. Leuke nieuwe meubeltjes kopen, zodat we heerlijk kunnen zitten. Nu wil vriendlief een steigerhouten bank maken om lekker op ons balkon van de zon te kunnen gaan genieten (als het eindelijk mooi weer wordt). Alleen moeten daar dan wel leuke zitkussentjes op komen. Aangezien ik de kussens die overal in verschillende winkels te koop zijn niet leuk genoeg vind bedacht ik dat ik dat zelf kussens maken zeker zo leuk is!

kussens maken

Zelf kussens maken, tips

Zo gezegd zo gedaan, maar eerst even gaan oefenen! Om te oefenen leek het mij wel leuk om voor de kinderen wat kussentjes te maken. Die kunnen ze dan lekker in bed tegen de muur zetten of om op te zitten als ze op de grond aan het spelen zijn. Ik ben dus op zoek gegaan naar stofjes die voor de kinderen helemaal geweldig zouden zijn. Nou die heb ik gevonden hoor! Voor de oudste heb ik Frozen met Elsa & Anna (is favoriet, net als met de kaarsen die we zelf bedrukten) en Alice in Wonderland stof gevonden en voor de jongste Paw Patrol en Olaf stof. Ook had ik nog een vogelstofje en een geblokt stofje liggen en die heb ik eerst onderhanden genomen.

Op zich lukt het aardig (als mijn oude – van Oma gekregen- naaimachine mee wil werken), het is immer vrij veel rechttoe rechtaan door de naaimachine. Alleen vond ik dat er ook een rits in moest. Met kinderen is het erg handig als je het af en toe uit kunt wassen, denk je niet? Die rits was op zich niet heel erg moeilijk, maar ik moest wel even goed denken hoe ik die het beste kon inzetten. In het vogel kussen (eerste probeersel) zit de rits niet helemaal naar wens. In het Olaf kussen (tweede try out) is de rits al beter geplaatst.

Tip: Eerst de rits erin zetten en dan pas de rest doen.

Wat heb je nodig om zelf kussens te maken ?

Je hebt nodig: een leuk stofje (in gewenste afmeting,  vogel is 40 bij 40 en Olaf is 30 bij 30). Kussen vulling (bij vogel zit er een kussen in, bij Olaf zit er losse vulling in), een rits (beide hebben een ritsopening van 20 cm erin), een naaimachine en naaigaren. Uiteraard kan het ook eventueel met de hand, maar dan heb je wat meer doorzetingsvermogen – en tijd- nodig.

Hoe maak je de kussens ?

Maak twee vierkanten (of rechthoeken of cirkels) met dezelfde afmetingen van je stof. Leg deze op elkaar. Je zet eerst de rits met spelden vast op de plek waar je hem wilt hebben. Dan maak je de rits vast aan de stof. Vouw een randje van de stof om en naai dan de rits aan de stof. Vervolgens ga je aan de binnenkant van het kussen de randjes aan elkaar naaien. Begin eerst met de kant waar de rits zit en naai van de hoek tot de rits. Vervolgens doe je de andere kanten. Voordat je met de laatste kant begint is het handig om de rits open te doen, zodat je als je klaar bent snel en makkelijk je kussen goed kunnen vouwen. Vervolgens doe je als vulling een kussen erin (of binnenvulling). En je kussen is klaar! Valt niet tegen hé.

Succes met proberen… 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven