Kwekplek, door Ilse Annegarn

Wat zijn wij mensen toch snel en gretig wat betreft het etiketten plakken op andere mensen! Wie pech heeft, krijgt zijn eerste etiket al snel na de geboorte: ‘huilbaby’. Reken maar dat zo’n start je tekent voor het leven, en goed voer is voor de psychiater later. Zo’n sticker krijg je er met de beste stickerremover niet meer van af en de babyfoto’s met enkel tranen, zowel bij jou als bij je ouders, doen er natuurlijk ook weinig goed aan.

In welk hokje pas jij?

Maar troost je, op een gegeven moment heeft iedereen wel een verzameling etiketjes in Nederland, hoor. In je puberteit word je een dwingeland, een lastpost, een giechelgeit of een hangjongere, en als het heel erg tegen zit in je puberteit zelfs down, depri, neurotisch of psychotisch (de ernst loopt op per woord). In je volwassenheid zijn er ook weer etiketten genoeg om uit te kiezen. Zeg het maar wat je wil…workaholic of shopaholic (gaat meestal niet samen!)? Moederkloek of junk? Dictator of mafkees?

Deze laatste twee woorden gaan WEL prima samen, getuigt ons de geschiedenis. Wie écht op het slechte spoor terecht komt wordt pedofiel, slet of junk. Voddebaal, stresskip, veelvraat, burgertrut, koude kikker en Casanova lijken dan toch weer wat mildere etiketten die je opgeplakt kunt krijgen.

Hulpverlening

En waarom doen we het, zo massaal, die stickers plakken? Omdat als je niet benoemt wat iemand heeft, je er geen goede hulpverlening op kunt zetten en dan zouden al die stichtingen in Nederland niets te doen hebben!  Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben er een fantastische vereniging voor in Nederland. Van abortus tot pleegzorg en euthanasie, van hulp voor eenzame alleenstaanden tot hulp aan grote gezinnen.

Echter, één groep heeft nog geen eigen website, laat staan hulp. Ik heb het natuurlijk over de kwekplekmoeders: de moeders die na het wegbrengen van hun kroost naar de basisschool bij elkaar blijven plakken op speciaal daarvoor aangewezen plekken. Het is schandalig, dat er voor deze kwetsbare groep nog geen hulp voorhanden is en ik verwacht dan ook dat hier in de Tweede Kamer eens een stevig debat aan gewijd wordt!

Wil je nog meer lezen van Ilse? Kijk dan hier

1 gedachte over “Kwekplek, door Ilse Annegarn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven