Ik ben niet goed genoeg; flikker op met dat duiveltje op je schouder!

Ik ben niet goed genoeg. Het is een gevoel wat veel vrouwen herkennen, ik zelf ook. Een laag zelfbeeld komt veel voor bij vrouwen, en helemaal bij moeders. Het wordt ook wel het Impostor Syndrome genoemd. Maar waar komt zo’n laag zelfbeeld nu vandaan en wat kan je er aan doen als je het eenmaal ‘erkend’ hebt? En wat denk je van al die perfecte plaatjes op social media? Die werken dit gevoel ook lekker in de hand als je daar gevoelig voor bent.

Een laag zelfbeeld hebben, het Impostor Syndrome

Ik hoor het zo vaak tussen de regels door. Vrouwen die zichzelf niet goed genoeg vinden. Niet alleen bij andere vrouwen of moeders overigens, ik hoor het ook wel eens bij zoon of dochter. En ik ben daar heel erg op gespitst. Waarschijnlijk omdat ik het zelf ook herken, dat gevoel van niet goed genoeg zijn. Mensen die mij kennen die snappen daar niets van en kunnen zich er niets bij voorstellen. Ik kan het namelijk héél goed verbloemen 😉 . Ik ben niet op mijn mondje gevallen en dat is in dit geval mijn ‘geluk’. Hierdoor valt het niet zo op, een laag zelfbeeld. Aan de andere kant is het ook direct mijn pech, want doordat het niet zo opvalt voel ik me ook niet echt genoodzaakt om er iets aan te doen. In ieder geval… niet bij mezelf. Maar het gevoel dat blijft en dat knaagt.

Bedrijfskundige Vreneli Stadelmaier doet onderzoek naar dit fenomeen wat vooral een probleem schijnt te zijn bij slimme mensen. Hah, die heb ik vast in the pocket 😉 . Uit haar onderzoek blijkt dat 75% van de vrouwen er last van heeft (yep, dat vrouwvolk is een heel slim ras) en 50% van de mannen. Hoe succesvoller de mens, hoe groter de kans op een laag zelfbeeld. Het stomme is… het ligt vaak aan je eigen gedachtes, lees maar verder.

Lees ook: perfecte moeders bestaan niet

Het bedriegers syndroom

Nog aparter vond ik het om te lezen dat het hebben van een laag zelfbeeld ook wel het ‘bedriegers syndroom’ genoemd wordt. WTF? Heb je al een laag zelfbeeld en dan noemen ze dat ook nog het bedriegers syndroom. Klinkt niet oké. Maar na de uitleg blijkt het gelukkig wat genuanceerder 😉 .

Het Impostor Syndrome wordt ook wel bedriegers syndroom genoemd omdat de mensen die hier last van hebben zich echt een soort bedrieger voelen. Ze zijn bang om door de mand te vallen. Bang dat er iemand op zal staan die roept ‘ja maar jij bént helemaal niet zo goed’. En dat herken ik dan ook weer. Pas nog toen ik mijn presentatie gaf (waarover héél snel meer) bekroop dat gevoel me heel sterk. Wie zit er nu op mijn verhaal te wachten?

Het gevolg van dit bedriegers syndroom kan twee kanten op. Vluchten of vechten. Jezelf onzichtbaar maken of jezelf uitdagen. In het eerste geval hoon je alle successen weg en in het tweede geval ga je alleen maar harder werken. En steekt perfectionisme nog meer de kop op.

laag zelfbeeld, impostor syndrome

Complimenten werken lang niet altijd

Met enige regelmaat krijg ik complimenten over mijn schrijfwerk. Superlief en enorm fijn om te horen dat jullie mijn blogs waarderen. Toch heb ik altijd een duiveltje op mijn schouder zitten. Herken je zoiets? Zodra ik een veer in mijn reet krijg van iemand zit deze rode gehoornde basterd me te fucken. ‘Jij een goede schrijver? Laat me niet lachen! Je hebt er niets eens voor gestudeerd. Zelfs geen cursus gevolgd!’

Ik hoor het hem zo zeggen 🙁 . Raar dus dat een compliment van iemand anders bij mij zelfs het gevoel van niet goed genoeg zijn kan versterken.

Als ik een van mijn kinderen een opmerking hoor maken in de trant van ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘dat kan ik niet’, of nog erger… ‘ik kan niets’, dan word ik gelijk door angst overmeesterd. Ik vind het verschrikkelijk als een van mijn kinderen zich zo voelt omdat het zo herkenbaar is. Maar misschien hoort dit gevoel soms ook wel een beetje bij een leeftijdsfase. Of is het een onderdeel van het proces ‘opgroeien’. Wat denk jij?

Wat kan je doen aan een laag zelfbeeld?

Toch is er een methode waarmee je jezelf (of anderen) kan helpen ben ik achter gekomen. De RET ABC methode, ontwikkelt door de Amerikaan Dr. Albert Ellis.

RET ABC in het kort

Deze methode houdt in het kort in dat je een situatie hebt (A), en een gedrag of emotie (C), welke voortkomt uit je gedachte (B).

Heel simpel gesteld. Jouw gedachten zorgen ervoor dat er een bepaald gedrag of een bepaalde emotie loskomt als je denkt aan een bepaalde situatie of als je in een bepaalde situatie zit. Op deze site wordt heel herkenbaar uitgelegd hoe dit werkt aan de hand van ene presentatie die gegeven moet worden.

Het stomme toeval wil dat de situatie die hier omschreven wordt exact de situatie is die ik vorige week ervaren heb toen ik een presentatie moest geven. Zo zie je maar weer dat je eigen gedachten nogal veel kunnen bepalen.

Hoe kan je dit laag zelfbeeld nu verbeteren met deze methode?

Als er iets gebeurt dan schrijf je kort op wat dat is, wat je gedachtes daarover zijn en hoe je je voelt. Na een paar dagen lees je dat een keer over. De kans dat je daar nog hetzelfde over denkt is niet zo groot, omdat het op dat moment al ingezonken. Natuurlijk zal je gevoel niet ineens omslaan, maar als je dit een aantal keren bij jezelf oefent en herhaalt is de kans groot dat je je gevoel beter kan sturen met andere gedachtes. Kan je de situatie niet verbeteren door er iets aan te doen? Dan heeft het geen zin om je hier druk om te maken. Kan je er wel iets aan doen? Pak die koe bij zijn hoorns dan! Of nog beter… pak die duivel bij zijn hoorns en smijt hem van je schouder af. Iedere keer weer.

Boeken die je kunnen helpen om je lage zelfbeeld te verbeteren

Je moet het zelf doen, dat is een feit. Maar door erover te lezen kan je het gevoel bij jezelf beter onderzoeken en beter plaatsen. En dus kan je er dan langzaam iets aan veranderen.

Fuck die onzekerheid
Fuck die onzekerheid
De innerlijke criticus ontmaskerd
De innerlijke criticus ontmaskerd
Mensenkennis Plus
Mensenkennis Plus
Hartvol
Hartvol

 

Herken jij hier iets van? En zo ja… doe je hier wat aan of laat je het maar over je heenkomen? Deel je tips & tricks! Of je angsten, wie weet heeft een ander de tips voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven