Een laag zelfbeeld? Wat zijn de symptomen en wat kan je er aan doen?

Herken jij een laag zelfbeeld bij jezelf? Of weet je eigenlijk niet goed wat het betekent als je een negatief zelfbeeld hebt? In dit blog lees je meer over de symptomen ervan, wat de oorzaken van een laag zelfbeeld kunnen zijn en hoe je dit kan oplossen.

symptomen van een laag zelfbeeld en hoe kan je dit veranderen

Wat is een laag zelfbeeld en wat zijn de oorzaken?

Allereerst een antwoord op de vraag ‘wat is een laag zelfbeeld?’ Mensen met een laag zelfbeeld zijn altijd negatief over zichzelf en vinden zichzelf niet oké. Een van de oorzaken van een laag zelfbeeld is dat zij zichzelf vergelijken met anderen, waarbij ze die ander altijd beter vinden of er knapper uit vinden zien of iets dergelijks.

Dit lage zelfbeeld strookt echter niet met de realiteit. Het is namelijk de manier waarop zij naar zichzelf kijken, en niet waarop anderen hen zien. Een laag zelfbeeld is nauw verwant aan onzekerheid, maar toch werkt het anders.

Een laag zelfbeeld door eigen toedoen

Als anderen je heel vaak zeggen dat je er goed uitziet, maar je blijft je het gevoel houden dat dit niet zo is, kan het best eens zijn dat je een laag zelfbeeld hebt. Daar hebben anderen dus niets mee te maken, want zij geven júist positieve dingen aan.

Je kan een laag zelfbeeld ontwikkelen door dat:

  • je te kritisch bent op jezelf
  • je het gevoel hebt dat je nooit iets (goed) kan doen
  • je altijd tegen anderen opkijkt
  • je jezelf altijd wegcijfert
  • je anderen altijd beter vindt dan jezelf
  • je altijd negatief bent over jezelf

De reden van een negatief zelfbeeld is voor iedereen verschillend, maar voor allemaal even vervelend. Een slecht of negatief zelfbeeld kan leiden tot een bepaalde onzekerheid en op termijn zelfs tot een redelijke hoeveelheid stress of depressiviteit.

Maar je kan een laag zelfbeeld ook oplossen. In dit blog vertellen we je meer over wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je zelfbeeld weer kloppend wordt. Kloppend met de realiteit. Lees daarom vooral snel verder!

Zo kan je je eigen zelfbeeld verbeteren

Ben jij al zover dat je inziet dat je last hebt van een laag zelfbeeld en wil je dit oplossen? Dan heb je de eerste stap naar verbetering al gezet. Met onderstaande tips kan jij wellicht ook positiever over jezelf gaan denken.

Verzamel (de juiste) mensen om je heen

Zoals in de inleiding van dit blog al enigszins naar voren kwam, bestaat de mogelijkheid dat je mensen gewoon niet wilt geloven als ze aangeven dat je er goed uitziet of dat je bepaalde positieve eigenschappen en kwaliteiten bezit. Dat past in het jasje van een laag zelfbeeld.

Maar het kan ook zijn dat je geen (of te weinig) contact hebt met mensen die je dat beetje zelfvertrouwen geven dat je toch echt nodig hebt.

Het is daarom belangrijk dat je genoeg contact hebt met anderen en eens in de zoveel tijd de vraag stelt die ervoor zorgt dat jij je kwetsbaar opstelt. Als jij je kwetsbaar opstelt met een directe vraag over jezelf krijg je vaak een eerlijk antwoord. Met dat antwoord weet je zeker of jouw eigen (negatieve) gevoel wel klopt met de realiteit.

Hou er overigens rekening mee dat niet iedereen in je omgeving jouw zelfbeeld zal helpen bij te stellen. Omring je dan ook met mensen die écht om je geven en van je houden. Anderen kunnen jouw lage zelfbeeld anders misschien wel aanwakkeren.

Tip: mensen die zelf heel onzeker zijn hebben de neiging om close vrienden naar beneden te halen. Dit doen ze om hun eigen zelfbeeld te verhogen. Dit zijn niet de mensen waar jij mee bevriend wilt zijn. Zij zijn slecht voor jouw zelfbeeld en als dat al laag is dan wordt het er door hen niet beter op.

Een make-over om jezelf beter te voelen

Heb jij een laag zelfbeeld als het om je uiterlijk gaat? Dan kan een make-over je hier mee helpen. In veel gevallen komt dat lage zelfbeeld voort uit een onzekerheid over uiterlijke kenmerken. Wat kun je hier dan het beste tegen doen? Juist, die uiterlijke kenmerken aanpakken.

Plan daarom zeker die ene haartransplantatie bij Zantman Kliniek in of laat daadwerkelijk je tanden bleken als dat is waar je op dit moment onzeker over bent.

Ook een saunadag met massage en behandelingen of simpelweg een bezoek aan de schoonheidsspecialiste kan je helpen met je zelfbeeld.

Heb je als vrouw bijvoorbeeld last van een ‘snorretje’? Plan dan regelmatig een bezoek bij de schoonheidsspecialiste. Daarna voel je je weer een stuk beter!

Maak endorfine aan door te sporten

Je weet ongetwijfeld wel dat je met sporten endorfine aanmaakt. Een van de redenen waarom sporten zo gezond is voor je. Het gelukshormoon endorfine zorgt er dan ook voor dat jij je prettiger voelt. En laat je dat met een laag zelfbeeld nu heel goed kunnen gebruiken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven