Laminaat schilderen of een nieuwe laminaatvloer leggen?

Ik heb weer eens een project in mijn hoofd, namelijk de slaapkamer. Deze is deels af en prima om zo in te slapen, maar om hem écht gezellig te maken mag er nog wel het nodige gebeuren. Een van die dingen is de laminaatvloer die er nu ligt. Het laminaat is nog prima, maar niet helemaal mijn smaak. Nu twijfel ik of ik het laminaat zal schilderen of dat we een nieuwe laminaatvloer gaan liggen. Ik neem je even mee in ons denkproces, wie weet heb jij nog raad voor me!

Laminaat schilderen kan dat eigenlijk wel?

Het eerste wat ik doe als ik een nieuw project in mijn hoofd heb en ik iets wil gaan doen waar ik nog niet zo bekend mee ben is op internet rondstruinen. Zo ook deze keer, want schilderen doe ik vaak genoeg, maar laminaat schilderen heb ik nog niet eerder gedaan. Geen idee of dat een goede optie is.

Bij het googlen vind ik in ieder geval een aantal sites waarop het schilderen van een laminaatvloer afgeraden wordt of waaruit blijkt dat het echt een enorme klus is. Maar ik heb ook één website gevonden waar het resultaat zichtbaar is. Op haar blog Fijnthuiszijn heeft Stephanie beschreven hoe ze hun laminaatvloer in de woonkamer hebben geschilderd.

Daaruit blijkt wel dat het schilderen van laminaat niet zomaar een projectje is. Er moeten diverse lagen verf gebruikt worden en daarna nog een aantal lagen matte lak. En van tevoren moet de laminaatvloer nog helemaal ontvet worden. Stephanie heeft kalkverf gebruikt van Annie Sloan. Deze kom je wel vaker tegen bij het verven van kastjes en dergelijke. Uiteindelijk bleek de vloer met 2 lagen nog niet dekkend te zijn en hebben ze ervoor gekozen om er met schuurwerk een witte vloer van te maken met verweerde look. Een heel mooi resultaat! Het soort resultaat dat ik ook best wel in mijn slaapkamer zou zien zitten, een soort van beachy effect. Hieronder zie je (uiteraard in overleg met Stephanie) de foto’s van het proces van schilderen van de laminaatvloer.

laminaat verven zonder schuren
De eerste laag verf op het laminaat
laminaat schilderen verweerd effect
Na het schuurwerk krijg je een prachtige verweerde look
laminaat schilderen woonkamer, 2 lagen verf
2 lagen verf, nog steeds niet helemaal dekkend
laminaat schilderen, het resultaat
Look and feel van geschilderd laminaat

Waarom eigenlijk een andere vloer in onze slaapkamer?

Hier heb ik een aantal redenen voor. Eigenlijk vind ik de laminaatvloer die er nu ligt gewoon niet zo mooi. Hij is me wat te donker en aangezien we een mooi eiken bed hebben en eiken nachtkastjes vind ik dat het teveel houtlook is op deze manier. Het wit schilderen van het laminaat zou dit probleem al oplossen. Daarnaast hou ik van een slaapkamer met hout en wit, dus dat komt helemaal mooi uit.

Hierboven zie je een stukje van onze huidige laminaatvloer liggen.

Een andere reden is dat we de gehele bovenverdieping qua vloer het liefst door laten lopen. De slaapkamers hebben nu allemaal laminaat, maar op de overloop ligt zwarte vloerbedekking en in de badkamer en het aparte toilet lelijke kleine tegeltjes. Ik zou het supertof vinden als we hier één vloer van kunnen maken.

Niet schilderen en toch herbegruiken van het oude laminaat

Een andere oplossing zou kunnen zijn dat we het oude laminaat eruit halen en er een nieuw laminaat inleggen. Ik kan dan kiezen voor een wit laminaat, maar we zouden óók kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een laminaatvloer met betonlook. Soortgelijk aan de nieuwe pvc vloer die we in onze woonkamer hebben liggen. Dat kan natuurlijk ook super mooi zijn. Of een laminaat in visgraatmotief, of visgraat pvc vloer maar dan van een heel lichte kleur. Heb ik toch mijn visgraat te pakken, haha.

En nog steeds kan bovenstaande dan een duurzame keuze zijn (net als het bestaande laminaat schilderen), want de laminaat die we dan uit onze 3 slaapkamers halen is dan voldoende voor de 2 slaapkamers in het bijhuis die we als logeerkamers hebben ingericht. Daar ligt nu namelijk nog oude (en afgeleefde) vloerbedekking.

Keuzes, keuzes, keuzes. Waar zou jij voor gaan, het laminaat schilderen of nieuw laminaat leggen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven