Een oude lamp opknappen: 4 verschillende manieren om te pimpen

Een tijdje terug schreef ik al een inspiratieblog (meer voor mezelf nog dan voor jullie) over hoe je zelf een lamp kan maken. Met het oog op onze verhuizing wilde ik graag ideeën opdoen om een oude lamp te pimpen en natuurlijk lampen in het algemeen, want er is in ons nieuwe huis wel wat ruimte voor nieuw licht! Bij deze ook voor jullie wat inspiratie als het om lampen gaat!

Oude lamp opknappen of nieuwe lamp kopen?

Tuurlijk kan je over internet struinen om een nieuwe lamp te kopen, maar een oude lamp pimpen kan ook heel eervol werk zijn. Daarnaast ben je super duurzaam bezig en dat is ook wat waard!

Wij hebben inmiddels zelf een loftbar gemaakt voor boven de keukentafel, daar laat ik je binnenkort meer over zien. Dit blog gaat over het opknappen van een oude lamp door Tess van Houdt. Daarnaast heb ik nog wat andere voorbeelden van mooie gepimpte lampen voor je gevonden.

oude lamp opknappen

Gepimpte staande houten lamp van Tess

Tess heeft de lamp bij het grofvuil gevonden. Over duurzaamheid en tweede kansen gesproken! Ik kan er zelf ook altijd blij van worden als ik een pareltje tegenkom ergens en ook al ga ik niet veel naar de kringloopwinkel, leuk vind ik het er wel!

Bovenstaande lamp is het resultaat van het werk dat Tess verricht heeft. Ze vond namelijk alleen de houten poot bij het grofvuil, in onderstaande staat:

oude staande lamp

Het leukste hiervan vind ik eigenlijk dat ieder ander aan deze houten poot voorbij zou lopen, maar dat Tess er iets heel moois in zag. Na het pimpen heeft de lamp dan ook een heel eigen uitstraling, prachtig toch?

Hoe heeft ze de lamp behandeld?

Ze heeft de houten poot eerst met een spuitgrondverf bewerkt. Daarna is er een laag old white overheen gegaan (Action, Annie Sloan, Abbondanza) en vervolgens is de oude lamp met 2 lagen Svenska blue geverfd. Als laatste is hij afgewerkt met clear wax van Annie Sloan.

spuiten oude lamp

De onderste helft is gespoten met goud spuitbus. Als je goed kijkt zie je dat er geen strakke lijn is tussen de goudkleur en het blauwe deel, het loopt langzaam in elkaar over. Nog even een nieuw snoer erdoor met een fitting en een mooie grote bol erop. En de oude lamp is prachtig gepimpt voor een tweede leven!

Lamp pimpen met likje verf
Bron: vt wonen

1. Lamp pimpen met een likje verf

Net als de lamp van Tess heeft ook bovenstaande lamp een likje verf gekregen. Door met een opvallende kleur te werken die ook deels terugkomt in het interieur (zie gele stoel) kan je een lamp heel leuk pimpen. Mooi ook met dat koper. Zo hoef je niet meteen een andere lamp te kopen, maar kan hij nog een aantal jaartjes mee. Het geel van deze lamp brengt me overigens op een idee… ik denk dat ik hier ook nog wel iets heb liggen wat zo’n kleurtje kan gebruiken!

Lamp pimpen met touw
Bron: Pinterest

2. Oude lamp opknappen en pimpen met touw

Wat een beetje touw al niet kan doen bij het pimpen van een lamp! Ben je meer van de natuurlijke sfeer tegenwoordig, dan kan je met een bol touw een lamp zomaar in een uurtje veranderen. Zo past deze weer helemaal bij je huidige interieur.

Als je het leuk vindt kan je ook met meerdere tinten touw werken. Hou er rekening mee dat het touw (in ieder geval aan het begin en eind) gelijmd dient te worden om goed vast te blijven zitten. Voor ultieme stevigheid gebruik je overal lijm onder het touw.

Bron: Pinterest

3. Beplak je lampenkap met oude reiskaarten

Hoe tof is dit idee? Zeker als je van reizen houdt, dan mag zo’n lamp eigenlijk niet ontbreken. Het pimpen van deze lamp is ook nog niet zo moeilijk. De lamp hieronder is wat lastiger, maar wat een plaatje!

lamp maken van reiskaarten
Bron: Pinterest

4. Een lamp pimpen met kralen

Ook deze lamp pimpen is niet zo heel moeilijk, je moet alleen even op het creatieve idee komen!

lamp pimpen met kralen
Bron: Pinterest

Vooral voor in een kinderkamer of bij een speelhoek is deze lamp echt een pronkstuk. Met deze houten kralen kan je alle kanten op. Kies voor een metalen lamp uit je collectie, of ontdoe een lamp uit de kringloop van haar lampenkap en zorg dat alleen het metaal overblijft. Spuit het metaal in een gaaf kelurtje en ga daarna aan het rijgen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven