Met het milieu kan je op allerlei manieren bezig zijn. Of je nu zwerfvuil opraapt, of juist vooral let op je eigen uitstoot. Ben jij bezig met duurzaamheid? En heb je daarbij ook al over je verlichting nagedacht? Een lamp vervangen door LED verlichting scheelt je in je portemonnee, maar LED verlichting is ook nog eens beter voor het milieu. Waarom eigenlijk? Dat lees je in dit blog.
Lamp vervangen; kies voor duurzaam!
Donald Trump denkt dat het allemaal wel losloopt met die opwarming van de aarde. Maar persoonlijk heb ik meer vertrouwen in menig wetenschapper. En die concluderen: het gaat niet zo best met onze aarde en het milieu. We mogen best wat spaarzamer met de wereld omgaan. Vooral als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen er straks ook nog van kunnen genieten. Hoog tijd dus om ons met zijn allen een beetje bewust te worden van duurzame opties. Die zijn er namelijk genoeg en sommige zaken heb je misschien al volledig doorgevoerd, zoal bijvoorbeeld de lampen in huis vervangen door LED? Honderd procent duurzaam leven is natuurlijk moeilijk, maar LED verlichting is een makkie!
Dus ga voor duurzaam vervoer en laat die auto eens een keertje staan. Ga consuminderen. Recycle, en knutsel met afval. draag je steentje bij. Zéker als je ook nog eens voor LED-verlichting gaat. Want een reguliere lamp vervangen door de duurzamere variant, helpt het milieu al. En het scheelt nog in de portemonnee ook.
LED verlichting: wat let je?
LED verlichting is wel wat duurder in de aanschaf dan gloeilampen, dat klopt. Maar op den duur leveren ze juist op. Heb jij je al een beetje verdiept in je verbruik? Dat is eigenlijk stap 1: word je bewust van je energieverbruik.
Doordat het energieverbruik bij LED verlichting veel lager ligt, geldt dat straks ook voor het bedrag op je eindafrekening. En één lamp vervangen maakt al een verschil, maar dat is natuurlijk helemaal het geval als je meteen al je verlichting aanpakt. En een LED lamp gaat gemiddeld maar liefst 20.000 branduren mee, dus van de aanschafkosten ben je dan voorlopig ook af. En wist je dat je tegenwoordig ook al LED verlichting op batterij hebt? Zo kan je bijvoorbeeld een mooie LED strip om je tv heen doen, of ik je tv meubel verwerken, super leuk!
Mythes over LED verlichting
LED lampen worden nog steeds verder ontwikkeld, en veel van de ‘kinderziektes’ zijn we inmiddels kwijt. Toch hebben die gezorgd voor wat hardnekkige mythes rondom LED lampen. Tijd om die te ontkrachten!
1. LED verlichting is duurder dan een gloei lamp vervangen
We hebben het hierboven eigenlijk al een beetje verklapt, een LED lamp is inderdaad duurder in de aanschaf dan een gloeilamp. Maar hij gaat gemiddeld wel 15 tot 25 jaar mee. Ter vergelijking: de levensduur van een gloeilamp is gemiddeld één jaar. Tel daar de winst bij op die je behaalt met je energieverbruik en LED lampen zijn echt veel goedkoper.
2. LED licht is ongezellig; nee hoor, je kan gerust je lamp vervangen
Toegegeven: de eerste LED verlichting verspreidde nou niet bepaald een warme gloed. Het was nogal kil licht, en het duurde ook behoorlijk lang voor de lamp echt op volle sterkte brandde. Maar we kunnen opgelicht.. euh, opgelucht ademhalen! Die problemen zijn al lang verholpen. Tegenwoordig heb je LED verlichting in allerlei kleuren en sterktes. Bovendien hebben de lampen geen opwarmtijd meer. Een lamp vervangen in LED geeft dus geen koel licht meer als je dat niet wilt.
3. LED verlichting is niet dimbaar
Toen LED verlichting net was uitgevonden waren er inderdaad geen dimbare LED lampen. Maar ook dat probleem is van de baan, dus je kan zelfs je dimbare lamp vervangen door een LED variant.
4. LED lampen worden niet warm
Aan oma’s oude gloeilamp kon je je zelfs verbranden, zo warm werd ‘ie. Van LED lampen wordt vaak gedacht dat ze niet warm worden. Dat is niet helemaal waar. Maar LED verlichting gloeit heel wat minder dan die oude gloeilamp! Er wordt slechts een klein beetje warmte geproduceerd, maar verder gaat alle energie naar de lichtbron. Fijn om te weten als je katten en kindjes in huis hebt: je lamp vervangen door een LED lamp is dus nog veiliger ook.
Wat doe je met je buitenverlichting?
Denk overigens bij het vervangen van je lamp niet alleen aan diegene die je binnen hebt hangen, maar óók aan de lampen buiten. Heb je buiten nog helemaal geen lamp hangen die stroom verbruikt, dan kan je dat natuurlijk beter zo houden. En wil je dan toch wat licht in de tuin? Dan gebruik je toch gewoon solar tuinverlichting? Dat kost je alleen de aanschaf van de lamp en verder doet de zonne energie haar werk.
Over licht gesproken: met deze DIY tips maak je je eigen lamp