Lang tafelen; de leukste ideeën voor een gezellig diner

Ik hou ervan; lang tafelen. Heerlijk om in een restaurant te doen, maar eigenlijk nog veel leuker om ook thuis te organiseren.

Want als je thuis lekker lang gaat tafelen, dan zit je niet op de schopstoel. Je kan eindeloos aan tafel blijven zitten als je wilt. Met je gezin, je vrienden of je hele familie.

Lang tafelen vergt wel wat van de eetruimte als je met meerdere personen bent, dus we geven je graag wat ideeën voor een gezellige avond.

Tips en ideeën voor lang tafelen en veel gezelligheid!

Over een paar maanden organiseren we een diner bij ons thuis met een wijnproeverij, waarbij de sommelier ook het eten maakt. Een aantal vrienden en wat familie is van de partij en dan kan ik doen waar ik het meeste van geniet, lang tafelen.

Maar wat heb je nu nodig om lekker lang op een gezellige manier aan tafel te kunnen zitten? Met onderstaande ideeën en tips kom je een heel eind.

lang tafelen en gezellig natafelen met deze tips

1. Een grote, fijne eettafel

Deze spreekt natuurlijk voor zich, maar moet wel even benoemd worden. Afhankelijk van de grootte van het gezelschap is een grote eettafel wel heel erg fijn. De vraag is natuurlijk even of dat je daar de ruimte voor hebt, maar als je de ruimte hebt dan zou een grote rechthoekige, of misschien wel ovalen eettafel een goed idee zijn.

Zeker een ovalen eettafel (of een organische eettafel) is enorm gezellig bij lang tafelen omdat je allemaal net wat dichter bij elkaar zit dan aan een rechthoekige tafel.

Nu niet als een dolle eettafels bestellen om voor het lang tafelen toch de juiste setting te creëren. Zeker niet als het een eenmalige actie is. Wil je veel vaker een gezelschap uitnodigen om mee te dineren, dan zou het nog een optie zijn, maar anders kan je met onderstaande tip ook uit de voeten.

Tip: Is je eettafel echt te klein, dan kan je misschien wel werken met een campingtafel die je erbij zet. Nu is het niet zo gezellig om met 2 verschillende tafels te werken, maar als je een dun werkblad erop legt dat net zo groot is als beide tafels bij elkaar, dan lijkt het toch net of je aan één tafel zit met zijn allen.

2. Lang tafelen met een mooi servies

Lekker lang tafelen gaat natuurlijk gepaard met eten van een mooi aardewerk servies. Hierbij mag wel gezegd worden dat een mooi servies echt niet persé heel duur hoeft te zijn. Maar er zijn wel een paar tips waar je rekening mee kan houden als je de tafel ook gezellig wilt dekken met het servies.

  • Kies het liefst voor een servies in bijvoorbeeld aardetinten
  • Combineer verschillende vormen bordjes én verschillende aardetinten met elkaar voor een sprankelend geheel
  • Denk ook bijvoorbeeld aan sausbakjes
  • Zo dek je per persoon een prachtige plek op om lekker te zitten

Tip: Een betaalbaar servies in aardetinten vind je bijvoorbeeld bij de Sligro, de Xenos of de Kwantum.

3. De tafel verder aankleden

Naast een mooi servies is het ook gezellig om de tafel verder stijlvol aan te kleden. Denk bijvoorbeeld aan een mooi tafelkleed in stijl met het servies.

Een linnen tafelkleed bijvoorbeeld. Zo heb ik een prachtig katoenen Chambray tafelkleed gehaald bij de HEMA, helemaal niet zo duur. Ik heb een donkere variant, maar ze hebben ook een beige variant, die heel mooie kleurt met een aardetinten servies.

Het enige nadeel is dat een tafelkleed al snel te klein is als je met een groter gezelschap wilt tafelen. Je kan dat oplossen door twee tafelkleden te gebruiken natuurlijk, maar je zou ook bijvoorbeeld aan beiden kanten waar je tafelkleed tekort komt een loper neer kunnen leggen in een passende kleur.

Los van het tafelkleed doet het ook altijd goed om een paar vaasjes met enkele bloemen neer te zetten. Vul dat aan met kaarsen en je bent klaar voor een heerlijk, gezellig diner en lang tafelen.

Tip: kies voor led kaarsen als je het risico te groot vind om gewone kaarsen neer te zetten. Ook als de tafel al heel vol staat met andere dingen kunnen led kaarsen een uitkomst zijn. Wil je een schaaltje pakken aan de overkant? Dan loop je in ieder geval geen risico op het in brand steken van je mouw.

lang tafelen met comfortabele stoelen

4. Comfortabele eetkamerstoelen

Onmisbaar bij eindeloos lang natafelen zijn natuurlijk de eetkamerstoelen. Moet jij toevallig nog eetkamerstoelen bestellen? Hou er dan rekening mee dat je niet alleen kiest voor een toffe kleur en look, maar dat je ook écht kijkt naar het comfort van de stoel.

Een eettafel zoals hierboven met die stoelen ziet er echt fantastisch uit, maar lekker zitten doet het niet.

En dat is niet erg als je even snel avondeten eet met het gezin, maar als je lekker lang wilt dineren aan tafel, dan is dit echt geen succes.

Zelf heb ik in het verleden hele toffe krukjes gehad bij de eettafel. Super gaaf om te zien, maar echt niet fijn om lang op te zitten.

5. Lang tafelen zonder rommel op tafel

Ben je klaar met eten? Neem dan even de moeite om de tafel af te ruimen. Het is niet het leukste werk, maar het is wel veel gezelliger om op die manier lang na te tafelen. Een eindeloze zit aan tafel met vieze borden voor je neus is verre van gezellig.

6. Zet nog iets op tafel na het dessert

Lang tafelen wordt pas écht gezellig als er ook nog wat op tafel staat na het dessert.

Denk daarbij bijvoorbeeld een aan kaasplankje met een heerlijke port erbij. Gevolgd door verschillende soorten koffie of thee met een chocolaatje of chique bonbon.

En wil je het écht afmaken? Dan komt er nog een likeurtje bij de koffie. Wedden dat het tafelen lang duurt en reuze gezellig is op deze manier?

7. Ben je geen kok? Doe het dan anders!

Wil jij graag een gezellige avond organiseren om met vrienden te winen en dinen, maar ben je zelf geen kok? Je kan natuurlijk de moeite nemen om goed te leren koken, maar je kan voor dit soort avonden ook een kok inhuren.

Ideaal, want die ruimen ook meestal alles af!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven