Langdurend zorgverlof, weet jij hoe dat werkt?

Inmiddels hebben we het gehad over calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof.  Beiden te gebruiken als werkende moeder indien je ‘in nood’ zit op een korte termijn. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om op langere termijn zorg te kunnen verlenen als je dat nodig acht, het langdurend zorgverlof bijvoorbeeld.

Waarvoor geldt langdurend zorgverlof?

Stel je kind blijkt ernstig, zelfs levensbedreigend, ziek te zijn. Werken is dan wel het laatste waar je aan wilt denken. Je wilt je namelijk volledig richten op de zorg van je kind. En terecht. Voor deze moeilijke situaties is het mogelijk om langdurend verlof op te nemen.

langdurend zorgverlofLangdurend zorgverlof is bedoeld om langere tijd voor een naaste (kind, partner of ouder) te zorgen, die levensbedreigend ziek is.

Hoe regel je langdurend zorgverlof?

Dit verlof moet (schriftelijk) worden aangevraagd bij de werkgever, uiterlijk 2 weken van te voren. Er geldt wel een maximum aantal uren langdurend zorgverlof per jaar, namelijk 6 maal het aantal arbeidsuren per week. De vorm van het verlof kan variëren van 6 weken volledig verlof opnemen tot maximaal 18 weken een derde van de arbeidsuren en alle vormen daar tussenin.

Je mag per 12 maanden 1 keer langdurend verlof aanvragen. Voor iemand met een 36-urige werkweek is dit dan maximaal 216 uur per jaar. Bij langdurend verlof gelden een aantal dezelfde regels als bij kortdurend verlof. De werkgever mag alleen weigeren als de organisatie door het verlof in ernstige problemen komt. Als het verlof eenmaal is begonnen, mag de werkgever het niet meer stoppen.

Maar een aantal zaken zijn wezenlijk anders. De werkgever is niet verplicht tot doorbetalen van het verlof, naast geen loon kan dit consequenties hebben voor de pensioenopbouw  (check hiervoor de geldende CAO of het personeelhandboek) en je bent niet verzekerd voor ziektewet en WAO/WIA. Over de periode worden wel vakantie uren opgebouwd.

Zoals je nu hebt kunnen lezen zijn er meerdere manieren om zorg te kunnen verlenen als dat nodig is, ook al heb je een (fulltime) baan. Zoek je nog meer informatie? Kijk dan ook eens hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven