Een lange autoreis met dreumes, met deze 5 tips moet dat lukken

Een tijd geleden heb je kunnen lezen dat mijn eerste keer met een baby in een hotel niet bepaald een daverend succes is geweest. Met z’n drieën op één kamer hield voor ons in dat we alle drie ’s avonds om acht uur al lagen te slapen. Dit heeft ons echter niet ontmoedigd om het volgende avontuur te plannen, we zijn namelijk van plan om deze zomer naar Kroatië op vakantie te gaan! Met de auto welteverstaan. Dat wordt nogal een lange autoreis met onze dreumes. 1430 kilometer heen, 1430 kilometer terug. Ik kijk er enorm naar uit, maar ik kijk er stiekem ook wel een beetje tegenop.

lange autoreis

Voor mijn gevoel zijn er nogal wat zaken die ik vooraf moet regelen om die lange autoreis ook een beetje comfortabel te maken voor onszelf en voor de dreumes. Ik heb daarom eens een onderzoek gedaan en de uitkomst ervan voor mezelf (en voor jullie) op het digitale vel gezet.

Waar moet je op letten met een lange autoreis met kleine kinderen?

  1. Tussenstops
  2. Vermaak in de auto
  3. Alles in kannen en kruiken
  4. Op de camping
  5. De terugreis

Ten eerste is het van belang dat de reis niet gestrest wordt. Haasten om te proberen zoveel mogelijk kilometers te maken -ongeacht hoe iedereen zich voelt- werkt niet echt ontspannend. Zorg er dus voor dat je ook de reis zelf als vakantie ziet. Wij doen dat door tussenstops. We reizen in deze lange autoreis op ons gemak en hebben dus ook de tijd om tussendoor rustig te overnachten en te genieten.

1. Overnachten tijdens lange autoreis

Met zo’n lange reis in de auto ontkom je er niet echt aan. We gaan overnachten. Wij hebben besloten om dit niet één keer, maar in twee keer te doen. De hotels in Duitsland en Oostenrijk zijn daarvoor al geboekt. De eerste dag rijden we ongeveer de helft van de totale reis. Daarna hebben we nog twee rustigere reisdagen voor de boeg. Op die manier hoop ik dat we alle drie een zo fijn mogelijke reis zullen hebben. Dat dat niet makkelijk zal worden besef ik me maar al te goed. Ons dochtertje is net één geworden wanneer we op lange autoreis gaan, dus die is vast nog niet opgewassen tegen zulke lange stukken autorijden. En geef haar eens ongelijk, zelf ben je na een paar uur in de auto te hebben gezeten ook hartstikke gaar.

Tip: ’s nachts rijden. Kan je zelf wel wat slaap missen en om en om rijden dan is ’s nachts rijden een hele goede optie om veel kilometers te kunnen maken terwijl je kindje nergens last van heeft!

2. Vermaak in de auto gedurende de lange autoreis

Natuurlijk zal ze ook wat vermaak nodig hebben. Maar wat dan precies? Wij maken nog niet veel gebruik van ipad of filmpjes tussendoor bijvoorbeeld.

Zelf voorlezen

Maar wat ik wel van plan ben is om te gaan voorlezen in de auto. Moet je zelf wel tegen kunnen natuurlijk tijdens zo’n lange autoreis, maar ik ben er van overtuigd dat ze dat heerlijk vindt. Op die momenten ga ik ook bij haar achterin zitten. Misschien niet zo gezellig voor mijn partner, maar wél voor haar!

tip: Heb je meerdere kinderen, dan is het omwisselen ook leuk. Je zet een tijdje één van je kids voorin, die heeft dan een betere kijk op de omgeving en het kindje wat achterin zit krijgt meer één op één aandacht.

Luister cd

Natuurlijk werkt een luister cd ook en liedjes zingen

Handpoppetjes

Ultiem vermaak als je kind zich echt begint te vervelen. Koop vooraf wat kleine handpoppetjes en doe een leuke voorstelling tijdens de lange autoreis . Uiteraard wil jouw kindje dan ook meedoen. Hoe gezellig samen!

3. Alles in kannen en kruiken

Dat je voor een lange autoreis alles in kannen en kruiken moet hebben voor onderweg is inmiddels wel duidelijk. Vergeet echter niet dat ook voor je auto alles goed geregeld moet zijn! Natuurlijk heb je een autoverzekering voor je auto. Maar denk je er ook wel eens over na wat je nu precies verzekerd hebt? Heb je een standaard autoverzekering dan mis je misschien zomaar wat extra voordelen die je bij een andere verzekering wel krijgt. Het zijn juist die extras die zorgen dat je ontspannen op vakantie gaat.

Met autoverzekering extra’s krijg je bijvoorbeeld handig een zomer- en wintercheck voordat je op vakantie gaat. Of vervangend vervoer wat geregeld wordt als je met de auto langs de kant van de weg komt te staan. Niets zo vervelend dan een lange autoreis maken met je dreumes om vervolgens ook nog eens uren langs de weg te moeten staan.

Dat standaard vervangend vervoer blijkt bijvoorbeeld een soort van onmisbaar! Vrienden van ons waren afgelopen jaar namelijk in Tsjechië en verloren daar een van hun voorwielen. Dan is standaard vervoer echt onmisbaar, dat snap je 😉 . En hoe fijn as je dan weet dat dat ook standaard meeverzekerd is zonder dat je er extra voor hoeft te betalen!

4. Op de camping

Na deze lange autoreis verblijven we tijdens onze vakantie in een stacaravan op een camping. Een camping met alles er op en er aan. Een camping aan zee, met een aantal zwembaden, uitgebreide eet mogelijkheden, tal van activiteiten, noem maar op. Wat ik verwacht daarvan te zullen gebruiken? Eigenlijk niet eens zo gek veel. Met een kleintje ben je toch gebonden. Hele avonden bingoën of doorzakken in de campingbar zit er dan natuurlijk niet in.

Wat we wel gaan doen? De verwachte temperaturen zijn rond de dertig graden, dus heel veel zwemmen, de omgeving verkennen en verder niet teveel spannends. Wie weet kom ik na dat eerste tropenjaar met baby weer eens toe aan het lezen van een goed boek? Even me-time voor mem, lijkt me fijn! 

5. En dan de terugweg

Voor de terugweg heb ik nog niets geboekt. Ik wil namelijk eerst eens kijken hoe het de heenreis bevalt, zo’n lange autoreis met dreumes. Misschien valt het ons enorm mee en hebben we aan één overnachting eigenlijk wel genoeg. Misschien valt het tegen en hebben we die twee overnachtingen ook echt wel nodig. We zullen het zien!

Autorijden met kinderen is niet altijd even makkelijk, dat weet inmiddels iedere moeder. Maar weet je ook hoe je in ieder geval safe aan de reis begint en het gezellig houdt? Check dan ook onze tips op het blog over autorijden met kinderen of die van Marion op haar blog. Of snuffel tussen deze vermaaktips voor een autorit.

Zijn er ook Mamsatwork-lezeressen die wel eens een lange autoreis met baby/dreumes hebben ondernomen? Heb je (naast de gegeven tips) nog tips voor mij over hoe ik die reis zo prettig mogelijk kan maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven