Zo maak je van je droomhuis een blijvend thuis

Je hebt je droomhuis gevonden, waar je je helemaal thuis voelt. Je wilt er graag zo lang mogelijk blijven wonen, ook als je ouder wordt of als je levensomstandigheden veranderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je droomhuis ook in de toekomst aan al je wensen en behoeften voldoet? Langer thuis wonen is het devies van de overheid, maar dat willen we zelf toch ook maar al te graag?

Maar hoe zorg je ervoor dat je droomhuis een blijvend thuis wordt? Dat je langer thuis kan blijven wonen en in je eigen vertrouwde omgeving ouder kan worden?

In deze blog geven we je een aantal tips en oplossingen om je droomhuis toekomstbestendig te maken.

tips om langer thuis te blijven wonen

Langer thuis wonen met deze tips

Ik kan niet zeggen dat wij ons huis er op hebben uitgezocht, maar het biedt gelukkig wel álle mogelijkheden om langer thuis te wonen, ook als Frank en ik ouder worden.

Lezers die mij al langer volgen weten inmiddels wel dat wij landelijk wonen en dat het twee aan elkaar geschakelde huizen zijn (weliswaar op één perceel). We noemen het ons huis en ons bijhuis, die met elkaar verbonden zijn door onze bijkeuken.

Momenteel slaapt onze oudste zoon in het bijhuis en tijdens onze verbouwingen hebben we alle aanpassingen gedaan om er nu zo fijn mogelijk in te kunnen wonen. Maar het huis biedt ook mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen als wij zelf ouder worden.

In ons bijhuis zit bijvoorbeeld een douche op de begane grond, en waar ik nu een uitgebreid kantoor heb én we de chillruimte voor de kinderen hebben zouden we met gemak een grote slaapkamer kunnen maken.

Dat is natuurlijk een super fijn idee, dat we geen trappen meer hoeven te lopen als dat niet langer kan. Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig om langer thuis te kunnen blijven wonen?

Tip 1: Verlaag de drempels bij langer thuis wonen

Een van de eerste dingen die je kunt doen om je woning toekomstbestendig te maken, is het verlagen of verwijderen van de drempels in je huis.

Drempels kunnen een struikelgevaar vormen, zeker als je minder goed ter been bent. Door de drempels te verlagen of weg te halen, maak je je huis beter toegankelijk en voorkom je valpartijen.

Het klinkt misschien een beetje overdreven maar ik heb het bij mijn eigen ouders gezien. Op een gegeven moment wordt zelfs het optillen van je voeten soms te zwaar. Een drempel kan dan al een probleem vormen.

Bij het leggen van onze vloer hebben wij hier al rekening mee gehouden. De hele vloer is drempelloos doorgelegd. Ideaal met schoonmaken en ideaal als je langer thuis wilt blijven wonen als je ouder bent.

Tip 2: Verbeter de verlichting

Goede verlichting is essentieel voor een prettige woonomgeving. Naarmate we ouder worden, kan ons zicht achteruitgaan en hebben we meer licht nodig om goed te kunnen zien.

Daarom is het belangrijk om de verlichting in je huis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van extra lampen, of het installeren van dimmers of bewegingssensoren.

Tip: Ga je nog verbouwen in huis, hou er dan rekening mee dat je bijvoorbeeld op meerdere plekken spots in of aan het plafond laat plaatsen. Die spots kan je dimmen als je dat fijn vindt, maar juist ook op intensiever licht zetten als dat gewenst is.

Tip 3: Maak de badkamer veiliger als je langer thuis wilt blijven wonen

De badkamer is een plek waar veel ongelukken gebeuren, vooral bij ouderen. Een gladde vloer, een hoge instap of een gebrek aan steun kunnen leiden tot valpartijen of blessures.

Daarom is het verstandig om de badkamer veiliger te maken, zodat je er met plezier gebruik van kunt blijven maken.

Enkele tips om de badkamer veiliger te maken zijn en dus langer thuis te kunnen wonen:

  • Vervang het bad door een inloopdouche (done, tijdens onze laatste verbouwing!)
  • Plaats antisliptegels op de vloer
  • Installeer beugels of handgrepen bij het toilet, de douche en de wastafel (kan altijd nog)
  • Overweeg een krukje of stoeltje in de douche (kan ook op een later moment)

Het grootste voordeel voor ons is nu dat we een badkamer op de eerste verdieping hebben, maar ook een douche op de begane grond. Verder hebben we daarnaast nog een klein kamertje op de begane wat we eventueel zouden kunnen laten verbouwen tot grotere badkamer.

Dit zou dan grenzen aan de toekomstige slaapkamer, waardoor we compleet beneden kunnen leven. Ik besef me natuurlijk dat dit een enorme luxe is en dat er maar weinig mensen zijn die dit geluk delen.

Maar ook in een huis met verdiepingen kan je langer thuis blijven wonen.

Tip 4: Installeer een traplift

Een andere manier om je woning toekomstbestendig te maken, is het kopen van een traplift.

Een traplift is een handig hulpmiddel dat je helpt om veilig en comfortabel de trap op en af te gaan. Zo hoef je niet meer bang te zijn om te vallen, of buiten adem te raken op de trap.

Een traplift geeft je meer zelfstandigheid en vrijheid in huis en zorgt ervoor dat je niet hoeft te verhuizen als je minder mobiel bent.

Ik heb bij mijn schoonvader gezien hoe ontzettend gemakkelijk zo’n traplift is in een huis met verdiepingen. Toen hij ernstig ziek werd zorgde een traplift er mede voor dat hij langer thuis kon blijven wonen en gewoon in zijn eigen slaapkamer kon blijven slapen.

Een traplift heeft nog meer voordelen, zoals:

  • Gebruiksvriendelijkheid: je bedient de traplift met een eenvoudige afstandsbediening of joystick.
  • Maatwerk: een traplift kan op elke soort trap worden geïnstalleerd, of het nu een rechte, gebogen of wenteltrap is. De kosten van een traplift hangen af van het type trap en de specifieke wensen.
  • Duurzaamheid: een traplift verbruikt weinig stroom en gaat lang mee. Ook is het mogelijk om een tweedehands traplift aan te schaffen.
  • Esthetiek: een traplift is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat de traplift altijd bij het interieur past.

Met deze vier tips zet je een goede stap in de richting naar een toekomstbestendige woning, zodat je hier nog jarenlang comfortabel en veilig langer thuis kunt wonen.

1 gedachte over “Zo maak je van je droomhuis een blijvend thuis”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven