Als je na lang zoeken, bouwen en verbouwen eindelijk in het huis van je dromen woont met je gezin, dan is verhuizen naar alle waarschijnlijkheid het laatste waar je aan denkt. Zo zit dat bij ons ook. Wij proberen er dan ook met slimme keuzes voor te zorgen dat onze woning ook in de toekomst geschikt is voor ons. Zodat we langer zelfstandig kunnen blijven wonen. En met ons bedoel ik dan Frank, ikzelf en eventueel ook de kinderen. Die slimme keuzes zijn overigens ook belangrijk als je overweegt je ouders in huis te nemen.

Drempelloos wonen om langer zelfstandig te blijven
Wat voor vloer wil je in je droomwoning? Een gietvloer? Plavuizen? Parket in visgraat? Stuk voor stuk prachtige en duurzame vloeren. Als je een vloer gaat uitzoeken of als je architect het ontwerp maakt, zorg er dan voor dat de vloer overal doorloopt. Het geeft een ruimtelijk en chique effect als je geen drempels hebt die zichtlijnen onderbreken. Dat hebben we nu met de vloer dus ook gedaan. De drempels naar de hal en de bijkeuken zijn er inmiddels al uit en als we straks de pvc vloer doorleggen naar het kantoor en de chillruimte dan gaan de drempels ook weg.
Maar het is niet alleen mooi, het is ook praktisch. Drempels kunnen in de toekomst namelijk een obstakel vormen. Geen drempels betekent een kleiner risico op een valpartij. Het klinkt misschien wat vergezocht, maar het is stuitend hoeveel senioren door een valpartij in en om huis op de eerste hulp belanden. Ik heb het zelf met mijn vader ook meegemaakt. Die struikelde op het laatst zo’n beetje over de helft van de stoeptegels. Maar dat kan dus ook gebeuren met drempels in huis. Wil je langer zelfstandig blijven wonen dan is dat dus een goede tip.
Andere zaken zoals de trap kunnen uiteraard ook een valrisico gaan vormen, maar een traplift is snel geplaatst. Een hele woning drempelvrij maken is een ander verhaal. Bovendien zal het je zorgvuldig uitgekozen vloer er niet mooier op maken. Zonde!
Riante keuken en badkamer in je woning
De keuken en de badkamer, het zijn van die ruimtes die de sfeer en eigenheid van je woning bepalen. Niet alleen door opvallende elementen te kiezen, maar de keuken is ook steeds meer een plek waar wordt geleefd. En dat geldt ook steeds meer voor de badkamer. Maar let op: de keuken en badkamer zijn de eerste plekken in huis waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als je ouder wordt. Wil je dus langer zelfstandig blijven wonen dan is het slim om daar bij het ontwerp van je keuken en badkamer over na te denken. Hou onderstaande dingen in je achterhoofd bij het ontwerpen van een nieuwe keuken en badkamer:
Tips voor aanpassingen in keuken waarbij je langer zelfstandig kan blijven wonen:
- kies voor een goede inductieplaat
- zorg ervoor dat de ovens op borsthoogte zitten zodat je er altijd makkelijk bij kan
- kies voor lades in plaats van gewone kasten onder je aanrecht, denk ook aan een apothekerskast
- zorg voor goede verlichting
Badkamer aanpassingen voor als je ouder wordt:
- kies altijd voor een vloer die niet glad wordt
- heb je voldoende ruimte? Kies dan voor een ruime inloopdouche naast je badkuip, liefst zonder dorpel
- zorg voor goede afzuiging
- zorg voor goede verlichting
- ook bij de badkamer kan je kiezen voor lades in je wastafelmeubel in plaats van kastjes
Smart home in je woning
Nu leuk en in de toekomst ideaal: een smarthome waarin je alles op stem kan besturen. Er is weinig reden om niet te kiezen voor slimme oplossingen. Dat roept Frank ook altijd 😉 . Van een slimme thermostaat, lampen en gordijnen tot een Google Home, Amazon Alexa of een van de andere slimme assistenten. Bovendien kunnen zulke assistenten ook zo worden ingericht dat ze een mantelzorger waarschuwen als er al een tijd niemand bewogen heeft in huis. Nu zit je waarschijnlijk niet te wachten op dit soort controle. Maar mocht het zo zijn dat je alleen in je droomhuis achterblijft en slecht ter been raakt of last krijgt van je geheugen, dan kan het een welkome aanvulling zijn op de reguliere zorg. En zo kan je dus langer zelfstandig blijven wonen.
Kortom, een paar kleine dingen om bij het ontwerpen van je droomhuis in het achterhoofd te houden, zodat je er ook als er andere tijden aanbreken veilig en comfortabel kan blijven wonen.