Langer zwangerschapsverlof? Mooi niet!

Als het aan de EU landen ligt, dan wordt het zwangerschapsverlof niet verlengd, en zit er ook voor de man niets extra’s aan. Toch pleiten veel mensen wel voor langer zwangerschapsverlof, met name de vrouwen. Waar liggen de knelpunten in die zwangerschappen en waarom zou een langere periode in het begin van een nieuwe geboorte niet kunnen?

Langer zwangerschapsverlof of niet?

Twee kindjes hebben wij intussen, zoals jullie wellicht weten. Als ik kijk naar mijn eigen zwangerschapsverlof, dan is dat in beide gevallen voor mij voldoende geweest. Maar wij mogen denk ik ook wel van geluk spreken als ik kijk hoe e.e.a. gegaan is. Luc was te vroeg geboren (met 33 weken), en heeft nog een maand in het ziekenhuis gelegen. Tijd om me voor te bereiden op de bevalling had ik niet. Maar buiten dat deed hij het verder erg goed. Hij was 5 pond bij de geboorte, dus had al aardig wat reserves opgebouwd voordat hij aan zijn avontuur in de wereld moest beginnen.

Eenmaal thuis ging ook alles prima, en ik had nog aardig wat tijd, want doordat hij te vroeg geboren was, kreeg ik al mijn weken zwangerschapsverlof vanaf dat moment, voor mijn gevoel was dat dus al een langer zwangerschapsverlof. 16 weken vanaf zijn geboorte, dat maakte alle zwangerschapskwalen weer goed!

Lotte is met 38 weken gehaald met een keizersnede, vanwege stuitligging. Ook alles in orde. Een gezonde dame van 9 pond, ja, ik was een olifant in beide zwangerschappen. Na een paar daagjes ziekenhuis (met name voor mezelf) zijn we lekker naar huis gegaan. Heerlijk in de zomer, lekker weer. We hebben geen klagen gehad, de tijd die we samen hadden. In de weken die ik na de bevalling had (14 weken in dit geval) hebben we genoten van elkaar, maar heb ik ook bij elkaar nog 3 weken gewerkt. Weliswaar van huis uit, tussen de bedrijven door. Daarnaast hebben we een nieuwe keuken èn een gashaard laten plaatsen in die periode 😉 .

Als ik daar nu aan terugdenk, dan kan ik alleen maar concluderen dat in beide gevallen het huidige zwangerschapsverlof voor mij voldoende was en niet langer hoefde.

Zwangerschapsverlof in het algemeen

Maar hoe zit dat voor anderen?

 • Wat als je borstvoeding geeft en dat loopt helemaal niet lekker?
 • Wat als je al maanden aan een stuk slecht slaapt vanwege het ritme van je nieuwbakken kindje?
 • Wat als je zo overrompelt bent door dit nieuwe leventje dat je (nog) niet kan wennen?

Ik kan me zo voorstellen dat er vrouwen zijn die graag wat langer zwangerschapsverlof wensen om bij hun kleintje te kunnen blijven. Er veranderd zoveel in deze periode.

Zwangerschapsverlof voor de man

En wat dan voor de mannen onder ons? Eerlijk gezegd vind ik dat die er nogal bekaaid van af komen. Over emancipatie gesproken, 2 dagen krijgt de man. Dat is niet echt ruim wèl ? Daarin kan hij net leren hoe hij een vieze luier moet verschonen èn hoe hij zijn hormonaal zwaar veranderde vrouw het beste kan benaderen!

Nee, als je het mij vraagt, dan mag er voor de man wel wat extra ruimte komen. Hij moet toch ook wennen? Ik snap best dat de vrouw ook een lichamelijk herstel heeft, maar 2 dagen? Ik zou zeggen, geef die arme man die de benen onder zijn kont moet uitlopen een paar daagjes extra!

De economie en een langer zwangerschapsverlof. Wat zijn de effecten?

Een verlenging van het betaalde verlof wordt op het moment echter te duur voor overheden en het bedrijfsleven, vooral in deze tijd van bezuinigingen. Dat is de conclusie van menigeen. En daar kan ik me dan wel weer wat bij voorstellen. Als ik hoor dat de voorstellen ongeveer een half miljard euro extra zou gaan kosten, dan begin ik ook wel te stuiteren. Waar moeten die nu toch weer vandaan komen?

En samen met mij verwacht ik dat er een hele delegatie staat te wachten om te gaan stuiteren… de delegatie mannen en vrouwen die géén kinderen hebben bijvoorbeeld. Of de delegatie die er uiteindelijk voor kiest om zonder kinderen door het leven te gaan. Kijkend naar hun reacties op de bijdrage van de overheid op de kinderdagverblijven e.d. dan denk ik wel te weten waar dit naar toe gaat….. een stuiterend eindejaar!

6 gedachten over “Langer zwangerschapsverlof? Mooi niet!”

 1. Geef vrouwen meer zwangerschapsverlof en iedereen meer zorgverlof wat naar eigen behoefte is te gebruiken voor kind of bijv zieke ouder. Natuurlijk met voorwaarden (niet en zwangerschapsverlof en zorgverlof in een jaar bijv.) De kosten van dit verlof vallen volgens mij weg tegen de bezuinigingen die het oplevert in de ziektewet en zorguitgaven.

 2. Avatar foto
  Jeanne van Dijk

  Ik had ook voldoende aan mijn in totaal (bijna) 17 weken (4 ervoor + 6 dagen omdat Mark te laat was en 12 erna). Ik herstelde erg vlot van mijn keizersnee en Mark was een baby die vrijwel meteen doorsliep en verder makkelijk was. Ik heb geluk gehad.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat als je minder vlot herstelt en/of een moeilijke baby hebt, je heel graag langer verlof op zou willen nemen.
  Die 2 dagen voor de vader vind ik ook echt te weinig, dit zou toch op zijn minst een week moeten kunnen zijn. Ook voor een man is het toch een hele verandering en voor de vrouw is het erg fijn dat de man na de geboorte een aantal dagen bij moeder en kind kan blijven. Ik heb dat destijds erg gemist dat toen ik uit het ziekenhuis kwam.

 3. Door mijn baan in het onderwijs had ik beide keren 6 maanden verlof en dat was echt heerlijk, maar nu ik weer aan het werk ben en mijn jongste ons nog 4 a 5 keer per nacht wakker houdt, loop ik toch tegen een probleem. 32 uur werken met slecht 4 uur slaap per nacht gaat domweg niet. Net als zij besluit dat ze wil slapen gaat mijn wekker al weer. Of het verlof dit oplost weet ik niet, ik vind het namelijk ook wel fijn om weer aan het werk en onder de mensen te zijn. Maar er zou wel flexibeler opgegaan kunnen worden met verlof. Ouderschapsverlof lijkt luk, maar is in veel gevallen onbetaald en daarom voor veel jonge gezinnen helemaal geen optie. Ziektewet is dan het enige dat je kunt doen. Ziekmelden omdat mijn dochtertje niet wil slapen. Het voelt enorm krom.

 4. Van mij mag dat zwangerschapsverlof wel langer. Bij de eerste ben ik 6 maanden thuis geweest. Heb ouderschapsverlof opgenomen (volledig). Maar goed ook want na 3 maand was ik niet in staat om te werken. En dan erbij; ik vind het heerlijk om lekker thuis te zijn bij mijn kindje. Genieten! Ik ben inmiddels vanaf de 32ste week zwangerschap (zwanger van de 2e) met verlof (verplicht 2 weken eerder ivm gezondheid) en ik heb 10 maanden verlof voor de boeg!!! Wat een fijn vooruitzicht. Ouderschapsverlof betaald + onbetaald. September 2011 ga ik weer aan het werk.

 5. Voor mij was het huidige verlof ook voldoende, maar zelfs ik zou die extra weken wel kunnen waarderen. Maar eigenlijk vind ik dat vooral die 2 weken voor de vader er zouden moeten komen. De huidige 2 dagen slaan echt nergens op, ik hoor van heel veel vaders dat ze zelf maar een paar weken vakantie opnemen. Maar die vakantiedagen mis je dan verderop in het jaar weer. En dan zegt de minister: “Ja, maar er is ook nog het ouderschapsverlof.” Ja..hehe..dat moet je wel zelf betalen….

  De mensen die dit niet aangaat, zullen misschien vinden dat het onnodig geld kost, maar ja, iemand die kinderloos is, zich een ongeluk rookt en kanker krijgt, kost de maatschappij toch ook geld? Zo is er altijd wel wat te bedenken. En inderdaad, laten we eens proberen een voorbeeld te nemen aan Scandinavië. Maar ik ben bang dat daar wel echt een mentaliteitsverandering mee gemoeid is. Dat gaat niet zomaar. Emigreren dan maar? 🙂

 6. Snap nog steeds niet dat er steeds over wennen gesproken wordt. Mijn lijf was aan stukken gescheurd(letterlijk) en tel daar de huilende baby die nooit eens ophield maar bij op…ook zo lekker slopend. Ik had niet genoeg aan die 8 weken herstel…het heeft ruim 8 maanden geduurd.() Pfff wat nou stuiteren, ik heb een vermogen gekost aan ziektegeld.

  Maar ja, dan zeurt kindloos Nederland dat ik niet moet zeuren,want daar willen zij niet voor betalen. Had ik maar niet….
  Ja zo ken ik er ook nog wel een paar waar ik voor betaal voor kindloos nederland.
  Ik vind dit zo’n moederonterende duscussie.Alsof we alleen maar geld kosten.
  Bovendien horen vader ook een tijdje thuis te kunnen zijn…waarom kost het hier zo duur terwijl het in de noordelijke landen wel mogelijk is en zelfs naar ieders tevredenheid?

  affin…een brok frustratie van mijn kant
  sorry 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven