Langzaam leven: het ultieme bewijs dat minder echt meer is

Toen ik op kamers woonde, had ik volgende slogan op mijn spiegel geplakt: “Goede meisjes komen in de hemel. Slechte meisjes komen overal.” Een goed meisje te zijn, betekende voor mij in eerste instantie om me een rotje te werken. Want anders zou ik niets bereiken en niemand zou mij mogen. “Slecht” was ongeveer hetzelfde als sloom zijn, als genieten, als ontspannen. Met de jaren ging “goed” en “slecht” in mij steeds meer verschuiven. Als ik door de conventionele laag van “het goede meisje” heen zak, ervaar ik dat minder inderdaad meer is. Véel meer, en véel beter. Lekker beter. Hier lees je waarom langzaam leven heel goed voor je is.

Lees ook: Bewust rustiger aan doen is een must: 5 tips voor me-time

Langzaamheid draagt vervulling in zich

Als ik mijn gejaagde gewoontes steeds weer kan laten gaan en de langzaamheid kan toelaten die eigenlijk bij mijn aard en manier van werken past, dan hoef ik geen succes meer na te jagen. Het plezier en de vervulling is er dan op ieder moment. Mijn lijf is gelukzalig met iedere ademhaling. Met iedere toets op de computer die mijn vingers raken. En iedere slok water en iedere blik uit het raam. Ik verzacht van binnen en kan me laten bewegen door wat ik ontmoet. Daarmee vervalt ook de keuzestress. Keuzes gebeuren in de langzaamheid op een natuurlijke manier: in contact met mijn lichaam weet ik direct en zonder aarzelen wat op een gegeven moment te doen is. Langzaam leven is dus niet zozeer minder doen. Maar eerder bewuster genieten van alles dat je wel doet.

Langzaam leven brengt je waar je wil zijn

Door het weten van je lichaam te volgen, ben je veel efficiënter en daadkrachtiger. Zonder dat je hiervoor hoeft te knokken. Ja, zelfs op een tamelijk luie manier: je doet alleen nog maar wat écht nodig is. Je hoeft dus ook niet meer na te denken over je prioriteiten. Mooi voordeel van langzaam leven! Als je alleen maar nog doet wat je echt belangrijk vindt, wordt je werk tot een geschenk aan de wereld, tot een uiting van zorg en liefde. Je werkt niet vanuit het “moeten”, vanuit je maskers, maar vanuit je kern. En dat voelen anderen aan, zij laten zich door jou raken en bewegen. Inderdaad: met sloomheid kom je overal, zelfs op plekken waarvan je niet eens had durven te dromen. Je komt naar de wijsheid van je buik, je komt in het hart van andere mensen, je komt in het vrije golven van je creativiteit en bij oplossingen die je nooit had kunnen bedenken.

In de langzaamheid zwijgt je hoofd

Langzaam leven biedt ook zoveel rust. Je lijf houdt van een tempo waarbij je voor alles ongeveer twee keer zo veel tijd neemt dan je normaal gesproken zou doen. Als je met deze snelheid leeft en werkt, dan ervaar je dat je verstand op momenten stil staat. De langzaamheid is als een virus dat je geprogrammeerde staat oplost. Dat kan onwennig zijn, zelfs eng, want het voelt als controleverlies. Zeker als je gewend bent dat je hoofd almaar doordraait. Maar wat heerlijk voor je hersenen die zó hard voor je bezig zijn, om eens even een moment te mogen rusten! Zij danken het je door na de pauze des te frisser, scherper en creatiever te werken.

Af en toe naar slow motion schakelen is al langzaam leven

Misschien denk je, zo’n langzaam tempo is totaal niet realistisch bij het volle leven dat ik leid. Het is ook helemaal niet nodig dat je de hele tijd langzaam bent. Om de smaak en het effect van langzaamheid te leren kennen is het genoeg om een paar keer per dag naar slow motion te schakelen. Twee keer zo veel tijd nemen om de aardappelen te schillen, om je huid in te smeren, om een sms te schrijven. Als je jezelf af en toe toestaat om heel langzaam te zijn, kun je vervolgens weer heel snel zijn. Langzaam leven betekent dan ook niet dat je een soort passief wezen wordt. Want de langzaamheid laat je juist helemaal aanwezig worden. Deze aanwezigheid is nodig om ook met hoge snelheid goed te kunnen functioneren.

Maar let op: langzaam leven is besmettelijk! Als je met een lager tempo leeft en werkt, voel je dat je je hele leven eigenlijk niets anders wilde dan dít. Je lichaam is domweg gelukkig en in deze staat van ontspanning wordt je steeds meer éen met je leven, zodat zich alles, je werk, je relaties en je manier van leven vanzelf ontplooit.

Lees ook: 10x Waarom yoga het beste medicijn is tegen stress

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven