Waarom naar Lapland op vakantie?

Lapland en vakantie: een spannend idee? Misschien juist wel een droom die je al heel lang koestert? Want Lapland ‘ruikt’ toch naar avontuur en heel veel moois. Maar waar moet je zeker geweest zijn of wat gedaan hebben tijdens je Laplandreis? En in welke seizoenen is Lapland op zijn mooist?

In dit artikel geven we je wat meer informatie over een Lapland vakantie en waar je aan mag denken bij het boeken ervan.

Waarom naar Lapland?

Bij Lapland denk je misschien direct aan het Noorderlicht wat je ooit eens gezien wilt hebben. Maar natuurlijk biedt een Lapland vakantie veel meer dan enkel dat prachtige schouwspel aan de hemel.

Lapland is nog puur en heeft een heel eigen cultuur (de Sami cultuur om precies te zijn, waar ik al eens eerder over schreef naar aanleiding van ons verblijf in het Idre Fjäll resort). Je kan in Lapland in ieder geval nog eindeloos dwalen door de natuur in zijn meest oorspronkelijke vorm. Een ‘Lapland vakantie’ is daarmee een vakantie die helemaal niet doorsnee is, maar juist een unieke belevenis!

Lapland vakantie, wat zijn de beste seizoenen en wat is er te doen

Welk land is Lapland?

Om even een misverstand weg te nemen: Lapland is geen land op zich. Het is een gebied wat bij het Noordpoolgebied ligt en overschrijdt meerdere grenzen. Zowel Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland hebben een deel van Lapland binnen hun landsgrenzen liggen. Over het algemeen zullen mensen naar Finland reizen als ze naar Lapland gaan, maar dit is dus niet altijd zo.

Bewoners van Lapland

De bewoners van dit gebied hebben dus geen eigen land, maar wel een heel eigen cultuur en taal. Hoewel die ‘taal’ dan ook wel weer uit meerdere Samische talen bestaat. De Saami (of zoals wij ze meestal noemen ‘de Lappen’) zijn van oorsprong Nomaden.

Wanneer ga naar Lapland op vakantie?

Eigenlijk kan je zowel in de zomer als in de winter naar dit mooie Poolgebied. Je kunt lekker de sneeuw opzoeken om te gaan wintersporten. Een heel unieke ervaring die echt wel heel anders is dan een doorsnee wintersportvakantie in de Alpen.

Maar ook in de zomer kan je hier terecht. Je kunt dan heel actief met de mountainbike op stap, uiteraard heerlijk wandelen of mooie natuurgebieden of plaatsen bezoeken. Wat dacht je van een lange kanotocht door de mooiste natuur van Europa?

En er zijn zelfs excursies om beren te zien! Kortom: het hele jaar door is Lapland mooi om te bezoeken!

Natuurlijk zijn er aanbevelingen:

 • Voor een wintervakantie ga je hebt beste op vakantie tussen begin december en half april.
 • Speciaal voor het Noorderlicht naar Lapland: de meningen zijn verdeeld, maar iedereen is het erover eens dat januari en februari geschikte maanden zijn.
 • In de zomer is juni tot en met augustus een prima periode. In juni en juli gaat de zon niet onder! Ook dat is een unieke ervaring.

Vakantie in Fins Lapland: Ruka!

Dat sneeuwliefhebbers hun hart kunnen ophalen in Lapland behoeft niet uitgelegd te worden. Maar waar zou je heen kunnen gaan als je lekker wilt skiën?

Een grote aanrader is Ruka of inheems genaamd Rukatunturi. Het is een skiresort wat behoort bij de gemeente Kuusamo. Kom je ergens de naam Ruka-Kuusamo tegen dan wordt daar dus hetzelfde skiresort mee bedoeld.

Bij de grens met Lapland

Goed beschouwd wordt Ruka helemaal niet gezien als een Laplanddorp, omdat het net niet meer in het officiële Lapland ligt. Dit scheelt maar een paar kilometer en Ruka wordt altijd wel aangeboden als een Lapland reis. Maar goed, een kniesoor die daarop let. Ooit was het trouwens wel een Laps dorp, maar die grenzen zijn blijkbaar in het verleden veranderd.

Wintersport in Ruka

Maar terug naar de reden waarom we over Ruka begonnen. Je vindt hier prachtige pistes die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden. Ook fijn om te weten: sneeuw zekerder dan hier kan je niet zijn (in vergelijking met wintersport in de Alpen) en toch is het veel minder druk. Het is één van de beste skigebieden in Finland, dus een betere bestemming kan je wel vergeten…

Ruka is dus een prachtig skiresort, maar ook in de zomer kan je hier prachtige vakanties beleven. Wil je cultuur snuiven? Dan is deze bestemming een prima uitvalsbasis. De voorzieningen en de wegen zijn hier goed begaanbaar -een groot voordeel- want naarmate je verder naar het noorden gaat wordt dit steeds minder.

Lapland vakantie? Denk aan husky’s, beren en rendieren!

Eigenlijk mag je een huskysafari niet overslaan als je in de heerlijke sneeuw verblijft van Fins Lapland. Met deze prachtige dieren op stap door een wit sprookjesland: het is nog altijd mijn grote droom en ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die het niet zouden willen.

Maar je kunt ook kiezen voor een safari om beren te spotten! Of je gaat je verdiepen in de rendieren, uiteraard. Want Lapland, rendieren en eh…de kerstman, zijn toch onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Op bezoek bij de kerstman

Ben jij een echte Christmas girl? Dan mag je zeker de kerstman niet vergeten als je in deze contreien rondloopt. Want wie wil de echte kerstman nou niet bezoeken op zijn thuisbasis? In Rovaniemi, het kerstmandorp, kan je terechtkomen via een vlucht vanaf Schiphol (wel met tussenstop), maar uiteraard hangt het er even vanaf hoe je op vakantie gaat.

Wil je gaan skiën in Kuusamo, dan is het natuurlijk handiger om direct daar naartoe te vliegen. Of het voor jou dan te doen is om je Lapland vakantie te combineren met een bezoek aan de kerstman zal dus even afhangen van jouw uitvalsbasis. Ga je met de auto? Dan heb je dat uiteraard meer zelf in de hand. Hou echter wel rekening met de winterse omstandigheden!

Welke activiteiten kan je doen tijdens je Lapland vakantie?

Een Lapland vakantie nodigt je uit om cultuur te snuiven én lekker actief buiten bezig te zijn. Je kunt hier heel veel kanten op om in de natuur actief te genieten.

 • Skiën
 • Langlaufen
 • Raften
 • Kanoën
 • Fatbiken/mountainbiken
 • Suppen
 • Sneeuwschoenwandelingen maken
 • Ice karting
 • Sneeuwscooters

Jouw Laplandreis plannen

Heb je zin in een heerlijke Lapland vakantie? Maak een lijstje met al je wensen en leg dit eventueel voor aan de reisaanbieder. Zij kunnen je dan vast helpen om jouw droomvakantie te vinden. Wens ik jou alvast een hele fijne vakantie in Lapland toe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven