Een heerlijk lasagne recept wat je kan maken in de oven of in de slowcooker. Maakte ik voorheen de lasagne volgens dit recept altijd klaar in de oven, tegenwoordig gebruik ik liever de slowcooker omdat de lasagne dan nog net iets smeuïger blijft dan in de oven.
Ook de kids vinden het heerlijk. Extra handig: in de slowcooker hoef je er niet bij te blijven voor het beste resultaat! En is het lasagne recept al klaar maar kan nog niet iedereen aan tafel? Geen probleem, de warmhoud stand van je slowcooker zorgt er dan voor dat het lekker blijft totdat je wel aan tafel kan.
Lasagne recept voor oven of slowcooker
Het lasagne recept is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. In veel van de slowcooker recepten kan je alles zo in de slowcooker mikken dan zet je de slowcooker aan en hoppa, eind van de dag heb je eten. Met lasagne lukt dat niet op die manier.
Zorg ervoor dat je dus in de ochtend wat tijd hebt om de lasagne te maken, óf dat je dit de dag ervoor alvast doet, dat kan natuurlijk ook.
Ingrediënten lasagne recept
Onderstaande ingrediënten zijn voor het lasagne recept zelf, hieronder vind je apart de ingrediënten voor de bechamelsaus die bij de lasagne hoort.
- pak lasagnebladeren
- 500 gram gehakt
- klein blikje tomatenpuree
- pakje gezeefde tomaten (500 ml)
- 2 uien
- 1 courgette
- 2 paprika’s
- 2 stuks prei
- bakjes champignons
- 4-5 teentjes knoflook
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden (ik gebruik deze van Pit & Pit, héél lekker)
- zout naar smaak
- geraspte kaas
Ingrediënten voor de bechamelsaus die hoort bij het lasagne recept
- 500 ml koude melk
- paar eetlepels bloem (50 gr)
- boter (50 gr)
- bouillonpoeder naar smaak
Eerste voorbereiding voor het lasagne recept
De eerste voorbereiding die je voor dit lasagne recept doet, geldt in beide gevallen. Of je de lasagne nu klaarmaakt in de slowcooker of in de oven. Hieronder vind je de verdere afwerking voor de slowcooker en de oven.
- Snipper de uien
- Snij de paprika en courgette in kleine blokjes
- Snij de prei in dunne ringen en de champignons in schijfjes
- Pers de knoflookteentjes
- Bak in een pan het gehakt rustig aan
- Fruit terwijl in een andere wokpan met een beetje olie de knoflook en ui totdat deze glazig is
- Voeg de tomatenpuree toe en roer even rustig door
- Doe daarna de paprika, prei, courgette en champignons erbij
- Zout naar smaak toevoegen
- Voeg het pakje gezeefde tomaten toe en de italiaanse kruiden
- Als laatste het gerulde gehakt uit de andere pan toevoegen
De basissaus voor dit lasagne recept is nu klaar. Laat dit even rustig sudderen terwijl je de bechamelsaus maakt.
Lasagna is een gerecht waar veel mensen zich niet aan durven te wagen omdat het zo ingewikkeld lijkt. Heb jij dat nu ook en wil je meer zelfvertrouwen krijgen wat betreft het koken? Dan is de online kookcursus van Kookuniversiteit misschien iets voor je.
Bechamelsaus voor Lasagne recept:
- Smelt de boter in een pannetje
- Voeg de paar eetlepels bloem toe
- Roer rustig door elkaar totdat zich een klont vormt
- Voeg nu -al roerende- beetje bij beetje de koude melk toe en blijf roeren totdat alle klontjes weg zijn. In eerste instantie zal de klont de melk opnemen, maar naarmate je meer melk toevoegt ontstaat de saus.
- Let op, de saus kan indikken, dus zet het vuur niet te hoog
- Voeg de bouillonpoeder voor wat extra smaak toe
Lasagne recept verder afwerken in de slowcooker
Nu kan je de lasagne volgens dit recept gaan bouwen in de slowcooker.
- Vet je slowcooker in met een kwastje
- Begin met een laagje basissaus met gehakt en groenten
- Hierna volgen de lasagnebladeren. Met een beetje breekwerk kan je de hele groente/gehakt laag bedekken.
- Hierover heen gaat een beetje bechamelsaus
- Dan kan je aan de volgende laag beginnen; de groente/gehakt saus, de lasagnebladeren, de bechamelsaus
- Eindig je lasagne met een laag groente/gehakt saus
- Strooi de kaas eroverheen
- Zet de slowcooker op low voor 4 uur
- Eet smakelijk van dit heerlijke lasagne recept voor de slowcooker
Lasagne recept verder afmaken voor de oven
- Verwarm de oven voor op 200°
- Vet een ovenschaal in met een kwastje
- Bouw de lasagne zoals hierboven beschreven bij de slowcooker werkwijze van dit lasagne recept
- Zet ongeveer 40 minuten in de oven om de lasagne te verwarmen
- Eet smakelijk
Tip voor afwisseling in dit lasagne recept
Je kan qua groenten uiteraard van alles aan dit lasagne recept toevoegen. Wortels en bleekselderij zijn bijvoorbeeld ook érg lekker in deze lasagnesaus. Kijk gewoon even wat je nog in de koelkast hebt liggen en wat er op moet ;).
Verlang je naar een ander smakelijk slowcooker gerecht? Duik in de diverse verzameling van slowcooker recepten! Voor wie graag alles op één plek heeft, check zeker mijn slowcooker e-book!
Wat je ook kan doen is dat je de groentegehakt saus dus een dag eerder maakt. Zo heb je alsnog weinig tijd nodig om de lasagne in de slowcooker te doen de volgende ochtend. Wat ook handig is: maak deze bolognese saus, vries hem in en ontdooi hem voordat je dit lasagne recept wilt gaan maken. Dan ben je ook snel klaar!
En daar heb je het – een heerlijk slowcooker (of oven) gerecht om van te watertanden! Ik hoop dat je ervan genoten hebt. Blijf mijn blog volgen voor meer verrukkelijke recepten. En laat zeker ook even weten wat je ervan vond.
Hoeveel champignons ? Grotebak a 400 gr of een kleine a 250 gr ?
Hoi Willeke, dat maakt op zich niet veel uit hoor, ik heb volgens mij een 250 grams bakje gebruikt, maar een grote kan er ook vast in. Net wat jij lekker vindt!
Is de kooktijd net zolang met verse lasagne bladen ??
Verse lasagnebladen hoeven minder lang in de slowcooker inderdaad, maar de rest moet natuurlijk wel goed gaar zijn. Heb je dat al redelijk voorgegaard in de pan, dan kan je de tijd zeker wel wat verkorten. Ik denk wel dat je nog zo’n 2-3 uur nodig hebt. De slowcooker verwarmd immers maar langzaam. Succes!
Wat een super lekker recept!
Vorige week voor de 1ste gemaakt in de slowcooker.
Echt voor herhaling vatbaar!
Goed om te horen Brigitte, dankjewel!
Wat een super schotel. Vandaag heerlijk van gegeten. En inderdaad de lasagne bladeren goed gaat en de groenten nog knapperig. Dit komt bij ons zeker vaker op tafel. Dank je wel voor het recept.
Super fijn om te horen Natasja, thanks!